OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2017. július 10., hétfő 09:39

Újabb fákat ültettek Belvárosban
    Budapest, 2017. július 10., hétfő (OTS) - Az V. kerületi Hercegprímás utca felújításával egyidejűleg 9 Mecsek Gömbkőris fával növekedett Budapest Belvárosának faállománya. Belváros önkormányzatának kifejezett célja, a kerületi faállomány visszapótlása és amennyiben lehetséges - növelése. Az elmúlt 10 évben több, mint 230 fát telepítettek a kerület különböző részein, leginkább az egyes közterület fejlesztési projektek kapcsán.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20170710_001.jpg

A kerület vezetésének kifejezett szándéka Belváros "zöldítése", frekventált elhelyezkedése miatt nagyon intenzív parkfenntartást folytat.
A közterületi felújítások kapcsán már a tervezési fázisban különös figyelmet fordítanak a szakemberek a telepítendő fák fajtájának kiválasztására, figyelnek az aktuális trendeken kívül a terület adottságaira is. Elsősorban kisméretű várostűrő, kórokozókra és kártevőkre kevésbé érzékeny fajtákat választanak pl. díszkörte, díszmeggy, gömbkőris, gömbakác, gömbjuhar, oszlopos gyertyán.

Más kerületekhez képest, sokkal nagyobb darabszámmal ültetnek növényeket a parkfenntartó cég munkatársai. (pl. egynyáriak száma 25 db /m2), ezt támasztja alá az is, hogy 2012-ben a Virágos Magyarországért pályázaton a főváros különdíját nyerte el Belváros-Lipótváros. A parkokban a takarítási, lombseprési, gyomlálási munkafolyamat állandó munkája a kertészeknek. A folyamatos tápanyagellátásra és növényvédelemre is külön odafigyelnek. Az átlagosnál tovább gondozzák a fákat, hetente többször öntözik, és odafigyelnek a fák fenntartó metszésén kívül az alakító metszésre is.

Amennyiben lehetséges, közterületi átalakítások esetén megpróbálják megmenteni a "korosabb" fákat: a József nádor térről átültetett 2 csörgőfa új helyén az Olimpia parkban él tovább.

Évek óta népszerűek az úgynevezett lakossági séták, ahol a kerületiek felvilágosítást kaphatnak a fákon történő gallyazási munkákról, és tájékoztatják a környékbelieket az ott folyó kertészeti munkákról is. A társasházak pályázhatnak önkormányzati támogatásra is, melynek felhasználásával a belső udvaraikat virágosíthatják fel.

A Hercegprímás utca - a Bank utca és az Arany János utca közötti szakaszának felújítása során nemcsak Mecsek Gömbkőris fasort telepítettek, hanem kicserélték a járda- és az aszfaltburkolatot, illetve a világítást is korszerűsítették. Belváros önkormányzata folyamatos közterület felújító tevékenysége során korábban már felújította a Hercegprímás utca Arany János utca és a József Attila utca közötti szakaszát, most tervezett idő előtt befejezett rekonstrukcióval már az utca egésze egységes képet mutat és illeszkedik környezetéhez. A munkálatok során nemcsak a Szabadságtér arculatát, hanem a Szent István-bazilika előtti téren lévő kettős kereszt szimbolikáját is figyelembe vették. Az útpálya a buszterhelés miatt aszfaltburkolatot kapott.

A mai napon átadásra került a közösségi közlekedési forgalomnak a megújult Hercegprímás utca eddig az autósforgalom elől elzárt szakasza - így újra járhat a 15-ös és a 115-ös busz, valamint birtokba vették az autósok is.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata
Sajtóosztály
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.