OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2022. május 25., szerda 11:20

Az Európai Bizottság terve az orosz energiaimporttól való függetlenedésre: utólagos büntetés Putyinnak és más semmi?
    Budapest, 2022. május 25., szerda (OTS) - 2022. május 18-án az Európai Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) közzétette a REPowerEU tervet, amelyben a korábbiaknál részletesebben bemutatja, mire van szükség ahhoz, hogy az EU függetlenedni tudjon az orosz energiaimporttól.

    A megjelent dokumentumok fő fókuszában az orosz függőség megszüntetése áll, ezen kívül más területeken nem hoz egyértelmű előrelépést, legalábbis vegyes a kép. A hosszú időtáv miatt az is érdekes kérdés, hogy Oroszország megbüntetésére alkalmas-e. Bár a leválás terve hosszú távon jelzés-értékű Moszkva felé, végrehajtása olyan sokáig tart, hogy lehet, hogy addigra már évekkel túlleszünk a háború befejeződésén. Az orosz fél pedig ennyi idő alatt találhat más vevőket Ázsiában. A jelenlegi magas függőség miatt viszont ennél hamarabb nem lehet megoldani az átállást, sőt, még a bizottsági terv is roppant ambiciózus időzítés.

Magyarország szempontjából nézve a csomagot, azt látjuk, hogy a Terv elsősorban uniós szintű elvárásokat és célokat közöl, így nem derül ki belőle, hogy tőlünk pontosan mit várnak el, illetve mennyi plusz uniós támogatást kapunk mindezért és hogyan veszik figyelembe Magyarország speciális földrajzi-infrastrukturális helyzetét, kiemelkedően magas orosz energiafüggőségét. Az emelt energiahatékonysági és megújuló energia-célokhoz való hozzájárulásunkat a magyar Kormány határozza majd meg a Nemzeti Energia- és Klímaterv frissítése során.

A klímaváltozás elleni harc szempontjából is vegyes a kép. A megújuló energia-cél és az energiahatékonysági cél emelése ugyan kedvező lehet, különösen, ha erre plusz források állnak majd rendelkezésre, de ezt ellensúlyozza például, hogy a szénerőművek többet működhetnek a terv alapján. A legfontosabb előrelépés az energiafüggetlenség jelentős erősödése, a fosszilis energiahordozók importjára költött összeg csökkenése lenne, amely üdvözlendő cél, még ha a hidrogén importjának bevezetésére tett javaslat, mint egy újabb energiafüggőség megjelenése némileg árnyalja is a képet. A fosszilis energiahordozók terén is marad némi függőségünk, csak Oroszország helyett más, új beszállítók felé.

A RePowerEU forrásokból finanszírozott jelentős állami beruházási hullám emellett számos munkahelyet teremthet, az energiahatékonyságba való beruházások révén pedig csökkenhet az otthonunk, közlekedésünk fenntartására havonta költendő összeg, hiszen nem az energia ára az elsődleges, hanem hogy mennyi a költségünk, ami a fogyasztástól is függ, amire nagyobb ráhatásunk lehet, mint a jövőbeli árváltozásokra.

A Green Policy Center továbbra is figyelemmel kíséri az uniós energia- és klímapolitika alakulását, és tájékoztatást nyújt az új fejleményekről. Igény esetén tanácsadással is várjuk szíves megkeresését

www.greenpolicycenter.com
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.