OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. május 19., kedd 13:30

Luxusórák és briliánsok: egyre több hazai vállalkozó finanszírozza a nyitást zálogkölcsönből
    Budapest, 2020. május 19., kedd (OTS) - Az utóbbi hetekben egyre nagyobb lett az érdeklődés a vállalkozók körében a zálogkölcsönök iránt. Vannak, akik a jelenlegi helyzetben túlélésére használják, de sokan az újranyitás kapcsán új üzleti lehetőségeket látnak, és ehhez készpénzért folyamodnak - ezt támasztják alá az ország legnagyobb zálogfiók-hálózatával rendelkező BÁV Zrt. tapasztalatai.

    "Érezhetően megnőtt a vállalkozói kör érdeklődése a zálogkölcsönök iránt. Már most látszik, hogy a vállalkozók számára a nyitás és az első, lassabb hónapok finanszírozása lesz az egyik alapfeltétele a talpon maradásnak, ezért a zálogkölcsönre egyre több vállalkozó tekint úgy, mint a gyors pénzügyi reagálás egyik hatékony eszközére. " - világítja meg a helyzetet Dandé Imre, az országban közel 100 fiókot üzemeltető BÁV zálogigazgatója.

Nyugat-Európában már régóta megszokott, de az elmúlt években már hazánkban is egyre több vállalkozó fordul meg a zálogfiókokban. A lakossági ügyfelekhez hasonlóan ők is átmeneti pénzügyi problémákat orvosolnak a kölcsönnel, igaz, néha jóval nagyobb, több százezres vagy akár milliós tételek jellemzik ezeket.

"A tipikus vállalkozó ügyfél 500 000 - 1 millió forinttól akár 10-15 milliós összegig igényel rövidtávú zálogkölcsönt a gyűjteményében lévő nagyértékű karórára, briliáns-ékszerre, műtárgyra vagy festményre. Jellemzően ezeket nem akarja eladni, csupán gyorsan és a banki hitelek hosszas ügyintézése nélkül, azonnal akar pénzhez jutni." - tette hozzá a BÁV zálogigazgatója.

A vendéglátásból, rendezvényszervezésből vagy turizmusból élő vállalkozók a járványt megelőzően jellemzően árukészleteik megvásárlására, felmerülő költségeik megelőlegezésére igényeltek zálogkölcsönt, később befolyó bevételükre számítva. Ezek az ügyfelek egy-egy látogatáskor az akár tízmillió forint értékű márkás karórájukra, aranyékszereikre kértek milliós kölcsönöket. A koronajárványt kísérő intézkedések és pénzügyi rendelkezések a zálogpiac ezen szegmensére is hatással voltak. A veszélyhelyzet kihirdetése után a vállalkozások legtöbbje ideiglenesen bezárt, legtöbbjük vagy gyorsan kiváltotta zálogtárgyait vagy élt a fizetési moratórium nyújtotta lehetőséggel, és kivárt.

Az építőiparban vagy mezőgazdaságban működő vállalkozók, akik nem kényszerültek leállásra, a járvány időszaka alatt is a korábban megszokott problémákkal fordultak a zálogfiókokhoz. Ők jellemzően a beszállítók késedelmes fizetése miatt kerülnek átmeneti pénzzavarba, rövidtávon, jellemzően a bérek kifizetéséhez van szükségük 1-2 millió forint készpénzre. Néhány hetes likviditási problémát akarnak áthidalni, ezért nagyértékű karóráikhoz vagy ékszereikhez nyúlnak.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.