OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2020. szeptember 14., hétfő 14:10

A kismartoni HERBSTGOLD Fesztivál installációi - Music is sculpted air, valamint Prelűdök lenvászonra (1. rész)
    Kismarton, 2020. szeptember 14., hétfő (OTS) - A kismartoni HERBSTGOLD Fesztivál programját 2018 óta színesítik kortárs képzőművészeti alkotások, az Esterházy-kastély előtti téren, illetve a kastély belső tereiben elhelyezett installációk formájában. Az installációk vizuális és haptikus élményekkel gazdagítják az alapvetően zenei fesztivált. A feltűnő kortárs alkotások az Esterházy Gyűjtemények megbízásából készülnek, s a fesztivál mindenkori témája inspirálja az alkotókat. A kurátori munkát a "NOW - Esterhazy Contemporary" képzőművészeti program művészeti vezetője, Vitus Weh végzi.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200914_001.jpg

 "Katrin Plavčak és Tobias Hermeling idei installációi a hagyomány és a haladás viszonyának szemszögéből fókuszálnak Joseph Haydn és Ludwig van Beethoven kapcsolatára." - jellemezte Vitus Weh az alkotásokat.

Katrin Plavčak: Music is sculpted air - Roll over Haydn, az Esterházy-kastély előtt

Katrin Plavčak (* 1970 Gütersloh) idei szoborinstallációjának fő eleme a zenéhez hasonlóan a levegő, amely egy különleges textíliába befújva formálódik alkotássá. A Rochus Pumpernickel névre hallgató pneumatikus alkotás magassága meghaladja a  hat métert. Az elsősorban festőként és zenészként ismert Plavčak így jellemzi művét: "Nagyon szeretem a mozgó, instabil szobrokat, amelyek lendületbe hozhatók, vagy akár a helyüket is változtatják. Ezt az alkotást az "experimonde" Egyesület képviselőjével, Michael Schultes-szel együtt fejlesztettük ki, a technikai tudás tőle származik."

Csipetnyi huncutsággal Katrin Plavčaknek a fesztivál idei hangsúlyait, Haydnt és Beethovent, a tradíciót és az oszmán zenei világot is sikerült becsempésznie installációjába. A szél által folyamatosan mozgatott szobor egy Roll Over Haydn felirattal díszített basszusdobon csücsülő óriási, színes parókás papagájt ábrázol. A szobor raffináltan reflektál a két óriás, Haydn és Beethoven megbicsaklott viszonyáról fennmaradt emlékekre: Haydn akkurátusan egész életében kínos gondossággal hordta parókáját, míg Beethoven a zsenikre jellemző összeborzolt hajkoronájáról volt híres. Kapcsolatukra jellemző, hogy Beethoven állítólag ki is fakadt egyszer, hogy tanára nem hajlandó tőle semmit tanulni. A papagáj pedig úgy kerül a képbe, hogy Haydn egyik londoni útjáról egy papagájjal tért haza. A basszusdob a 18. században az európai zenében népszerű janicsár zenei behatásnak köszönhetően vált ismertté. Mindkét mester alkalmazta műveiben, jellemzően akkor, amikor erősebb zenei hatásokat akartak elérni. De igazából a rockzenének köszönhetően nőtt meg igazán a basszusdob népszerűsége. A dob másik oldalán olvasható felírat Chuck Berry 1956-os Roll over Beethoven című dalának parafázisa, amely a klasszikustól a rock'n'roll felé való elmozdulást, ezt a zene terén bekövetkezett nagy generációs váltást tematizálja.

Music is sculpted air - 2020. szeptember 9-től október 4-ig

Tobias Hermeling - Prelűdök lenvászonra

A koncertek általában "klasszikus" formában zajlanak. A közönség jellemzően már benne van a korban és elegánsan öltözött, az ülőhelyek számozottak, s miután a hallgatóság elfoglalja a helyét, többnyire a programfüzetet lapozgatja. Először a zenekar érkezik meg a színpadra, majd követi a karmester, akiket megtapsolnak, elcsendesül a hallgatóság és megszólal a zene. Az idei HERBSTGOLD Fesztiválon rendhagyó módon az egyes koncertek előtt rövid videófilmek formájában Tobis Hermeling (*1974 Halle/Saal) erre az alkalomra "komponált" vizuális prelűdjeivel kísérletezik. Jó lenne, ha a kisfilmek a zenei prelúdiumhoz, egy szabadon improvizált előjátékhoz hasonló felütésszerű hatást váltanának ki a közönségből.

