OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2019. augusztus 16., péntek 09:57

Az egyetemi kancellárok nyitottak az új kutatásfejlesztési szemléletre
    Budapest, 2019. augusztus 16., péntek (OTS) - Maróth Miklós az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke, 2019. augusztus 15-én egyeztetést folytatott a Kancellári Klub elnökségével. A megbeszélés célja volt megkezdeni az egyeztetéseket az új kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) rendszerrel kapcsolatos elvárásokról, jövőbeni együttműködésekről. A találkozón az egyetemek képviselői kifejtették, hogy a KFI ökoszisztéma megújításában meghatározó szerephez jutó felsőoktatási intézmények a kancellári rendszernek köszönhetően ma már felkészültebben, hatékonyabban és a piaci igényeket ismerve tudják fogadni és felhasználni a kutatásfejlesztésre szánt pluszforrásokat, így jobban meg tudnak felelni az új elvárásoknak is. Maróth Miklós, az ELKH elnöke a találkozó kapcsán elmondta, hogy a magyar kutatásfejlesztési és tudományos élet valamennyi képviselőjével folytat egyeztetéseket, melynek első lépése volt ez a mai találkozó.

    
A magyar kormány határozott célja a hazai kutatás-fejlesztés és innováció rendszerének fejlesztése és megerősítése, hogy az az eddigieknél nagyobb mértékben és hatékonyabban járuljon hozzá hazánk fejlődéséhez. Minden kutatásra fordított állami támogatásnak kézzelfoghatóan meg kell térülnie a magyar gazdaság, és általában a magyar társadalom számára. A magyar gazdaság erősítéséhez több magyar szabadalomra és találmányra van szükség. A 2020-as költségvetésben 32 milliárd forinttal tovább nő a kutatás-fejlesztés és innovációs támogatás, ezzel megteremtődnek az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételei.

Az egyetemek képviselői a találkozón ismertették, hogy felkészültek az átalakításra. A stabilizált intézményi gazdálkodás és az eddigi infrastrukturális fejlesztések megteremtették annak lehetőségét, hogy az egyetemek képessé váljanak az egyes régiókban az innovációs feladatok ellátására. A jelenleg futó egyetemi innovációs ökoszisztéma pályázatok segítségével a felsőoktatási intézmények várhatóan rövid időn belül képessé válnak a piaci innovációs igények kiszolgálására is.

Dr. Dietz Ferenc, a Kancellári Klub elnöke hangsúlyozta: "A felsőoktatási intézmények gazdálkodásában bekövetkezett pozitív fordulat eredményeként hatékonyabb, versenyképesebb intézményrendszer működik a hazai felsőoktatási térben. A kancellári közösség egyetemeink részvételét a megújuló KFI ökoszisztéma új rendszerében támogatja és elősegíteni kívánja, hiszen elemi érdekünk a hazai gazdaság versenyképességének támogatása és innovációs központként való működésünk feltételeinek kialakítása."

Maróth Miklós, az ELKH elnöke elmondta: "A kutatóhálózat keresi a felsőoktatással folytatandó együttműködés lehetséges formáit mind az oktatás színvonalának javítása, mind a kutatási eredmények minél gyorsabb gyakorlati hasznosítása érdekében."
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.