OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. május 22., hétfő 11:23

Nyílt levél Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úrhoz
    Budapest, 2017. május 22., hétfő (OTS) - Tisztelt Miniszterelnök Úr!Lelkesedéssel és reményteli várokozással fogadták a gyermektelen párok Lázár János miniszter úr bejelentését, mely szerint néhány héten belül Ön közzétesz egy, a katasztrofális demográfiai helyzet javítását célzó intézkedéssorozatot. A miniszter úr tájékoztatása szerint mind a gyermeket nevelő családok, mind a még csak gyermeket tervező párok számíthatnak a régi intézkedések kiegészítésére és újabb állami támogatásokra.

    Közismert tény, hogy a magyar nők gyermekvállalási kora az európai trendekhez hasonlóan kitolódott, és emiatt a meddőségi problémákkal küzdő párok száma folyamatosan emelkedik. Jelenleg ott tartunk, hogy a gyermeket vállalni szándékozó párok mintegy 20-25 százaléka meddőségi problémákkal küzd. Nekik kizárólag orvosi segítséggel lehet gyermekük. Több európai országban az éves születésszámnak már közel 10 százaléka meddőségi kezeléseknek köszönhető. Ez az arány Magyarországon csak négy százalékra tehető.

Az Ön médiában közzétett céljához - miszerint 2030-ra évi 30 ezer fővel is növelni kell a születendő gyermekek számát - a meddőségi intézetek hathatósán hozzá tudnak járulni, sőt, figyelemmel az említett fertilitási jellemzőkre, közreműködésünk elengedhetetlen. Az állami és a magán lombikbébi centrumokban dolgozó orvosok, szakemberek eddig is elkötelezetten segítették gyermekhez a náluk jelentkező párokat. Mint az élet olyan sok területén, itt is az anyagi erőforrások hiánya jelenti a legfőbb problémát. Az elmúlt években az Ön kormánya több ízben foglalkozott a kérdéssel. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kérésére az OEP készített egy jelentést, amely egyértelműen kimutatta, hogy a meddő párok optimális támogatása milyen komoly mértékben emelné a szülések számát. Ha a javasolt intézkedések már akkor bevezetésre kerültek volna, ma hazánkban 10,000 gyermekkel több élne. A meg nem született gyermekek számát Zombor Gábor államtitkár úr is megerősítette a médiában, de a beígért, több gyermeket eredményező intézkedések továbbra is váratnak magukra.

A meddő párok gyermekhez jutásának a legfőbb akadálya az un. teljesítmény volumen korlát, mely megszabja és korlátok közé szorítja, hogy hányan eshetnek teherbe évente TB-támogatott lombikbébi módszerrel. Meggyőződésem, hogy a Miniszterelnök úr számára elfogadhatatlan, hogy bárki is szándékosan csökkentse a születendő gyermekek számát. Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önhöz, hogy töröljék el a gyermekek ezreinek megszületését akadályozó teljesítmény volumen korlátot a lombikbébi kezelések tekintetében - ahogy az nyilvánvalóan a szülésekre sem vonatkozik. Egy ilyen döntés eredményeként az OEP elemzése szerint a lombikbébi módszerrel született gyermekek száma az évenkénti 2.000-ről 3.500-ra emelkedne.

A demográfiai helyzet enyhítésére szánt javaslatommal azért fordulok Önhöz nyílt levélben, mert Ön a magyarság fennmaradását szívügyének tekinti, és átérzi, hogy hazánkban minden egyes gyermek megszületése nemzeti érdek is. Úgy tűnik, szakpolitikusi szinten nincs meg ez az elkötelezettség.

A Kaáli Intézetnek, mely 2017. május 26-án ünnepeli megalapításának 25. évfordulóját, 25.000 gyermek köszönheti életét. A teljesítmény volumen korlát eltörlése esetén minden meddőségi központban, így intézetünkben is megduplázódna az elért terhességek és szülések száma. Amennyiben a kormányzat részéről valaki részt óhajt venni ünnepségünkön és néhány szóval bátorítani, biztatni a gyermekre vágyó párokat, nagy szeretettel várjuk.

Budapest, 2017. 05. 22.

     Tisztelettel:
     Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza
     a Kaáli Intézet alapítója
     30 251 1360
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.