OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. június 4., csütörtök 12:24

Az Országos Onkológiai Intézet közleménye a magyar tüdőtranszplantációs program jelenlegi helyzetéről és jövőbeli fejlesztéséről (1. rész)
    Budapest, 2020. június 4., csütörtök (OTS) - 2020. június 2-án a valaszonline.hu internetes kiadvány terjedelmes interjút közölt Dr. Lang Györggyel, a Bécsi Orvostudományi Egyetem tüdőtranszplantációs programjának egyik vezető orvosával. Lang doktor a magyar tüdőtranszplantációs program volt vezetőjeként az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködésében jelenleg is zavartalanul működő magyar tüdőtranszplantációs programról, az abban résztvevő kiváló szakemberekről és az OOI volt és jelenlegi vezetéséről súlyosan sértő, félrevezető információkat tartalmazó kijelentéseket tett, amitől az OOI vezetői és a magyar tüdőtranszplantációs programban fáradhatatlanul résztvevő kollégáink nevében elhatárolódunk.

    A tüdőtranszplantációs program hazai megteremtését a Magyar Kormány kiemelt egészségügyi programként, prioritásként kezelte és támogatta. A magyar tüdőtranszplantációs program szakmai feltételeit a Prof. Dr. Kásler Miklósnak, az OOI akkori főigazgató főorvosának és Prof. Dr. Szél Ágostonnak, a SE akkori rektorának elkötelezett együttműködése teremtette meg. Az Országos Onkológiai Intézet - közel 1 milliárd forint kormányzati támogatással - megteremtette az OOI Mellkassebészeti Központjában a tüdőtranszplantáció elvégzésének személyi és tárgyi feltételeit, és az OOI-ban helyet biztosított a SE Mellkassebészeti Klinikájának. A magyar tüdőtranszplantációs program vezetésére Dr. Lang György kapott felkérést, aki egyben a SE Mellkassebészeti Klinikájának első vezetője is lett. Emellett az OOI Mellkassebészeti Központjának vezetője, Dr. Rényi-Vámos Ferenc és az OOI Intenzív Terápiás Osztályának több kollégája éveken át, rendszeres bécsi tanulmányutakon sajátította el a tüdőtranszplantáció előkészítésének, elvégzésének és az utógondozásnak összetett csapatmunkát igénylő fortélyait. A nemzetközi és hazai összefogásnak köszönhető, hogy az első magyar tüdőtranszplantáció 2015 decemberében megtörtént az OOI-ban. Az első sikeres tüdőtranszplantáció során az egyik tüdőt Dr. Lang György, a másikat Dr. Rényi-Vámos Ferenc ültette be. Az azóta eltelt időben összesen 87 sikeres tüdőtranszplantáció történt az OOI-ban. A transzplantációs program vezetője, Lang György teljes tanszékvezetői fizetésben részesült a SE-től, az OOI pedig megbízási szerződéssel, kiemelt, teljes juttatás mellett alkalmazta őt. Lang György kéthetente, általában 1-2 napot töltött Budapesten. Bécs és Budapest közötti utazásaira a kezdeti időkben költségtérítésben részesült, majd 2018-tól az OOI intézeti mikrobusszal, sofőrszolgálattal szállította oda-vissza.

2019. februárban Lang György egyoldalúan felmondta az OOI-val kötött megbízási szerződését, amivel kész helyzet elé állította az OOI és az SE vezetését, illetve a tüdőtranszplantációban főállásban résztvevő, magyar munkatársait. A kialakult helyzetben az OOI új, megbízott főigazgató főorvosa, Prof. Dr. Polgár Csaba - Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrral, illetve Prof. Dr. Merkely Béla rektor úrral történt egyeztetést követően - tudomásul vette Lang György döntését és a magyar tüdőtranszplantációs program folyamatosságának biztosítása érdekében a tüdőtranszplantációs program további vezetésével megbízta a főállásban addig is az OOI Mellkassebészeti Központját vezető Dr. Rényi-Vámos Ferenc főorvost. A kialakult helyzetben 2019. március végétől az SE-n Lang György tanszékvezetői megbízása közös megegyezéssel megszűnt és Merkely rektor úr Dr. Rényi-Vámos Ferencet bízta meg a SE Mellkassebészeti Tanszék vezetésével. A magyar tüdőtranszplantációs program azóta is zavartalanul folyik, 2019-ben 18, míg 2020 első 5 hónapjában eddig 7 sikeres tüdőtranszplantációt végzett az immár Dr. Rényi-Vámos Ferenc által vezetett, teljes mértékben magyar szakemberekre támaszkodó orvosszakmai csapat. A megfelelő tapasztalat megszerzését követően a jövő hónaptól a magyar tüdőtranszplantációs program teljes mértékben önállóan működik tovább - immár a bécsi központ szakmai támogatása nélkül is folytatni fogja legmagasabb szintű működését.

A magyar tüdőtranszplantációs program szakmai színvonalát megkérdőjelező kijelentéseket egyenként cáfolni nem lenne méltó az abban résztvevő intézetekhez és munkatársainkhoz. A magyar tüdőtranszplantációban elért eredményeink magukért beszélnek.

Jelenleg a Magyar Kormány 3 milliárd forintos támogatásából fejlesztjük tovább a tüdőtranszplantáció hazai feltételeit, várhatóan 2020 júliusában készül el a Mellkassebészeti Központ új műtőblokkja és intenzív terápiás részlege, ami 3 új műtővel terjeszti ki a tüdőtranszplantáció feltételrendszerét. Ez a fejlesztés megteremti a lehetőségét, hogy kormányközi egyezmények alapján a magyar tüdőtranszplantációs programot elérhetővé tegyük határon túli magyar honfitársaink részére is.

A magyar tüdőtranszplantációs program a magyar egészségügy egyik sikertörténete, ami a Magyar Kormány támogatásával és példaértékű hazai szakmai összefogással 2015 óta biztosítja honfitársaink számára ezt a speciális szakértelmet igénylő kezelési formát. Az OOI vezetése a jövőben is minden szakmai és személyi feltételt biztosít a tüdőtranszplantációs program további fejlesztéséhez és kiterjesztéséhez. (folyt.)



2020. június 4., csütörtök 12:25

Az Országos Onkológiai Intézet közleménye a magyar tüdőtranszplantációs program jelenlegi helyzetéről és jövőbeli fejlesztéséről (2. rész)
    Budapest, 2020. június 4., csütörtök (OTS) -

    Az OOI vezetése a jövőben is törekszik a Walter Klepetko professzor úr által vezetett bécsi tüdőtranszplantációs központtal azóta is meglévő és kiegyensúlyozott szakmai kapcsolat fenntartására. Dr. Lang György ebben átmeneti nehézségeket okozhat, de Klepetko professzor személye biztosíték a mindkét fél részére előnyös szakmai együttműködés folytatására.

Prof. Dr. Polgár Csaba
OOI főigazgató főorvos
tanszékvezető

Dr. med. habil. Rényi-Vámos Ferenc
OOI központvezető főorvos
tanszékvezető
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.