OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2018. február 13., kedd 09:35

Fájdalommentes kutyasétáltatásért dolgoznak a feltalálók
    Budapest, 2018. február 13., kedd (OTS) - Egy-egy dinamikus sétával nemcsak az elhízást előzhetjük meg, de sokat tehetünk általános egészségi állapotunkért is. Mint mindenben, ebben is kiváló társ lehet a kutya. A JULIUS-K9® kutyafelszerelést gyártó cég közvéleménykutatása alapján kiderült, hogy az idősebb kutyatartók gyakran elhagyják, de legalábbis rövidítik a kutyasétáltatás időtartamát, csont-, ízületi- és izomfájdalmakra hivatkozva. Sok esetben alkalmazkodnak a kutyák a kényelmesebb életmódhoz, unalmukban tovább követelve a megszokott napi ételadagjukat. Ennek eredménye lehet az elhízott kutya-gazdi páros. Nos, a sétáltató kutyahámok piacán előkelő helyet elfoglaló gyártócég közelebbről is megvizsgálta a problémakört.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20180213_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20180213_002.jpg

A nyakörvek és kutyahámok használata során fennáll annak veszélye, hogy a kutya pórázon vezetése közben a lépések, a kutya vállmozgása és a pórázt tartó ember ismétlődő mozgása mikrorángatásokhoz vezet, melyek terhelik az ember ízületeit, és nehezíthetik a sérülések gyógyulását. Ezeket a hatásokat gyűjtőnéven kéz-kar vibrációs szindrómának, azaz HAVS-nek nevezik (Hand-Arm Vibration Syndrome).

Az emberi kéz és kar rezgésterhelésével kapcsolatba hozható betegségek (Raynaud-szindróma, Kéztőalagút-szindróma, íngyulladásos megbetegedések, stb.) adtak alapot annak alapos vizsgálatára, hogy a kutya pórázon vezetése során milyen hasonló terhelés éri a kutya és az ember testét. A speciálisan erre a célra épített mérőszerkezetek kimutatták, hogy percenként tucatnyi, az említett betegségek kialakulásában szerepet játszó terhelés hat a pórázt tartó személy szervezetére. Az is megállapításra került, hogy ez a káros hatás miként csökkenthető egy speciálisan kialakított kutyahámmal.

A világon a legtöbb kutyahám-szabadalommal rendelkező feltaláló maga a cégvezető, Julius Sebő. Nem kevesebb mint 20 éve már, hogy elsődlegesen a kutyahámokban rejlő lehetőségeket kutatja. A lövedékálló speciális katonai hámoktól a hordozó- és ereszkedőhámokon át a világ már szinte minden országában feltűnő sétáltató eszközökig mindenhol újszerű megoldások sora kísérte a szakember tevékenységét.

Julius Sebő: "Különös szerencse, ha valaki kutyahámfejlesztőként egyidejűleg a szakma csúcsát képviselő kereső- vagy mentőkutyásokkal, valamint - az állatmenhelyen végzett önkéntes munkájának köszönhetően - a hétköznapi kutyatartók vagy leendő kutyatartók széles körével is közvetlen kapcsolatba kerülhet. A Budapesti Mantrailing Akadémia kutyavezetőinek visszajelzései és az Ebárvaház Kutyamenhelyen sétáltató számos gyermek és idős ember megfigyelése alapozta meg, hogy 2014-ben leadjam az első olyan kutyahám-szabadalmat, mely speciális kialakításával megoldást jelenthet a séta során testünket és a kutya szervezetét érő erőhatások csökkentésére. Fontos volt, hogy a visszajelzések olyan kutyákról vagy szakterületről adjanak információt, ahol jellemzően húznak a kutyák a pórázon. Nos ebből a szempontból a menhelyi és keresőkutyák tökéletesnek bizonyultak. Nem véletlen, hogy az eltűnt személyek kutyás keresésére az Y-hámok (úgynevezett Kumet igavonó hámok) mai, kutyákra szabott változatát fejlesztettem tovább. Ennél a hámtípusnál ugyanis szembetűnő a nyaki területen felfekvő két vállheveder haladási tempótól függő, ritmusos feszülése és ellazulása. Ez a keresőkutyát kizökkentheti a koncentrációból, de ugyanakkor a pórázt tartó kéznek sem tesz jót." - nyilatkozta.

Az elsőként piacra kerülő, rángatást és húzóerőt csökkentő kutyahámfejlesztés nem elsősorban az utcai sétához, hanem a kutyás sportokhoz és a keresőkutyás munka területére szabottan készült el.
A Budapesti Mantrailing Akadémia instrukciói alapján megalkotott és a menhelyi kutyasétáltatók visszajelzései alapján tökéletesített hámok tesztpéldányai jelenleg a feltaláló német keresőkutyás partnercégének, a K-9 Suchhundezentrum szakembereinek tesztelése alatt állnak.

Az Alexandra Grunow által vezetett egyesület dolgozói már abban segítenek, hogy a fejlesztés végre a kedvtelésből kutyasétáltatók számára is formát ölthessen.

2018-ban a JULIUS-K9® márkanév alatt biztosan találkozhatunk már az erőhatásokhoz és mozgáshoz alkalmazkodó intelligens kutyahámokkal, és így eggyel több okunk lesz arra, hogy kutyánkkal együtt nagyokat kirándulhassunk.

JULIUS-K9®
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.