OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. április 4., szerda 14:40

Adatbiztonságot és fenntartható gyártástechnológiát célzó nemzetközi élelmiszeripari innovációs programok seregszemléje Budapesten
    Budapest, 2018. április 4., szerda (OTS) - Magyarország fogja össze az agrár- és élelmiszertechnológiai innováció meghatározó nemzetközi szereplőit annak érdekében, hogy új projektek induljanak a régióban. Budapesten találkoznak a robotika, a gyártástechnológia élelmiszeripari alkalmazási területei, az élelmiszerbiztonsági elemzési módszerek és a nagy adatbázisok kezelésének megoldásait kutató-fejlesztő vállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek képviselői.  A ma kezdődő előadásokon és konzorciumépítő programon 13 ország 130 hazai és nemzetközi szakembere vesz részt új nemzetközi projektek ösztönzésében.

    Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese az - Európai Bizottság közreműködésével szervezett - esemény nyitóelőadásában kiemelte: "Az élelmiszertechnológia területén az új megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes. A 2014 óta meghirdetett tematikus nemzeti kutatás-fejlesztési programok keretében mintegy 25 milliárd forint támogatás fordítható az élelmiszertechnológiához kapcsolódó programokra, többek között a Víz-egészség-élelmiszer, a Tiszta ivóvíz, valamint az Agrár-innováció és biotechnológiai program keretében. Kaposváron 4,2 milliárd forintos támogatással fenntartható mezőgazdasági technológiákat fejlesztő felsőoktatási és ipari együttműködési központ jött létre. A 2015 óta hazai forrásból és az uniós strukturális alapokból támogatott innovációs projektek közel negyede, mintegy 93 milliárd forint támogatással kapcsolódik az egészséges és helyi élelmiszerek, agrárinnováció ágazati prioritáshoz. Az NKFI Hivatal elnökhelyettese hozzátette, hogy szükséges a hazai vállalkozások és kutatóhelyek nemzetközi kapcsolatainak erősítése is. Az élelmiszerbiztonsághoz, a fenntartható mezőgazdasághoz kapcsolódó területen több mint 5 milliárd forint támogatást nyertek el a hazai kutatóhelyek és vállalkozások uniós versenyben, az Európai Bizottság Horizont 2020 keretprogramjának pályázatain, többnyire nemzetközi konzorciumokhoz csatlakozva.

Sebők András, élelmiszeripari innovációs szakértő, a rendezvény szakmai vezetője elmondta: "Az IKT, a fejlett gyártás, az automatizálás területéről származó tudás, a más hasznosító iparágak (pl. autóipar, gyógyszeripar) számára kifejlesztett, már rendelkezésre álló megoldások számos esetben adaptálhatók az élelmiszer-feldolgozás speciális feladataira és feltételeire. A ma kezdődő esemény újabb projektek indítását alapozhatja meg a feldolgozási folyamatok működésének javítását, az Ipar 4.0 élelmiszeripari alkalmazását, az energia, víz, anyag, munkaerő hatékony felhasználását, veszteségeinek csökkentését elősegítő megoldások fejlesztését érintő előadásokkal és workshopokkal."

A 13 ország 130 hazai és nemzetközi szakembereinek részvételével zajló kétnapos rendezvény során az adatkezelési megoldásokról és a fenntartható technológiákról tematikus szekciókban tájékozódhatnak az érdeklődők.
A rendezvényen előadást tartanak az NKFI Hivatal által koordinált Nemzeti Kapcsolattartói Hálózat (National Contact Points, NCP) munkatársai, akik szakértői segítséget nyújtanak a szerteágazó pénzügyi és jogi szabályrendszer alapján összeállítandó közvetlen uniós pályázatokkal kapcsolatban.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal (NKFI Hivatal) közreműködésével, a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. és a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara - Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vállalatok Kamarája szervezésében, az Európai Bizottság Regionális és Városfejlesztési Főigazgatósága támogatásával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve megvalósuló rendezvény a 2017. szeptemberi ipar 4.0 workshopot követően az Európai Bizottság által kezdeményezett közép-európai intelligens szakosodási együttműködés második magyarországi rendezvénye.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.