OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2019. június 26., szerda 16:41

Veszélyben a magyar néptánc egyik legismertebb brandje - Először szólal meg az ExperiDance alapítója és szellemi atyja, Román Sándor (1. rész)
    Budapest, 2019. június 26., szerda (OTS) - Román Sándor, az ExperiDance alapítója és társtulajdonosa a Társulat körül kialakult helyzetre, híresztelésekre és a korábbi ügyvezető által a Népszavának adott nyilatkozatára tekintettel, bár mindent megtett annak érdekében, hogy ne 19 év megszégyenítésével érjen véget Vona Tiborral közös története, belátta, hogy nem hallgathat tovább, hiszen azon magyar néptáncot kedvelő nézők, akik az elmúlt években kiálltak mellette és a Társulat mellett megérdemlik a magyarázatot.

    Román Sándor 20 éve, a magyar népzene, néptánc és a klasszikus balett közös mezsgyéjén haladva forradalmian új, és a színházi, filmes közelítés hozzáadásával pedig nemzetközileg is rendkívül sikeres, dedikáltan magyar táncnyelvet és kultúrát alakított ki, épített fel. Az ExperiDance zajos nemzetközi sikere magyar siker. A társulat eredményeit, koreográfiáit, produkcióit nemzetközi szinten is Román Sándor koreográfusi tevékenységével az ExperiDance társulattal azonosítják. Most, nagyon úgy tűnik, jogi csűrés csavarással, valamint jogsértések alapos gyanúját felvető módszerekkel a 20 éves teljesítmény foglalatát adó társulat létét veszélyeztetik, annak az - egyéb elismerések mellett - Érdemes művész és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett Román Sándor által létrehozott koreográfiáit einstandolva - veszélybe került egy sikeres magyar unikum, brand létezése.

Román Sándor:
"Az ExperiDance Társulat 19 éves fennállása alatt a két tulajdonos között a kezdetektől világos munkamegosztás volt: Én a társulat művészeti vezetője voltam, aki kizárólag az alkotó és kreatív feladatokkal foglalkozott - egy rövid időszakot leszámítva, amikor Vona Tibor megbetegedett -, míg Vona Tibor volt felelős az üzletvitelért, a pénzügyekért az ExperiDance cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok egyedüli ügyvezetőjeként.

2018 nyarán, miután az ExperiDance, illetve ennek kapcsán a nevem többször összefüggésbe került a sajtóban a kulturális TAO-val, felmerültek bennem kérdések: miként gazdálkodik a cég, mikre költ; vajon azon tervek közül, amiket az ExperiDance megalakulásakor még Szolnokon célul tűztem ki, - hogy a magyar néptáncot méltó rangjára kell emelni és meg kell ismertetni nemzetközi szinten is, hogy milyen hatalmas és egyedülálló kincs birtokában vagyunk, amely célokért ezen társulatot létrehoztam - miért késlekedik megvalósítani.

Sajnos azonban válaszokat nem kaptam, így nem volt más választásom, és jogi képviselőkhöz fordultam, hogy a cég gazdálkodását érintő kérdések, illetve annak tárgyában, hogy milyen üzleti tervek szerint végzi tevékenységét a cégcsoport, választ kaphassak. Vona Tibor azonban minden kérdés megválaszolásától elzárkózott és azt gondolom, hogy a kérdések egyre terhesebbek lettek számára míg végül 2019. április közepétől 8 táncos felmondásával az előadások ellehetetlenültek. Mint megtudtam, Vona Tibor időközben értékesítette tőlem független cégét a fia részére, aki innentől kezdve ugyanazt a tevékenységet kezdte folytatni, melyet ez idáig közös cégünk végzett, és legjobb tudomásom szerint az ExperiDance Produkcióit is elkezdte értékesíteni.

Mindeközben már folyamatos atrocitások értek engem és a tánckart is és bár erre az ExperiDance 19 éves fennállása alatt soha nem volt szükség, Vona Tibor ismeretlen okból biztonsági szolgálatot kezdett alkalmazni, hogy engem a táncosokat és a próbatermi munkálatokat sajátos módon ellenőrizzék.

Miután ezen atrocitások teljesen ellehetetlenítették a munkavégzést, az alkotást és a táncosokban félelmet szült, nem volt más választásom, elhagytam az ExperiDance próbatermeit, - oda jelenleg be sem léphetek, hiszen azt a Vona Tibor megbízása alapján dolgozó biztonsági szolgálat emberei megakadályozzák.

A legnagyobb megdöbbenés azonban akkor ért, amikor tudomásomra jutott, hogy néhány régi táncosom, gazdasági társaságot alapított annak érdekében, hogy az én szellemi termékemet "gyermekeimet", koreográfiáimat Vona Tibor fiának a cégének közreműködésével az ExperiDance márkanév alatt mutassák be. Ezek a táncosok ma az ExperiDance próbatermeiben az én darabjaimat próbálják Vona Tibor fia cégének megrendelésére, egy őrző-védő társulás abszurd védelmében.

Miután láttam, hogy a gazdálkodás részletei továbbra is titokban maradnak, valamint nem az építkezés és a helyzet megoldása irányába tesz lépéseket, sőt, Vona Tibor egyáltalán nem  hajlandó jogi és emberi értelemben érdemben kommunikálni a kialakult helyzetről, nem maradt más választásom: Vona Tibor ügyvezetőt ügyvezetői tisztségéből visszahívtam. Ennek ellenére, Vona Tibor jelenleg is a Társaságok ügyvezetőjenek állítja be magát és rendelkezik a társaságokkal.

Az a tevékenység, melyet Vona Tibor végez, megnyilvánult abban is, hogy az általam létrehozott, és életművem középpontjában lévő Táncakadémia működését - amely az utánpótlást jelentette volna a Tánckar és a néptánckultúra számára - szünetelteti, mindannak ellenére, hogy ezen lépésnek semmilyen gazdasági vagy egyéb alapja nem volt, a Táncakadémia jól prosperált.(folyt.)



2019. június 26., szerda 16:41

Veszélyben a magyar néptánc egyik legismertebb brandje - Először szólal meg az ExperiDance alapítója és szellemi atyja, Román Sándor (2. rész)
    Budapest, 2019. június 26., szerda (OTS) -

    Mind a mai napig elkötelezett vagyok abban, hogy az általam megálmodott, a magyar néptánc művészeti örökségét továbbvivő Társulatot megóvjam, és annak szellemében, ahogyan megszületett, továbbéljen. Elkeseredéssel és döbbenettel figyelem, hogy Vona Tibor és fia valamint volt táncosaim egy része nélkülem, az én alkotásaimat felhasználva kívánnak érvényesülni, - azonban ezt a kérdést már én nem tudom rendezni, ez már a hatóságok feladata. A legnagyobb fájdalmam, hogy bárkiben, aki ellátogat az ExperiDance honlapjára, az a téves, valamint megtévesztő vélemény alakulhat ki, hogy ezen előadások egyeznek az általam létrehozottakkal, azzal azonos értéket képviselnek és a személyemhez köthetőek, pedig ez nem így van. Ezen előadások, bár az elnevezésük azonosnak tűnhet, már nem az én értékrendem szerint valósulnak meg. "
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.