OTS Üzleti Sajtószolgálat
2022. június 25. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
2022. május 31., kedd 16:05

Több száz liter vizet hasznosít újra a biológiai szennyvíztisztító
    Budapest, 2022. május 31., kedd (OTS) - Csatornázás nélküli ingatlanokon környezetbarát megoldás - Egyre hosszabbak az aszályos időszakok, már nem csak a mezőgazdaságban, de mindennapi életünkben is érezzük, hogy vízkészleteink végesek. Háztartásunkban is meg kell ragadnunk minden módot arra, hogy a lehető legkevesebb vizet pazaroljuk el, illetve ami tud, az újrahasznosuljon. Erre kínál alternatívát a házi biológiai szennyvíztisztító berendezés, amely diszkrét jelenlétével a csatornázatlan ingatlanokon nemcsak hogy kiváltja az emésztő funkcióját, de megspórolhatjuk használatával a szippantás magas költségeit, és a tisztított szennyvizet kertünkön belül újra is hasznosíthatjuk.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220531_002.jpg

Az elmúlt időszakban sok család döntött úgy, hogy a természethez közelebbi lakhatási megoldást keres, népszerűek lettek a külvárosi kertes házak és a tanyák. Bár a városban lakók megszokhatták, hogy szennyvízcsatorna többnyire rendelkezésre áll, mégis szerte az országban kisebb településeken, falvakban ez még nem megoldott, és az ingatlanokban termelődő szennyvíz egy "emésztőgödörbe" kerül.

"Sajnos azért, hogy kevesebb alkalommal kelljen ezeket az emésztőket kiüríteni, elterjedt az áteresztő megoldások kiépítése, amelyek csupán a szilárd anyagokat zárják el, a folyékonyaknak szabad utat engednek. Ez rendkívül káros hatással van a környező talaj minőségére, és nemcsak a gödör közvetlen közelében, hanem viszonylag nagy sugarú körben, a kutakról nem is beszélve" - hívta fel a figyelmet Krasznói Anna, az ÖkoTech-Home Kft. ügyvezetője.

Fókuszban a fenntarthatóság és a környezetvédelem

Ma már az élet számos területén egyre többen fordítanak figyelmet a környezetvédelemre, a hatékony vízgazdálkodás is előtérbe kerül.

"Szennyvíztisztító berendezés telepítésével az ingatlantulajdonosok egy egyszeri beruházást követően függetlenek maradhatnak a folyamatosan növekvő csatornaszolgáltatási költségektől, sőt, részben a közüzemi víz díjának növekedésétől is. A víz újrahasznosításával jelentősen csökkentik a felesleges pazarlást, egyben a környezeti terhelést is" - tudtuk meg Krasznói Annától.

Nincs szükség szippantásra! Egy lépés az önellátás felé

Az ÖkoTech-Home Kft. (https://okotechhome.hu/) saját szabadalmú, Esztergomban gyártott, Construma-díjas biológiai szennyvíztisztító berendezései tíz éve találhatók meg a hazai piacon. Egyedi, iszapzsákos technológiájuknak köszönhetően egyáltalán nincs szükség szippantásra. Sokan pont ezért, az önellátás miatt kezdenek el keresgélni a lehetőségek között.

A szabadalommal rendelkező biológiai szennyvíztisztító hatásfoka kedvezőbb az előírt értékhatároknál. A kommunális szennyvíz a megtisztítás után helyben újrahasznosítható, legcélszerűbben a növények gyökérzónás öntözésére. Az iszapzsákban összegyűlt iszap pedig komposztálást követően a kert talaját gazdagíthatja értékes tápanyagokkal.

A tisztított szennyvíz helyben történő felhasználását támogatja egy 2020-as EU-s rendelet is, a vízhiányra hivatkozva. Ugyanis a csatornával elvezetett szennyvíz tisztítás után általában a Dunába kerül, ahonnan a Fekete-tengerbe jut, miközben a Kárpát-medencében egyre nagyobb gondot okoznak az aszályos időszakok.

Milyen költségekkel kell számolni a szippantás, és milyenekkel a biológiai szennyvíztisztítás esetén?

Egy átlagos, 4-5 fős háztartás napi szennyvíztermelése 400-500 liter, ami havonta 12-15 m? elszállítandó szennyvizet ad ki. Az emésztők méretei változatosak, 6-10 m?-esek, így a szippantós autó kapacitásától függően havi két fordulóval tudnak elszállítani ilyen mennyiséget. Egy szennyvíztisztító telep közelében fekvő településen elképzelhető, hogy 1 forduló költsége 8.000-10.000 forintból is kijön, mely így havonta 16.000-20.000 forintot jelent, de az átlagos költséggel számolva, fordulónként 30.000-40.000 Ft is lehet.
Míg Biatorbágyon 12.937,50 Ft-ba kerül egy forduló, így havonta 25.875 Ft, évente 310.500 Ft a szippantás költsége, Dunabogdányban ugyanez 30.403 Ft/forduló, havonta 60.806 Ft, évente pedig 729.672 Ft-ra rúg.

"Megkeresett minket Imre Kajászóról, aki ki szerette volna váltani a meglévő 12 köbméteres emésztőjét, ahol a szippantást havonta kétszer kellett megoldani, ez havi szinten 19.896 Ft-ot jelentett. Vásárolt egy szennyvíztisztító készüléket, a befektetése 3 év alatt térült meg. Ugyanígy, kevesebb mint 3 éven belüli megtérülést értek el kecskeméti ügyfeleink is egy egyedi adottságú telken, Écsen pedig különösen magas volt a szippantás havidíja, így a saját készülék működtetése másfél év alatt visszahozta a ráfordított költséget" - osztja meg velünk az adatokat Krasznói Anna.

Az ÖkoTech-Home Kft. szolgáltatásai között a berendezés karbantartása és szervizelése is szerepel, ezzel hosszú távú, gondtalan alkalmazást biztosítva ügyfeleiknek.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.