OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)










2019. március 20., szerda 16:31

Kecsegét a Dunába! - Közös haltelepítési akció a Halak Napja és a Víz Világnapja alkalmából
    Budapest, 2019. március 20., szerda (OTS) - Féltonnányi kecsegét telepített a Dunába a Halak Napja és a Víz Világnapja alkalmából a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190320_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190320_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190320_004.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190320_005.jpg

Az utóbbi évtizedben szemmel láthatóan egyre tisztább a Duna vize. Ebben nagy szerepet játszott a teljes körű budapesti szennyvíztisztítás. Ennek köszönhetően a Duna élővilága is megújult.

Ezt a folyamatot továbbsegítve a fővárosi szennyvíz-elvezetési és -tisztítási tevékenységet ellátó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) és a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (FŐHESZ) közös akció keretében 500 kilogramm kecsegét telepített a Dunába az FCSM Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepénél. A közös haltelepítésre a Magyar Halak Napja (03.20.) és a Víz Világnapja (03.22.) alkalmából került sor március 20-án.

A kecsege a Duna egyik legősibb és egyben legemblematikusabb halfaja. A XIX. századi folyószabályozások, vízlépcsők, ipari és kommunális szennyezések révén az őshonos tokfélék nagy része eltűnt a Dunából. A kecsege az egyetlen tokfajunk, amely még ma is viszonylag nagyobb állománnyal bír, de a populáció mérete meg sem közelíti az 50-100 évvel ezelőtti nagyságot. Látva a Duna vízminőségének javulását, a bőséges táplálékszervezetek jelenlétét, a FŐHESZ - a hosszú távú fajmegőrzési programja keretén belül - a kecsegeállomány fejlesztését, annak pótlását és növelését tűzte ki célul. Ennek megfelelően az elmúlt három évben közel 5000 kg egy éves (30-40 cm nagyságú) kecsegét telepített a Dunába. A tervek szerint az idei évben még további 1500-2000 kg kis tok telepítésére is sor kerül.

Budapesten évente kb. 4-5 Velencei tónyi vízmennyiségű szennyvizet tisztítanak meg a szennyvíztisztítók, annak érdekében, hogy a befogadó Duna élővilágát megkíméljék a szennyeződésektől. Az FCSM a szennyvizek tisztításához a legkorszerűbb fizikai, kémiai és biológiai módszereket alkalmazza. A társaság az egyre gyakrabban előforduló özönvízszerű esőzések által okozott kihívásokra is megoldást keresett. Fővárosi beruházásban idén márciusban indul a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen az a nagyszabású beruházás, melynek köszönhetően gyakorlatilag megduplázzák a meglévő záporvíztározó kapacitását. Várhatóan még az idén képes lesz a tisztító telep a jelenlegi 3600 m3 helyett 7000 m3 záporvízzel hígított szennyvíz - tisztítás céljából történő - tározására. Ennek a legnagyobb haszonélvezője az érzékeny vízbázisú Ráckevei-Soroksári Duna-ág lesz.

TUDTA?
A kecsegét, ha horogra akad, vissza kell engedni a folyóba!

Ha lehetne hármat kívánni, akkor a FŐHESZ és az FCSM közösen a következőket kívánná:
     1./ Kíméljük meg a csatornarendszert az oda nem való hulladékoktól,
pl. tisztítókendőktől, ételmaradékoktól és használt étolajtól!
     2./ Óvjuk meg folyóvizeinket és a partok tisztaságát azzal, hogy nem szemetelünk!
     3./ Becsüljük meg vízkészleteinket és természetes vizeink halállományát!

Tegyünk együtt folyóvizeink és partjainak tisztasága érdekében!

További információ:
Bátori Marianna kommunikációs vezető, tel.: 459-1697, elektronikus levél: batorim@fcsm.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.