OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2022. június 29., szerda 11:43

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten - Tűz és víz egy színpadon! Lélegzetelállító vizualitás 30 táncossal
    Budapest, 2022. június 29., szerda (OTS) - A Carmina Burana július 1-én kerül színpadra a Margitszigeten! Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában. Carl Orff világhírű Carmina Burana-jának, valamint Stravinsky zenetörténeti jelentőségű Tavaszi áldozatának látványos balettelőadását a világszerte elismert koreográfus, Edward Clug álmodta újra.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220629_001.jpg

A Carmina Burana említése hallatán alighanem mindenki fejében felcsendülnek Carl Orff O Fortunajának erőteljes, zsigerig hatoló kezdőhangjai. A világ körforgását, a kiszámíthatatlan jövővel szembeni tehetetlenséget, a létezés örömét és fájdalmát, a szerelmet megidéző monumentális zenemű legelemibb dimenzióiban szólítja, érinti meg az embert. Mindig személyes, mindig aktuális. Ezúttal a Maribor Balett 30 táncosának előadásában elevenedik meg július elsején, a Margitsziget csillagos ege alatt, Edward Clug letisztult formavilágú reflekciójaként.

Link: https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/maribori-szloven-nemzeti-szinhaz-balettegyuttese-carmina-burana-es-tavaszi-aldozat/

"Munkám során elsősorban a mozgás olyan spontán impulzusait kerestem, melyek a zenei folyamat kibontakozása közben megszólítják a nézőt, és észrevétlenül bevonják őt ebbe a folyamatosan hömpölygő életkörforgásba. Az Orff által megzenésített dalok számtalan értelmezést kínálnak arra az alapvető létkérdésre, hogy mi is a boldogság, az élet és a szerelem, és természetesen nincs helyes vagy helytelen válasz, egyik értelmezés sem az egyetlen és egyetemes" - mondta Edward Clug a balett koreográfusa, aki a természet legegyszerűbb és legtökéletesebb alkotásával, az ontológiai tökéletességet és a természet ciklikusságát egyaránt szimbolizáló geometriai formával, a körrel játszva ragadta meg az élet körforgásának végtelenségét.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=nBQVFQw7GBk&t=2s

"Edward Clug koreográfiája teljes mértékben a körre, mint alakzatra épül. Mi táncosok is körben mozgunk, és a darab tulajdonképpen egyetlen díszleteleme is egy hatalmas kör szerkezet, amin ülünk, táncolunk, sőt a másik szólistával együtt fel is emelkedünk egyszer" - magyarázta a társulat vendégszólistája, Darai Tamás, aki a Horvát Nemzeti Színház, az Augsburgi Színház, valamint a Dresden Frankfurt Dance Company egykori tagjaként ugyan a világ számos színpadán megfordult már, Magyarországon ezzel az előadással lép először a nagyérdemű elé. "Nyolc évig éltem külföldön, így soha nem volt még szerencsém ellátogatni akár csak vendégként is a Margitszigeti Színházba. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ezen a különleges színpadon állhatok majd először hazai közönség elé."

A felejthetetlennek ígérkező este második felvonása a Carmina Burana lehengerlő monumentalitásának ellenpontjaként Stravinsky klasszikusa, a Tavaszi áldozat, mely ezen interpretációjában egy szűz rituális feláldozásáról szóló legendát idéz. A történet szerint a Föld termékenységének megőrzéséért és a pogány Tavaszisten jóindulatának visszanyeréséért a szűznek addig kell táncolnia, míg holtan nem esik össze.

A Tavaszi áldozatban az Edward Clugra jellemző minimalisztikus mozdulatvilág keveredik a földi, törzsi rítussal, ami amellett, hogy egy nagyon izgalmas kombináció, a díszlet teljes hiányával, az erős fényekkel, a lecsupaszított testekkel és letisztult formavilággal kiegészítve egy bizonyos szinten a Carmina Burana ellenpontozása is egyben. A darab egyik részénél ráadásul víz esik ránk, a színpadra, tovább fokozva az ősi rítus érzését, teret nyitva új, váratlan mozdulatsoroknak" - mondta a szólista. "Balettben nem sokszor használnak vizet, mi pedig ennek segítségével csúsztatjuk a lányokat, akik hattyúszerűen, gyönyörűen és könnyedén siklanak a víz felszínén. Én nagyon szeretem ezt az előadást, mindig jól esik kicsit úgymond primitívnek, földinek, törzsinek lenni a végtelen szofisztikáltság után, amit a magasművészet, és a balett is képvisel." - tette hozzá.

A Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének estje két örökérvényű klasszikus váratlan, egyedülálló kombinációja, egyszerre grandiózus és minimalista, ellenpontozó, mégis szorosan összekapcsolódó körforgás. Engedjünk a sodrásának július 1-én!

www.margitszigetiszinhaz.hu
    
    
-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.