OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. február 8., csütörtök 14:25

Az ELMŰ-ÉMÁSZ megerősíti hálózati beruházási stratégiáját
    Budapest, 2018. február 8., csütörtök (OTS) - A gazdasági növekedés új energia és csatlakozási igényeket eredményez - A megújulók és e-mobilitás is új hálózati kihívásokat támasztanak - Az új elvárásoknak való megfeleléshez hálózati fejlesztések szükségesek - Az ELMŰ-ÉMÁSZ hálózati beruházásai meghaladják az évi 30 milliárd Ft-ot

    Magyarország gazdasága dinamikusan növekedett 2017-ben, és a várakozások szerint az erőteljes gazdasági növekedés 2018-ban folytatódik. Az elmúlt évben a nemzetgazdaság számos szektora mutatott fel számottevő fejlődést. A növekedés üteme Magyarországon figyelemre méltó: a gazdasági fellendülés által elősegített vállalati kapacitásbővítési projektekbe, valamint az új lakóingatlan és egyéb ingatlanfejlesztési projektekbe történő beruházások is dinamikusan növekednek.

A megújuló energiaforrások egyre fontosabb szerepet játszanak az energiafogyasztás összetételében. Magyarország jelentős napenergia-potenciállal rendelkezik, így nem meglepő, hogy a magyar napenergia-szektor jelenleg egy beruházási fellendülésen megy át. A jövő közlekedése nagyrészt elektromos meghajtással működik. Az elektromos mobilitás elterjedésének felgyorsítása érdekében jól kiépített töltőinfrastruktúra szükséges. Ennek előfeltétele a stabil és megerősített villamosenergia-hálózat a háttérben. A megújuló energiatermelők és az e-mobilitás töltőinfrastruktúra hálózati csatlakozása szintén jelentős kihívásokat jelent a hálózatüzemeltetők számára.

A 2012 és 2017 közötti időszakban a villamosenergia-fogyasztás éves átlagos növekedési üteme meghaladta a 1,5%-ot. 2017-ben az új hálózati csatlakozási kérelmek száma több mint 40%-kal, az új háztartási méretű napelemes rendszerek száma több mint 30%-kal nőtt. A beérkező igények száma 2017-ben meghaladta a napi 400 darabot a 2016. évi 240-hez képest. 2017-ben az összes új igény elérte a 300 MVA-t.

Az új elvárásoknak való megfelelés csak a villamosenergia-hálózat fejlesztése és modernizációja révén lehetséges. Az ELMŰ-ÉMÁSZ stabil beruházási stratégiája keretében évente átlagosan kb. 30 milliárd Ft-ot fordít a hálózat bővítésére és korszerűsítésére, annak érdekében, hogy garantáljuk az ellátás biztonságát a fogyasztóink részére és az átlagos szolgáltatás-kiesés gyakoriság és időtartam mutatók javításával is tovább növeljük a szolgáltatás minőségét.

A következő 10 évben 17 alállomás építésére van szükség. 2018-ban három új alállomást tervezünk átadni Szécsényben, Újhartyánban és Gyöngyöshalászon (Apollo Tyres). 2020-ig 120 km földalatti kábelesítést végzünk el a Mátra, Bükk és Pilis hegyvidéki területein. A társadalmi elfogadottság szempontjából nagyon fontos, hogy ezek a beruházások környezetbarát és modern módon valósulnak meg. A digitalizálás a hálózatüzemeltetés területén is egyike a megatrendeknek: folytatjuk intelligens megoldások bevezetését a hálózati automatizálás és az ügyfél-tájékoztatás terén a szolgáltatás minőségének növelése érdekében. 2017-ben több mint 1 millió ügyfél került automatikusan visszakapcsolásra 3 percen belül a hálózati automatizálási megoldásoknak köszönhetően. A szolgáltatás minőségét évről évre 2%-kal szükséges javítani. Az ELMŰ-ÉMÁSZ erősen elkötelezett a beruházásai végrehajtása mellett, mindazonáltal, a magyarországi gazdasági fellendülésnek van egy olyan hatása is, hogy egyre nehezebbé válik a szükséges képzett munkaerő megszerzése, és ezáltal az ELMŰ-ÉMÁSZ alvállalkozóinak árai is egyre magasabbak.

A megerősített hálózati beruházási stratégiája révén az ELMŰ-ÉMÁSZ megfelelően felkészült lesz a modern, dekarbonizált, decentralizált és digitális energia világra, és ezáltal hozzájárul a gazdaság- és energiapolitika sikeréhez a fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és energiahatékony gazdaság megteremtésében Magyarországon.

A sajtótájékoztató keretében Dr. Marie-Theres Thiell asszony az ELMŰ-ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke, Franz Retzer úr az ELMŰ-ÉMÁSZ Igazgatóságának Hálózati Divízióért felelős tagja és Béres József úr az ELMŰ Hálózati Kft. és ÉMÁSZ Hálózati Kft. ügyvezető igazgatója tartottak szakmai előadásokat.

Kapcsolat:
     ELMŰ Nyrt.
     Dr. Boross Norbert
     Kommunikációs igazgató
     T +36 1 238 1225
     M +36 20 934 9080
     norbert.boross@elmu.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.