A kisfilmeket a színpad feletti két lenvászonra vetítik, formálisan a Haydn terem mennyezetén végighúzódó barokk ciklikus képi világ folytatásai, míg tartalmuk inkább ellentmond az ott ábrázolt Ámor és Psyché szerelmi történetnek. Tobias Hermeling korábban már sikeresen kombinálta a zenei és képi világot például Mozart (In Search of Mozart, 2006), illetve Beethoven (Johannespassion, 2007) esetében, most a HERBSTGOLD Fesztiválon Beethoven és Haydn kapcsolatát boncolgatja. Azt a kapcsolatot, amelyről tudjuk, hogy kevésbé az egymás iránti szeretet, inkább az egymással való rivalizálás és feszültségek sorozata jellemezték. Hermeling két szereplőjének nyomába ered: "Beethovenhez és Haydnhoz kapcsolódó videómunkáim kisebb utazások, ahol a két komponista képekben, mozdulatokban, képi elemek és szövegek egymásra rakódásában megnyilvánuló asszociációkon keresztül találkozik egymással. Elsősorban a képi világ olyan térbeli megalkotása érdekel, amelyek más perspektívákból világítanak rá Beethovenre és Haydnra." (folyt.)



2020. szeptember 14., hétfő 14:10

A kismartoni HERBSTGOLD Fesztivál installációi - Music is sculpted air, valamint Prelűdök lenvászonra (2. rész)
    Kismarton, 2020. szeptember 14., hétfő (OTS) -

    Az Esterházy-kastély mint Haydn és Beethoven alkotóműhelye

Kortárs képzőművészek alkotásai mellett az Esterházy Gyűjtemény egyes, a fesztivál tematikájához szervesen kapcsolódó értékes darabjai is láthatók lesznek a következő egy hétben. A mester és genius loci, Joseph Haydn zeneszerzőként, udvari zenészként és zenekarvezetőként az Esterházy hercegek szolgálatában állt. Tanítványa, a fiatal Beethoven pedig II. Esterházy Miklós megbízásából itt komponálta C-dúr miséjét, amelyet névnapi köszöntőnek szánt a herceg nejének, Marie hercegnének. Ezekhez az időszakokhoz kapcsolódó tárgyakat állítanak ki a kastélyban, köztük például egy Marie hercegnéről készült portréképet, vagy Komáromi-Kacz Endre Beethovent zongorajátéka közben ábrázoló, A zongoraóra című festményét is.

Együttműködés a Kismartoni Művészeti Egyesülettel

A Komplizenschaft címet viselő kiállítás keretében Katrin Plavčak a HERBSTGOLD-ra a kastély elé készített szobra mellett további alkotásai, valamint Tranker Kata (*1989 Székesfehérvár, Budapesten él és alkot) képzőművész művei láthatók az Egyesület kiállítótereiben.

A Kismartoni Művészeti Egyesület Burgenland tartomány nemzetközi kitekintésű kortárs képzőművészeti kísérleti műhelye, amely a Joseph-Haydn-Gasse 1. szám alatt, a régi kolostorépületben található.

A kiállítás szeptember 13-án 14:00 órakor nyílik.

Komplizenschaft c. kiállítás: 2020. szeptember 14-től december 29-ig látható.

Nyitvatartás:
Szombaton 11:00 - 17:00
Vasárnap 13:00 - 17:00

HERBSTGOLD Fesztivál, Kismarton, 2020. szeptember 9-20.


Sajtóinformáció:
Barbara Wagner-Gmeiner
Leitung Kommunikation
Esterhazy Unternehmensgruppe
T +43 (0)2682/630 04 4100
presse@esterhazy.at
www.herbstgold.at/presse
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.