OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)










2012. november 29., csütörtök 14:43

Szennyvíztisztítóból botanikus kert?/A jövőben még tisztább víz és levegő hagyja el a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepet
    Budapest, 2012. november 29., csütörtök (OTS) - A világ jelenleg legnagyobb ún. "Élőgépek" technológiájú rendszere készült el a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) dél-pesti szennyvíztisztítójában. A botanikus kertekre emlékeztető végeredmény segítségével tovább javul a szennyvíztisztítás hatásfoka és a szagok is jobban megfékezhetők. Ezt a környezetvédelmi szempontból jelentős és még két másik, szintén a levegő és a tisztított víz minőségét fokozó beruházást Budapest főpolgármestere, Tarlós István avatta fel. Az FCSM saját beruházásban több mint kétmilliárd forintot költött a környezet védelmében.

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20121129_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20121129_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20121129_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20121129_004.jpg

    Az 1966 óta üzemelő Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen folyamatosak a bővítések és a korszerűsítések. Itt volt hazánk első olyan szennyvíztisztítója, ahol a szennyvízből biogázt nyertek, és az így előállított energiát a telep működtetésére fordítják. A fejlesztéseknek köszönhetően a tisztítótelepről az EU-normáknál jobb paraméterekkel rendelkező - pl. szerves tápanyagoktól mentes - víz jut az érzékeny vízbázisnak számító Ráckevei-Soroksári Duna-ágba.
    A beérkező szennyvizet fogadó, eddig nyitott medencéket, az ún. előmechanikai egységeket a kellemetlen szag kiküszöbölése érdekében lefedték. A beépített biofilter óránként 100 ezer m3 szagos levegőt közömbösít, jelentősen csökkentve a szaghatásokat.
    Technológiailag a legjelentősebb, a szennyvíztisztításban reformnak számító, önmagában 1,3 milliárd forintba kerülő, úgynevezett Organica® Élőgépek rendszer, vagyis élő növényzet tisztítja a szennyvizet. A dzsungelszerű növényzet 1,5 - 2 méter hosszú gyökérzete és az azt kiegészítő mesterséges gyökérrendszerként működő, 3D struktúrában elhelyezett biotextil biztosít természetes élőhelyet a rendszerben burjánzó különféle ökoszisztémáknak. Az összetett biológiai sokféleség együttműködésében a szennyező anyagokat táplálékként feldolgozó mikroszkopikus élőlényeket magasabb rendű szervezetek "vadásszák le" és fogyasztják el a lánc végén. Így a tisztítás hatásfoka minden eddiginél jobb, csökken a szennyvíziszap mennyisége, s nem utolsó sorban a szennyvízzel teli medencék látványa helyett esztétikus botanikus kertek fogadják az oda látogatókat. Az üvegházak tetejére épített napelemek segítségével pedig energiatakarékosan üzemeltethetők az automata öntöző-, párásító és szellőztető rendszerek.
    Jelenleg ez számít a legfejlettebb szennyvíztisztítási technológiák egyikének a világon. Az Organica® Élőgépek technológiának nevezett üvegházas megoldás már több országban - többek között Franciaországban és Kínában - működik, de a dél-pesti telepen megvalósult beruházás ezek közül a legnagyobb.
    A tisztítási folyamat végén pedig egy ultraibolya fénnyel működő fertőtlenítő dolgozik, amely a már megtisztított vizet fertőtleníti az élő vízbe történő bevezetés előtt. Ez a technológia sokkal környezetkímélőbb és biztonságosabb a korábbi klórgázos megoldásnál.
    A környezetünk érdekében történt beruházások összértéke meghaladja a 2 milliárd forintot.
Az avató ünnepség után a telep első látogatói a környék iskolásai voltak: ők láthatták meg először a kellemetlen szagok nélkül dolgozó, energiatakarékos szennyvíztisztítót működés közben.
    

------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.