OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. július 30., csütörtök 10:43

A Vaskori Duna Út a Nemzeti Múzeum nemzetközi projektje
    Budapest, 2020. július 30., csütörtök (OTS) - A "Vaskori Duna Út" nevű kezdeményezés egy sérülékeny, ugyanakkor impozáns és nagy érdeklődésre számot tartó ősrégészeti jelenségcsoportra, a vaskori tájakra fókuszál. A Kr. e. 9. és 1. század közötti időszakban létrejött vaskori tájak fő jellegzetességei a halomsírmezők, sík temetők, magaslati erődített és proto-urbánus települések, valamint egyéb, összetett és koncepciózus térszervezésre utaló emlékek. A vaskorhoz rendkívüli mennyiségű tárgyi- és immateriális örökség köthető, amelyet a Duna-régió számos múzeumában őriznek, ideértve a legfontosabb regionális és nemzeti intézményeket.

        A Vaskori Duna Út alapötlete az Interreg Duna Transznacionális Programjából finanszírozott "Monumentalizált korai vaskori tájak a Duna medencében" című projekt nyomán született, ami a RegioStars 2018 megmérettetés "Befektetés a kulturális örökségbe" nevű kategóriájának döntőse volt. A projekt három éve alatt Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia húsz partnerintézménye működött együtt a komplex őskori tájak kutatását, kezelését és védelmét célzó közös keretrendszer kidolgozásán. Amikor ez a projekt lezárult, az együttműködés az Európa Tanács Routes4U programjának támogatásával folytatódott.
     Az együttműködés résztvevői (múzeumok, egyetemek, kutató és örökségvédelmi intézmények, önkormányzatok, egyesületek, az érintett helyszíneken működő szolgáltatók) úgy ítélték meg, hogy érdemes a vaskori tájak rejtett értékeit ismertebbé tenni és bevonni a turisztika célterületei körébe. Ehhez jelentősen hozzájárulhat, ha az út elnyeri az Európa Tanács által 1987-ben alapított Kulturális Út címet, melyet eddig 38 európai útnak ítéltek meg. Első lépésként, 2020 júliusában létrejött a Vaskori Duna Út Egyesület (Iron Age Danube Route Association) erős interdiszciplináris és nemzetközi támogatással, ami magában foglalja a régészet, a kulturális örökségvédelem, és az idegenforgalom szereplőit, illetve az érintett területek illetékes osztrák, horvát, magyar és szlovén szakintézményeit, és a helyi lakosságot is meg kívánja szólítani. Az egyesület a tanúsítvány elnyeréséhez pályázatot nyújt be az Európa Tanácshoz, melyről döntés 2021 májusában várható. Az Útnak hazánkban jelenleg négy helyszíne van: Velem, Sopron, Százhalombatta és a Magyar Nemzeti Múzeum, ahol kiemelkedő jelentőségű vaskori emlékek őrződtek meg és látogathatóak.
     További információ: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/vaskori-duna-ut
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.