OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2018. szeptember 26., szerda 12:15

Péntek éjjel feltárulnak a régészek titkai a Nemzeti Múzeumban
    Budapest, 2018. szeptember 26., szerda (OTS) - Kutatók a díványon, avarok és magyarok, Mátyás király mesés kincsei, élet és halál kérdései a késő rézkorban: évezredes titkokra derül fény a Nemzeti Múzeumban a Kutatók éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken. Program-kavalkád nemcsak felnőtteknek: tudd meg, mióta turcsi a malac orra, vagy milyen titkokat őriznek a cserepek a sötét időkből!

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20180926_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20180926_002.jpg

A Magyar Nemzeti Múzeumban a Kutatók éjszakáján a régészek világa tárul fel a látogatók előtt. Gyerekek és felnőttek válogathatnak, a történelem melyik korszakában, vagy épp a régészet melyik területén kívánnak elmélyülni.

A KUTATÓK A DÍVÁNYON című programon ezen az estén a múzeum neves régészei mesélnek. Az első két előadáson az avarok kerülnek középpontba. Ma már nincs olyan kutató, aki megkérdőjelezné, hogy az avarok megélték a magyar honfoglalást, és beleolvadtak a középkori magyar állam népességébe. Hogyan, milyen lépésekben történt ez, hogyan használták, alakították a magyarok a Kárpát-medencében talált "erőforrásokat"? A harmadik előadás egy sokkal korábbi időszakba repít vissza bennünket. Ötven évvel ezelőtt fejeződtek be a legkorábbi magyarországi régészeti lelőhely, Vértesszőlős feltárásai. Az elmúlt években elvégzett kutatások új ásatás nélkül is pontosították a megtelepülések időrendjét, illetve a telepeken élt emberek kőeszköz-készítési szokásait és életmódját. Ezt követően négy kutató  5700 évvel ezelőtti sorsokkal, élet és halál kérdéseivel szembesít bennünket a rézkor jegyében.

Este 20 órakor ismét az avaroké a főszerep, ezúttal a hétköznapok szempontjából. Megtudhatjuk, miben hasonlított és különbözött egy Tisza-menti falusi település egy dunántúli magas rangú harcosokból álló közösségtelepülésétől. Fél óra múltán már a középkorba utazhatunk. A múzeum egyik fiatal kutatója évszázados tikokat fed fel Mátyás király korából. A korszakból fennmaradt tárgyak kapcsán olyan történeteket hallhatunk, amelyeket sokan ismerünk, de vajon mennyi az igazság bennük? Honnan erednek? A törökverő Kinizsi Pál páncélját és a fekete sereg emlékeit, Mátyás király aranyserlegét, tróntermét is megidézzük a régészeti és történeti utazás során.

A Szunnyadó gyilkosság című előadás (László Orsolya) ismét másik világot tár fel, a sólyi Rómeó és Júlia történetén keresztül. A páros lelethez kapcsolódó rejtélyt egy izgalmas interaktív, oknyomozó előadásban tárja fel a kutató az antropológia, a régészet és a történelem segítségével, krimibe illő hangulatban.

A Kutatók éjszakájának különleges kínálata lesz a RÉGÉSZET-RÉGÉSZEK KÖZELRŐL: HOGY KUTATUNK? program, amely során a nagy múltú Díszteremben felállított standokon a régészeti szakterületek eredményeit fedezhetik fel a látogatók. Kiderül, milyen eredményekkel jár, ha a biológia találkozik a történelemmel, hogyan állítható a vizualizáció vagy a lézeres domborzatfelmérés a régészet szolgálatába, milyen felfedezésekkel kecsegtetnek a monumentális vaskori tájak, hogyan deríthetők fel a fazekasok sötét időkben ragadt titkai. Megmutatjuk, hogyan folyik az állatcsont-leletek archeozoológiai vizsgálata. Milyen értelmezési lehetőséget rejtenek, mit tudhatunk meg belőlük házi,- és társállataink történetéről? Lerántjuk a leplet többek között arról, hogy mióta turcsi a malac orra! Honnan tudjuk mekkora volt az őstulok? Mit keres a kutya kemencében?

A Magyar Nemzeti Múzeum a Kutatók éjszakáján a családosokat is várja.  A REJTVÉNYFEJTÉS RÉGÉSZ MÓDRA programon kipróbálhatjuk, milyen a régészeti terepmunkával összegyűjtött adatok, képek, leletek segítségével végzett kutatómunka!

Részletes programajánló: https://mnm.hu/hu/esemenyek/muzeumi-elet/kutatok-ejszakaja-2018
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.