OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. július 13. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. február 27., hétfő 13:51

A Néprajzi Múzeum Napja - 5 év után először ünnepel közönségével a Néprajzi Múzeum
    Budapest, 2023. február 27., hétfő (OTS) - 2023. március 5-én két helyszínen várja látogatóit a jeles nap alkalmából a Néprajzi Múzeum.  Az érdeklődők 10 és 18 óra között csaknem 30 programon keresztül tekinthetnek be a múzeumi munka eredményeibe és kulisszatitkaiba a Dózsa György úti új épületben, valamint a Szabolcs utcai Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központban.

    A hagyomány szerint az intézmény minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. (http://xantus.neprajz.hu/home)
Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, mellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait.

A Néprajzi Múzeum napján a múzeumi munka eredményeibe és kulisszatitkaiba a nagyszabású költözés és a világjárvány miatt évek óta nem volt lehetőség bepillantani. 2023-ban a 151. évforduló alkalmából először az új épületben, újra személyes programokon vehet részt a közönség - csaknem 30 izgalmas eseményből válogathatnak.
(https://neprajz.hu/hirek/2023/ingyenes-vasarnap-a-neprajzi-muzeum-napjan.html )

Érdekes attrakciónak ígérkezik a Néprajzi Múzeum 150 éves történetét bemutató interaktív digitális kiállítás. A Néprajzi Múzeum 150. Képek, tárgyak események c. digitális tárlat a múzeum történetének minden évéből kiemel egy vagy több eseményt. Épületek, költözések, kiállítások, jeles személyek, kiemelkedő gyarapodások, gyűjtések, terepmunkák, tudományos teljesítmények vagy egyszerű hétköznapi események elevenednek meg a különböző időszeletekben. Az 1871 és 2022 közötti időszak válik hozzáférhetővé, a múzeum szemüvegén keresztül, képben, hangban, mozgóképen, s felfedezhetővé válnak a különböző korok múzeumi eseményei. A 150 éves időutazás megnyitója március 5-én 13:30-tól lesz.

A 150-nel a Föld körül kalandos családi pontgyűjtő játékban a világ 5 táját és a múzeumtörténet főbb állomásait járhatják be, akik vállalkoznak egy gyors tempójú, nagy útra. A játékpálya mentén kerámiákon rejtőzködő afrikai állatok, tollkoronát viselő brazíliai indiánok, dunai halászok, ázsiai kincsek és Óceánia különös lakói lesznek a kísérőik. 5 állomás, 5 izgalmas játék, 5 igazoló pecsét, amellyel ajándéksorsoláson vehetnek részt a játékban résztvevők, akik a múzeum kiállításait jobban megismerhetik.

Györffy István néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából 1984-ben került a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületének homlokzatára az az emléktábla, amelyet a múzeum új, városligeti épületében a folytonosság jegyében ismét elhelyeznek. "A magyar nép tudósa" - Györffy István emléktábla avatása programon Fekete Ernő színművész közreműködik.

Az ingyenes vasárnapon ezen felül rendhagyó tárlatvezetéseken is részt lehet venni Őze Áron és Medveczky Balázs színművészekkel. Könyvbemutató, előadások, térzene, beszélgetések, mozi, mesematiné, fenntarthatósági workhop, igazi programkavalkád várja a látogatókat. Fellép a Söndörgő és a Momentán Társulat is.

Ezen a különleges napon a Néprajzi Múzeum raktárai és restaurátor műhelyei is megnyílnak a látogatók előtt. (https://www.neprajz.hu/muzeumrol/gyujtemenyi-kozpont.html)

A múzeum munkatársai a speciális látogatói igényekre is gondolnak: jelnyelvi tárlatvezetésre készülhetnek a sikerek és nagyothallók.

Az Etnoshopban és az Etknow könyvesboltan kedvezményes vásár várja az érdeklődőket.
Alapításának megünneplésére mindenkit szeretettel vár a Néprajzi Múzeum.

Részletes programok:
https://www.neprajz.hu/hirek/2023/ingyenes-vasarnap-a-neprajzi-muzeum-napjan.html

    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.