OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2021. május 18., kedd 10:00

Jubilál a karintiai SW Umwelttechnik: 111 év előregyártott betonelem az infrastruktúráért és a vízvédelemért (1. rész)
    Klagenfurt, 2021. május 18., kedd (APA/OTS) - 111 évvel ezelőtt, májusban gyártották le az első SW-termékeket, ugyanazon a klágenfurti telephelyen, amelyen többek között még ma is folyik a gyártás. "Az 1910-es év óta az a küldetésünk, hogy javítsuk az életminőséget és növeljük telephelyeink vonzerejét piacainkon. Vállalatunk történetének kezdetén a hangsúly a karintiai infrastruktúra fejlesztésén volt, a 90-es években feltártuk a magyarországi piacot, ma pedig Románia nyújtja számunkra a legnagyobb potenciált az infrastruktúra fejlesztése terén." - foglalja össze Klaus Einfalt, a karintiai SW Umwelttechnik családi vállalkozás ötödik generációjának igazgatósági tagja.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20210518_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20210518_002.jpg

A tőzsdén is jegyzett vállalat a földfelszín fölött és alatt alkalmazott betontermékeket fejleszt és gyárt: a csatornázáshoz használt csövektől az útépítésnél beépített nagy tartályokon át a lakás- és magasépítési felhasználású falelemekig, gerendákig és pillérekig. 2021-ben pedig a karintiai családi vállalkozás a 111 éves fennállását ünnepli.

2018, 2019, 2020 - a három legsikeresebb üzleti év
A jubileum egy világviszonylatban is szokatlannak számító időszakra esik, 2020 azonban az SW Umwelttechnik számára nem az első kivételes év volt. "A Lehman-válság következtében jelentős karcsúsítást hajtottunk végre a vállalatban és több lényeges adaptációt alkalmaztunk,  melyek alkalmazkodóképessé és rugalmasság tettek bennünket. Ebből az aktuális helyzetben is profitálhatunk" - mondja Einfalt. "Vállalatunk fennállása óta 2018, 2019 és 2020 volt a három legsikeresebb üzleti év. Örömteli tény, hogy ilyen siker birtokában kezdtük jubileumi évünket és nem utolsó sorban munkatársaink érdeme, akik nagy elkötelezettséggel vettek részt velünk Ausztriában, Magyarországon és Romániában az infrastruktúra fejlesztésében és bővítésében."

Visszatekintés: Csúcsok és mélypontok 111 év alatt
Az SW Umwelttechnik kezdetei egészen a két névadóig - Josef Stoiser építőmester és Karl Wolschner építész - nyúlnak vissza, akik 1910-ben megvásároltak egy műkőgyárat a jelenlegi telephelyen Klagenfurtban, a Bahnstraße úton. A hosszú, kihívásokkal teli éveken keresztül ügyvezetőként tevékenykedő Maria Rothmüller csaknem négy évtizeden át vezette sikeresen a vállalatot, mielőtt az 1950-es évek végén a cég felaprózódása elkerülhetetlenné vált. Fia, az ifjabb Karl Wolschner olyan innovációkkal mint az SW Span természetes építőanyag, a következő években ismét sikeresség tette a vállalatot.

Indulás kelet felé
A következő generációban Bernd Wolschner és Heinz Wolschner határozott lépésre szánta el magát: magyar üzemek megvásárlásával 1990-től lehetőség nyílt a keleti terjeszkedésre, amely a céget a jelenlegi sikerekhez vezette. 1997-ben a Bécsi Tőzsdére lépéssel az SW Umwelttechnik megvalósította a további terjeszkedéssel kapcsolatos elképzeléseit.  2001 óta a cég Romániában is jelen van.

"A fejlődés, melyet megfigyeltünk, végigkísértünk, s melynek tevékeny részesei voltunk, lenyűgöző: Ausztrián kívüli üzleti tevékenységünk kezdetekor éppen megindult Magyarországon a tervgazdálkodásról a piacgazdálkodásra való átállás. Az infrastruktúra állapota nem volt összehasonlítható a hazai piacunkéval. A csatornázás rossz állapotban volt és szóba se jött a szennyvíz környezetbarát tisztítása" - meséli Klaus Einfalt. Magyarországon 1990 óta 1.300 km autópálya épült és 4,5 millió ember csatlakozhatott szennyvíztisztító berendezésre, melynek köszönhetően a szennyvíz többé nem szivárog el kezeletlenül.

Közép-Kelet-Európa közepén és kreatív lendülettel telve
Romániában jelenleg a háztartásoknak csak mintegy 50 százaléka csatlakozik szennyvíztisztító rendszerhez. Ezen kívül a román kormány most azt tervezi, hogy olyan infrastrukturális projektekkel foglalkozik, amelyeket hosszú időre elhalasztottak, például az autópályák bővítését. Az új uniós költségvetésben a megnövekedett strukturális és kohéziós alapokkal erre több forrás áll rendelkezésre, mint korábban.

"A minket körülvevő környezet védelme rég nem tapasztalt figyelmet kap és az emberek rajtra készen várják, hogy visszakapják a mobilitásukat. Örömmel tölt el minket, hogy kreatív lendülettel és innovatív termékeinkkel hozzájárulhatunk a minket körülvevő környezet védelméhez és az életminőség javításához piacainkon" - emeli ki Einfalt. "A jubileum alkalmából még egyszer szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik régóta velünk vannak, vevőinknek és üzleti partnereinknek, azoknak, akik kilenc gyáregységünkből velünk együtt azon fáradoznak, hogy növeljük Közép-Kelet-Európában telephelyeink vonzerejét" - hangsúlyozza  Klaus Einfalt.
(folyt.)

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.