OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2016. szeptember 14., szerda 09:56

Új plágiumkereső érkezik Magyarországra (1. rész)
    Budapest, 2016. szeptember 14., szerda (OTS) - 2016 őszétől új plágiumkereső rendszer érkezik hazánkba. A https://plag.hu hivatkozási címen elérhető online plágiumkereső percek alatt közel 14 trillió weboldal, cikk, könyv, szakfolyóirat és periodika alapján futtat le olyan kifinomult keresést, mely képes bármilyen plagizálást felfedezni a dokumentumokban. A tanulóknak így mostantól keményebben meg kell dolgozniuk a jó jegyekért, hiszen az efféle plágiumkeresők azonnal észlelik, ha jogtalanul átemelnek valamit a dolgozatukba - az oktatóknak pedig új, erős eszköz lesz a kezükben az "összeollózott" dolgozatok ellen.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20160914_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20160914_002.jpg

Plágiumnak vagy plagizálásnak azt a cselekedetet nevezzük, amikor valaki a saját publikált munkájában egy másik személy művét hivatkozás, forrásmegjelölés, avagy az eredeti szerző engedélye nélkül szerepelteti. A plag.hu-t üzemeltető cég képviselője, Chrost Klaus nyilatkozata szerint a fejlesztők Európa-szerte megvizsgálták a szerzői jogvédelem állapotát, hiszen szolgáltatásuk nem ország-specifikus, hanem plágiumkeresők egész nemzetközi hálózata. "Úgy látjuk, az EU-ban csak Magyarország és Horvátország nem rendelkezik még megfelelő eszközökkel a plágium elleni küzdelemhez" - mondta Klaus. "Európa minden más országa adaptált már egy vagy több olyan rendszert, mely segít visszaszorítani a plagizálást. Erősen feltételezhető, hogy sok dolgunk lesz Magyarországon."

A plagizálás manapság is szerfelett aktuális jelenség: gondoljunk Schmitt Pál 2012-es plágiumügyére, amikor fény derült arra a tényre, hogy az akkori köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációja javarészt más szerzők munkáiból lett összeollózva. Ebből a példából is látszik, hogy a szellemi tolvajlás leggyakrabban a felsőoktatásban figyelhető meg. A különféle plágiumkereső rendszerek használata - így a plag.hu is - elsődlegesen tehát tanulók, oktatók és különféle oktatási intézmények figyelmébe ajánlott.

Ha mindennapossá válik az efféle keresők használata, az jelentős mértékben megreformálhatja az oktatásügyet. A plag.hu és hasonló plágiumkereső szolgáltatások segítségével a hallgatók és oktatók egyaránt biztonságos módon ellenőrizhetik le, milyen százalékban található plagizálás egy adott dolgozatban. A rendszer az idézeteken felül parafrázisok (nem szó szerinti idézetek), "másolt-beillesztett" átemelések és helytelenül lehivatkozott források létére is felhívja a figyelmet. Az intézmények saját szakdolgozati tárával összevetve is képes lefuttatni a vizsgálatot, egyszerre akár ezer oldal terjedelemben. A plag.hu előnye továbbá, hogy nemcsak magyar, hanem bármilyen más nyelvű szövegeket is képes leellenőrizni, és ingyenesen használható; fizetni csak a többletszolgáltatásokért kell.

Chrost Klaus ekképp nyilatkozott: "Többször is meglátogattunk magyarországi egyetemeket, számos képviselővel beszéltünk - és mind azt vallják, hogy nagy szükség van Magyarországon egy plágiumvadász eszközre. Eddig sajnos minden dolgozat rendes plágiumellenőrzés nélkül került leadásra. Csak tippelhetünk, hány plagizáló ember verhette már át az oktatási rendszert… És ahogy önök is tudják, senki sem szereti, ha átverik."

A fejlesztő cég a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája), valamint a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem képviselői előtt mutatta be új plágiumkereső rendszerét.

Kétségtelen, hogy a plágiumvadász eszközök ma már pótolhatatlanok az oktatási életben. Minden egyes dolgozat ellenőrzésekor fennáll az a veszély, hogy egy esetleges plagizálás elkerüli a javító tanár figyelmét. A plágiumkeresők ezt orvosolják: segítségükkel pillanatok alatt határtalan adatbázisok fésülhetőek át, gondoskodnak az eredeti alkotások védelméről, és elbátortalanítják a jogszabályokkal nem törődő személyeket a lopástól. Ez utóbbit tapasztalta két oktató, R. Goddard és R. Rudzky is 2005-ös tanulmányi kísérletük során. Kollégájuk az Új Zélandi Egyetemen kötelezővé tette egy plágiumvadász használatát, ám végül nem is merült fel komoly plagizálási eset. Ő ezt a szoftver pszichológiai hatásának tudta be: "Azzal, hogy a plágiumkereső szoftver kötelező használatának tényét nyilvánosan közzé tette, a diákok már a dolgozatok megírása előtt is tisztában voltak azzal, mit kockáztatnának a plagizálással." (folyt.)



2016. szeptember 14., szerda 09:56

Új plágiumkereső érkezik Magyarországra (2. rész)
    Budapest, 2016. szeptember 14., szerda (OTS) -

    A plag.hu fejlesztője, az ACVK, több mint 14 nemzeti plágiumkeresőt üzemeltet Európában. Évente 200 000 tanuló és oktató ellenőriz rendszerével milliónyi dolgozatot szerte a világon. Most, hogy hazánkban is debütál, hamarosan a magyar oktatásnak is kulcsfontosságú segédeszközévé válhat.

------------------------------------------    

For more details please contact Chorst Klaus +37060413327

A plag.hu fejlesztői a következő képviselőkkel beszéltek:

Nagy Zsuzsanna
a Budapesti Corvinus Egyetem főigazgatója
1093 Budapest, Közraktár u. 4-6.
Tel: (1) 482 7078
Fax: (1) 482 7072
zsuzsanna.nagy@uni-corvinus.hu

Prof. Dr. Orosz Éva
az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese
1056 Budapest, Szerb utca 21-23. I. em. 27.
Tel: (1) 411 6536, (1) 411 6500/3072
oktrh@elte.hu

Gujzer Zsuzsanna
a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem MB. osztályvezetője
1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K. ép. I. em. 90.
Tel: (1) 463 1069
zsgujzer@omikk.bme.hu

Kaizinger Tamás Töhötöm
a HÖOK tanulmányi és juttatási ügyekért felelős elnökségi tagja
1055 Budapest, Honvéd utca 38.
Tel: + 36 30 466 4843
kaizinger.tamas@hook.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.