OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. április 2., csütörtök 15:05

MKKE kérése a kormányzati gazdasági intézkedési csomag tartalmára a könyvszakma munkavállalói és munkáltatói részére
    Budapest, 2020. április 2., csütörtök (OTS) -

    Demeter Szilárd úr
a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos részére

Tisztelt Miniszteri Biztos Úr,

Megkeresésére összefoglalom a magyar könyvszakma kéréseit. Nem fejteném ki a helyzet ismert körülményeit, de utalnék a legfontosabbakra.

Magyarországon a könyvkiadás és -kereskedelem a hozzá fűződő egyéb tevékenységekkel a nemzeti kreatív ipar egyik legjelentősebb zászlóshajója. A szakma által kitermelt áru, a könyv eszmei értéke messze meghaladja a pénzben kifejezhető értékét. Így is, a közoktatási tankönyvek nélkül 50 milliárd forint évi könyvforgalmat realizál.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének 128 tagvállalata van - tagjai között tudja a kiadás, a kereskedelem jelentős szereplőit és két nagy nyomdát is. Könyvkiadóink a megjelenő könyvek mintegy 85-90 százalékát állítják elő.

A szakmát érintő 2008-as gazdasági válságból és néhány nagy cég csődje miatt éppen feltápászkodóban volt, amikor lecsapott a járvány. Jelenleg valamennyi könyvesbolt bezárt, bár az online értékesítés még korlátozott mértékben folytatódik. A könyviparban dolgozó 20 000 körüli munkavállaló - alkalmazott és vállalkozó - élete pillanatok alatt megváltozott. A munkaadó vállalkozások szinte mind a kkv kategóriába tartoznak, nagyon sok a családi mikrovállalkozás.

Az alábbi intézkedések, amelyek egyaránt érintik a munkaadókat, vállalkozásokat, különböző formában (vállalkozók, alkalmazottak) a munkavállalókat, hozzájárulhatnak a szakma, valamint a nemzeti könyvkultúra fennmaradásához.

     o     Mindkét oldalt (munkaadó és -vállaló) érintő közterhek, adó fizetésének felfüggesztése az év végéig.
     o     A nettó minimálbér biztosítása valamennyi alkalmazott munkavállaló részére. Ugyanennyi támogatás biztosítása a katás, ekhós formában dolgozó munkavállalóknak az év végéig.
     o     A munkaadó vállalkozások kiesett árbevételének kompenzálása, a tavalyi év mindenkori időszakát bázisként tekintve legalább az egyéb rezsiköltségek fedezésére elegendő mértékben a veszélyhelyzet végéig. A becsült bevételkiesés volumenének felmérése tagszervezeteink körében jelenleg zajlik. Az árbevétel kiesés 40-90 százalékos csökkenése várható.
     o     Kiemelt mértékű gazdasági mentőöv összeállítása a könyvszakmában legalább 5 éve működő mikrovállalkozások - ezek legtöbbször családi vállalkozások - részére. Ennek tartalmaznia kellene egy vissza nem térítendő támogatást is.
     o     Az újrakezdéshez jó hitelekre lesz szükség, illetve a meglévő hitelek "átprogramozására"; állami garanciavállalás, 3-5-7 éves futamidő, kamatmentesség, az első évben törlesztési moratórium, forgóeszköz, működési költségek kiegészítése, fejlesztés egyaránt legyen a felhasználási célok között.
     o     Az e-könyvek áfáját csökkentsék 5%-ra, ezt szinte folyamatosan kértük az elmúlt években. A veszélyhelyzet a digitálisan hozzáférhető tartalmakat értelemszerűen felértékeli. Európában az utolsók között kaphatna az e-könyv a papírkönyvével azonos mértékű áfát.
     o     Az állam vásároljon a könyvkiadóktól közvetlenül az általuk felkínált könyvekből 50%-os engedménnyel közművelődési hasznosításra, köz- és iskolai könyvtárak, rászoruló családok részére 1 milliárd forint keretösszeg erejéig. Az akció folyamatban van, a MKKE leadta a címlistát - kb. 10 000 cím -, döntésre várunk.
     o     A pedagógusok, diákok kaphassanak könyvvásárlási kedvezményt.
     o     Kérjük a nyílt könyvkiadási pályázati lehetőségek bővítését, a pályázható támogatás összegének jelentős emelését, pl. NKA.
     o     Kérjük a MKKE bevonását a döntéselőkészítési fázisban a szakmát érintő tervezett intézkedések kidolgozásába.

Kérem Miniszteri Biztos urat, hogy levelünket juttassa el Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár úrnak és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszter asszonynak.

Köszönettel,

dr. Gál Katalin
elnök
Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.