Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
|
|
|
2018. április 4., szerda 14:40 |
Adatbiztonságot és fenntartható gyártástechnológiát célzó nemzetközi élelmiszeripari innovációs programok seregszemléje Budapesten |
|
Budapest, 2018. április 4., szerda (OTS) - Magyarország fogja össze az agrár- és élelmiszertechnológiai innováció meghatározó nemzetközi szereplőit annak érdekében, hogy új projektek induljanak a régióban. Budapesten találkoznak a robotika, a gyártástechnológia élelmiszeripari alkalmazási területei, az élelmiszerbiztonsági elemzési módszerek és a nagy adatbázisok kezelésének megoldásait kutató-fejlesztő vállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek képviselői. A ma kezdődő előadásokon és konzorciumépítő programon 13 ország 130 hazai és nemzetközi szakembere vesz részt új nemzetközi projektek ösztönzésében. |
Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs
Hivatal elnökhelyettese az - Európai Bizottság közreműködésével
szervezett - esemény nyitóelőadásában kiemelte: "Az
élelmiszertechnológia területén az új megoldások kifejlesztése az
ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes. A
2014 óta meghirdetett tematikus nemzeti kutatás-fejlesztési
programok keretében mintegy 25 milliárd forint támogatás fordítható
az élelmiszertechnológiához kapcsolódó programokra, többek között a
Víz-egészség-élelmiszer, a Tiszta ivóvíz, valamint az
Agrár-innováció és biotechnológiai program keretében. Kaposváron 4,2
milliárd forintos támogatással fenntartható mezőgazdasági
technológiákat fejlesztő felsőoktatási és ipari együttműködési
központ jött létre. A 2015 óta hazai forrásból és az uniós
strukturális alapokból támogatott innovációs projektek közel
negyede, mintegy 93 milliárd forint támogatással kapcsolódik az
egészséges és helyi élelmiszerek, agrárinnováció ágazati
prioritáshoz. Az NKFI Hivatal elnökhelyettese hozzátette, hogy
szükséges a hazai vállalkozások és kutatóhelyek nemzetközi
kapcsolatainak erősítése is. Az élelmiszerbiztonsághoz, a
fenntartható mezőgazdasághoz kapcsolódó területen több mint 5
milliárd forint támogatást nyertek el a hazai kutatóhelyek és
vállalkozások uniós versenyben, az Európai Bizottság Horizont 2020
keretprogramjának pályázatain, többnyire nemzetközi konzorciumokhoz
csatlakozva.
Sebők András, élelmiszeripari innovációs szakértő, a rendezvény
szakmai vezetője elmondta: "Az IKT, a fejlett gyártás, az
automatizálás területéről származó tudás, a más hasznosító iparágak
(pl. autóipar, gyógyszeripar) számára kifejlesztett, már
rendelkezésre álló megoldások számos esetben adaptálhatók az
élelmiszer-feldolgozás speciális feladataira és feltételeire. A ma
kezdődő esemény újabb projektek indítását alapozhatja meg a
feldolgozási folyamatok működésének javítását, az Ipar 4.0
élelmiszeripari alkalmazását, az energia, víz, anyag, munkaerő
hatékony felhasználását, veszteségeinek csökkentését elősegítő
megoldások fejlesztését érintő előadásokkal és workshopokkal."
A 13 ország 130 hazai és nemzetközi szakembereinek részvételével
zajló kétnapos rendezvény során az adatkezelési megoldásokról és a
fenntartható technológiákról tematikus szekciókban tájékozódhatnak
az érdeklődők. A rendezvényen előadást tartanak az NKFI Hivatal által koordinált
Nemzeti Kapcsolattartói Hálózat (National Contact Points, NCP)
munkatársai, akik szakértői segítséget nyújtanak a szerteágazó
pénzügyi és jogi szabályrendszer alapján összeállítandó közvetlen
uniós pályázatokkal kapcsolatban.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal (NKFI
Hivatal) közreműködésével, a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
és a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara - Mezőgazdasági és
Élelmiszeripari Vállalatok Kamarája szervezésében, az Európai
Bizottság Regionális és Városfejlesztési Főigazgatósága
támogatásával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel
együttműködve megvalósuló rendezvény a 2017. szeptemberi ipar 4.0
workshopot követően az Európai Bizottság által kezdeményezett
közép-európai intelligens szakosodási együttműködés második
magyarországi rendezvénye.
-------------------------------------------------------------------
Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók
a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül
felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett
anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget,
rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti
szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI
által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a
felelős. © Copyright MTI nonprofit Zrt.
Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a
(06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus
levelező címen kaphat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|