OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2022. szeptember 27., kedd 11:30

Károli Egyetem Napja - 2022. október 1. (1. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 27., kedd (OTS) - Prof. Dr. Trócsányi László rektor kezdeményezésére 2022. október elsején tartja a Károli Gáspár Református Egyetem az Egyetem Napját. Az ünnepi rendezvény időpontja utal az Országgyűlés által 1993. október elsejei hatállyal elfogadott előterjesztésre, mely a Károli Gáspár Református Egyetem megalapítását kodifikálta.

    A Magyarországi Református Egyház Zsinata még 1993. február 24-i ülésén, az alábbi ige szellemében döntött a Károli Gáspár Református Egyetem megalapításáról: "Elvész az én népem, mivelhogy tudomány nélkül való." (Hóseás 4,6). A széles körű összefogásnak és szakmai támogatásnak köszönhetően még ugyanabban az évben elindult a Hittudományi Karral, a Tanítóképző Főiskolai Karral és a Bölcsészettudományi Karral az egyetemi oktatás. A Károli Gáspár Református Egyetem első ünnepélyes tanévnyitóját 1993. október 11-én, a Ráday Kollégium dísztermében tartották.

A Károli Egyetem Napja rendezvény hagyományának idei megteremtése azért is különösen jelképes, mert az esemény nyitóalkalmára a Ráday-napok keretében kerül sor. Mint ismeretes, 2019. január 23-án kiégett a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday utcai kollégiumának épülete, amely a Hittudományi Kar hallgatóinak otthonául is szolgált. A három éven át tartó felújítási munkálatok 2022 szeptemberére befejeződtek, így a hallgatók a 2022/2023. tanévet már a korszerűen felújított, minden igényt kielégítő épületben kezdhették meg. Az október elsejei Károli Egyetem Napja - az intézmény első tanévnyitó ünnepségének tiszteletére - szintén a Ráday utcai díszteremben kerül megrendezésre.

A Károli Egyetem Napja rendezvényen a Károli Gáspár Református Egyetem munkatársainak kitüntetései, továbbá az egyetem díszpolgára címek és az egyetem Támogatói Díjak is ezen a napon kerülnek átadásra.

Pro Universitate díjban részesül Prof. Dr. Németh Dávid, aki közel 30 évet töltött el a Hittudományi Karon oktatóként. Munkája és országos, valamint nemzetközi szintű szakmai elismertsége növelte az intézmény Hittudományi Karának szakmai és tudományterületi értékét. Munkájának köszönhető, hogy megalakult a Hittudományi Kar Valláspedagógiai és Pasztorálpszichológiai Tanszéke, amely kuriózum a magyar nyelvű református teológiai oktatás palettáján. Emberi és szakmai, tudományterületi ismerete és elismertsége méltán járult hozzá az egyetem Hittudományi Karának elismertségéhez, hírnevéhez.

A Károli Gáspár Református Egyetem díszpolgári címét idén Szilágyi Áron háromszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó, intézményünk pszichológia szakon végzett alumni hallgatója, Dr. Gór-Nagy Miklós világbajnok magyar vízilabdázó, jogász, közgazdász és Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter jogász, az Állam- és Jogtudományi Kar korábbi megbízott dékánja kapja.

Szilágyi Áron igazi példakép intézményünk sportoló hallgatói előtt is, hiszen életét gyerekkora óta meghatározza a sport szeretete. 2012-ben, mindössze huszonhárom éves korában lett olimpiai bajnok. Szilágyi Áron a londoni olimpián Magyarország első olimpiai érmét szerezte meg, a vívósportban pedig a 35. magyar olimpiai aranyat. Szilágyi Áron ugyanabban az évben nyert felvételt egyetemünk pszichológia alapképzésére is, ahol 2017-ben diplomázott. Károlis hallgatóként nyerte második olimpiai aranyát 2016-ban, ezúttal Rio de Janeiroban. 2021-ben Szilágyi Áron duplán is történelmet írt. Egyrészt ő lehetett az első férfi a világon, aki egyéniben háromszor is győzött kardban, másrészt a legsikeresebb magyar olimpiai sportág legeredményesebb egyéni olimpikonjává válhatott.

Dr. Gór-Nagy Miklós világbajnok magyar vízilabdázó, 200-szoros válogatott, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes vízilabdázó, aki az Eger és az FTC játékosaként összesen három magyar bajnok címet nyert, s tagja volt a Fradi BL- és európai Szuperkupa-győztes együttesének is. Jogászcsaládban nőtt fel, ő maga is a jogász hivatást választotta. 2019 nyarán bejelentett visszavonulását követően a Külügyminisztériumban kapott állást. 2020. május 13-án Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelölte Magyarország New York-i Főkonzulátusának külgazdasági attaséjává.

Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter 1994-től a Református felsőoktatásért alapítvány kurátora, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója. 1995-től a szerveződő jogi kar megbízott dékánja. Értékrendjét, világnézetét az otthoni, református gyökerekkel rendelkező családi minta, iskolája szellemisége, tanárai útmutatása igazította, alakította. Szervező munkájában különös gondot fordított arra, hogy a szaktárgyak mellett a hallgatók olyan indíttatást kapjanak, mellyel meg tudnak felelni Bethlen Gábor református iskolákkal szemben támasztott követelményének, mely szerint a református kollégiumokból tudással felvértezett, hitükben és magyarságtudatukban megerősödött diákok kerüljenek ki. Átvette és modern tartalommal töltötte meg a korábban működő debreceni, sárospataki, kecskeméti, máramarosszigeti református jogakadémiák évtizedes, évszázados tapasztalatait. (folyt.)



2022. szeptember 27., kedd 11:30

Károli Egyetem Napja - 2022. október 1. (2. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 27., kedd (OTS) -

    
Az október elsejei rendezvény kezdetén Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke mond áldást. A Károli Egyetem Napját Prof. Dr. Trócsányi László rektor nyitja meg. Az ünnepségen Vitályos Eszter parlamenti államtitkár mond köszöntő beszédet.

Közkapcsolati és Kommunikációs Főigazgatóság
1088 Budapest, Reviczky u. 6.
sajto@kre.hu
www.kre.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.