OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. augusztus 8., szerda 09:29

A Szaúd-Arábiai Királyság Külügyminisztériumának Nyilatkozata
    Budapest, 2018. augusztus 8., szerda (OTS) - A Szaúd-Arábiai Királyság Külügyminisztériuma tudomására jutott a kanadai külügyminiszter asszony és a kanadai nagykövetség által kiadott, az őrizetbevett úgynevezett civil társadalmi aktivistákkal kapcsolatos nyilatkozata, amelyben azonnali szabadon bocsátásukra sürgették a szaúdi hatóságokat.

    A szaúdi külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy ez a negatív és meglepő kanadai állásfoglalás teljes mértékben helytelen és téves állítás, ellentmond a valóságnak, és nincs valós tényekre vagy eseményekre alapozva.  

Az említett személyek letartóztatását az illetékes hatóság, vagyis az ügyészség rendelte el, olyan bűncselekmények elkövetésének vádjával, amelyek az alkalmazott törvényi intézkedések értelmében őrizetbe vétellel büntetendők, és amelyek ugyanakkor biztosítják az iszlám kánonjog és a törvények által elismert jogaikat, és szavatolják számukra a tisztességes eljárást a vizsgálat és a tárgyalás szakaszai során.

A minisztérium azt is hangsúlyozza, hogy a kanadai állásfoglalás egyértelmű és durva beavatkozás a Királyság belügyeibe, amely ellentétes az alapvető nemzetközi normákkal és az országok közötti kapcsolatokat szabályozó összes egyezménnyel, és a fentieken túl, súlyos és elfogadhatatlan támadásnak minősül a Királyság törvényei és alkalmazott jogi eljárásai ellen, és a Királyság igazságszolgáltatási hatalma elleni támadásnak és a szuverenitás elve megsértésének tekinthető.

A Szaúd-Arábia Királysága hosszú történelme során soha nem tartotta elfogadhatónak a belügyeibe való beavatkozást, vagy az utasításokat bármely más országtól.

A Királyság a kanadai álláspontot olyan támadásnak tekint, mely szigorú választ tesz szükségessé, olyat, amely visszatart bármely felet attól, hogy megkísérelje a szaúdi szuverenitás megsértését. Nagyon sajnálatos, hogy a kanadai nyilatkozatban az "azonnali szabadon bocsátás" kifejezés szerepel, amely nem szerencsés és elfogadhatatlan nyelvezet a szuverén államok közötti kapcsolatban.

A Szaúd-Arábiai Királyság - miközben határozottan és teljes mértékben visszautasítja a kanadai politikai álláspontot e kérdésben - megerősíti elkötelezettségét a más országok belügyeibe történő beavatkozástól való tartózkodása mellett - beleértve Kanadát is -, és kategorikusan elutasítja a saját belügyeibe és polgáraihoz fűződő kapcsolataiba való beavatkozást.

Kanada minden más kísérlete ebben a tekintetben azt fogja jelenteni, hogy a Királyságnak joga van beleavatkozni a kanadai belügyekbe.

Kanadának és minden más nemzetnek tudnia kell, hogy a Királyság jobban aggódik saját állampolgárai iránt, mint bárki más, ezért a Szaúd-Arábiai Királyság visszahívja Rijádba a Két Szent Mecset Őrzőjének Kanadába akkreditált nagykövetét konzultáció céljából, valamint a Szaúd-Arábiai Királyságba akkreditált kanadai nagykövetet Persona-Non-Grata-nak tekinti, akinek a következő 24 órában el kell hagynia a Királyságot. A Királyság felfüggeszti minden új üzleti és befektetési ügyletét Kanadával, miközben fenntartja a további lépések megtételére vonatkozó jogát.

2018. augusztus 5.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.