OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. október 6., szerda 11:33

Nitrogénművek: lépni kell a gázár miatt kialakult helyzetben
    Pétfürdő, 2021. október 6., szerda (OTS) - A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban. A felhívás a következő linken érhető el: https://www.fertilizerseurope.com/newsevents/press-releases/

    
Bige Zoltán, mint az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége gazdasági és kereskedelmi bizottságának elnöke és a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója, aggodalmát fejezte ki az iparágban tapasztalható bezárásokkal kapcsolatban, aminek eredményeként bizonytalanná válhat az új mezőgazdasági szezon optimális kezdése. Mint kifejtette: a költségek növekedésén túl, sokkal nagyobb problémát okozhat a tavalyi szinttől elmaradó tápanyag utánpótlás. Emiatt a napjainkban elvárt, hektáronkénti 8-9 tonnás búza- és 10-12 tonna feletti kukoricahozamok elérhetetlenek lesznek. Sokan nem veszik figyelembe, hogy a nitrogén utánpótlás csak egy bizonyos szint után válik hatékonnyá, nem beszélve arról, hogy a könnyen felvehető tápanyagok jelenlétében a növények sokkal hatékonyabban hasznosítják a talaj vízkészletét, mintha "éheznének". A szakemberek már látják a problémát, de egyelőre kevesen adnak hangot aggodalmuknak. Számos tagállam már intézkedéscsomagot készít elő a helyzet kezelésére, Magyarországon erről egyelőre nem volt szó.

Bige Zoltán szerint két szinten is foglalkozni kell a témával. Az egyik az azonnali ellátásbiztonság megoldása. "Mi mindig is hittünk a helyi gyártásban, hiszen ez a legoptimálisabb ellátási modell. Használni a helyi infrastruktúrát és a lehető legalacsonyabb szintre csökkenteni a logisztikai költségeket - és itt nem csak a forintokra, hanem a környezeti lábnyomra is gondolok. A második szint az egyre kedvezőtlenebbé váló beruházási környezet. Ebből a szempontból Európa versenypozíciója jelentősen romlott, a magas energiaárak és az egyre növekvő környezetvédelmi költségek nem vonzzák a beruházókat, pedig a célul kitűzött karbonsemlegességhez erre nagy szükség van. A kiegyenlítetlen versenykörnyezetet Nyugat-Európában nemzeti forrásokkal igyekeznek ellensúlyozni, ez idehaza egyelőre még szintén várat magára. A magas gázár miatti tűzoltás után ezzel komolyan kellene foglalkoznunk, amennyiben hosszú távon tervezünk a mezőgazdaságunk versenyképességének megőrzésével" - fogalmazott a szakember.

Bige Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetre az Európán kívülről érkező műtrágya import sem megoldás, a termék rendkívüli szezonalitása és a növekvő logisztikai kihívások miatt. Az európai import az árakat sem tudja kordában tartani egy erősen keresleti piacon, hiszen az európai árakat a legmagasabb költségű európai gyártó fogja meghatározni, ezzel maximalizálva az Európán kívüli gyártók árrését. A Nitrogénművek kedvező költségszinttel, jól diverzifikált piacokkal és ideális termék portfolióval rendelkezik, de a jelenlegi gázár óvatosságra készteti a cég vezetőit. A vállalat folyamatos működését jelenleg az export piacok megnövekedett igénye biztosítja. A kialakult helyzetben még Hollandiát is el tudják érni Pétisó termékükkel, melynek az Európai kapacitások 10 százalékával rendelkeznek itt, Magyarországon.
    
-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.