OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. március 7., szerda 09:05

A plágiumról - ma már nemcsak elkerülhetjük de hatékonyan megelőzhetjük a jelenséget
    Budapest, 2018. március 7., szerda (OTS) - A plágium, nem egy új keletű dolog, annakidején már számtalan kutató feje fájt emiatt. Sajnos, a jelenség fennmaradt a tudománytörténelem mintegy szégyen foltjaként. Azonban, vannak olyan szoftverek, amelyek segítségével könnyen megelőzhető vagy elkerülhető a plagizálás.

        Ha egy elméleti időutazás keretén belül, a múltszázadban beléphettünk volna bármelyik magasfokú oktatási intézményen tanító professzor irodájába, azzal, hogy itt egy olyan készülék, amely segít kideríteni, alig 5 perc alatt azt, hogy a hallgató vajon nem-e másolt - nos, az egyetemi oktató minden bizonyára roppant megörült volna egy ilyen szerkezetnek.

     Egy ilyen szoftver, - időutazás nélkül is - ma már bárki számára elérhető, nemcsak egyetemek hanem diákok is könnyedén használhatják. A kívánt szöveget csak be kell másolni az internetes felület megadott részeibe és a program, 128 nyelven megjelenő, több millió webes tartalommal hasonlítja össze azt, mintegy 5 perc alatt, megjelölve a plágiumgyanús részeket, a helytelenül hivatkozott helyeket, illetve feltüntetve a parafrázisokat. Magyarországon, számtalan egyetem sikeresen használ plágium ellenőrző szoftvereket. A plag.hu adatai szerint 2016-ban kimutatható 5200-ról, mára már 11 000-re nőtt, az internetes program használóinak száma. "Bár egy ilyen szoftver bámulatos gyorsasággal képes szövegrészeket kielemezni, de nem állunk meg itt, 2019-re egy továbbfejlesztett változatot szeretnénk." nyilatkozta Artur Winckiewicz a plag.hu képviselője.

A program egyszerű, ugyanakkor óriási előrelépést jelent használata:
     - ma már valamennyi felsőfokú oktatási intézmény számára elengedhetetlen,
     - roppant kényelmes tekintve, hogy percek alatt hasonlít össze hosszú szövegrészeket,
     - egyedi képességei révén az eltéréseket érzékeli és különböző színekkel jelzi azt.
Minél többen használják a programot, ma Magyarországon, annál nagyobb esély lehet a fejlődésre.

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.