OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. február 28., szerda 09:15

A plágiumról kicsit másképp, avagy hogyan előzzük meg azt, hogy szakdolgozatunk messzire elkerülje a plágium gyanúját?
    Budapest, 2018. február 28., szerda (OTS) - Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk a plágium fogalmával Magyarországon is. Ugyanakkor léteznek olyan programok, amelyek használatával lehetőség nyílik a plagizált dokumentumok leleplezésére, vagy pedig segítenek a folyamat megelőzésében.

        A www.plagramme.com statisztikai adatai szerint, Magyarországon a szakdolgozatok 11,1 %-a plágiumgyanús. Az Oroszországban kimutatható 38,2 %-kal ez, még mindig jó arány, de azért nem lenne rossz felzárkózni Nyugat-Európához ebben is.

A plágium Magyarországon is törvénybe ütköző. A szerzői jogok védelmére vonatkozó 1999. LXXVI. törvény 1(§) szerint, védelemben részesül minden irodalmi, tudományos és művészeti alkotás. Így, a gyors eredményre pályázó egyetemi hallgató, aki a megfelelő hivatkozások és a források pontos megjelölése nélkül, szövegrészeket vesz át mások műveiből, könnyen egy bírósági tárgyaláson ébredhet fel, vagy legjobb esetben szakdolgozatának semmisé nyilvánításával szembesülhet, amennyiben lelepleződik.

Viszont létezik egy meglepően egyszerű és gyors megoldás, mégpedig a plágium ellenőrző szoftverek használata. A legtöbb egyetem, jó eredményeket ért el olyan programok használatával, amelyek akár több száz dokumentum, percek alatt történő átvizsgálását is lehetővé teszik. Így közkedvelt az a program, amely például 128 nyelvet ért, olyanokat is mint például a szuahéli vagy akár az egzotikus szamoai.

     Mind a hallgatók, mind pedig az egyetemi tanárok számára egyre inkább elengedhetetlen lesz az, hogy használjanak internetes plágium ellenőrző szoftvereket. "Könnyebb megelőzni, mint utólag javítgatni" hívja fel a figyelmet a plágium jelenségének veszélyére a www.plag.hu képviselője. Minél többen alkalmaznak plágium ellenőrző programot Magyarországon, annál több esélyünk van felzárkózni a Nyugat-Európai követelményekhez az eredményes munka, korrekt módon történő publikálását illetően.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.