OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2013. október 24., csütörtök 20:26

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közleménye
    Budapest, 2013. október 24., csütörtök (OTS) -

    
    Az MVM kiemelt támogatója a Szépművészeti Múzeum most nyíló Caravaggio kiállításának

    Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásával létrejött Caravaggiótól Canelettóig című tárlaton több mint 100 mester, mintegy 140 remekművével találkozhat a műkedvelő nagyközönség. A XVII. és a XVIII. századi itáliai festészet uralkodó stílusáramlatait, a műfajok, technikák és témák rendkívüli gazdagságát, valamint a korszak kiemelkedő művészegyéniségeit mutatja be a Szépművészeti Múzeum új kiállítása 2013. október 26-ától.
    "Az MVM Csoport piaci súlyának, nemzetgazdasági jelentőségének megfelelő, komoly szerepet vállal az össztársadalmi ügyek támogatásában is. Társaságcsoportunk meggyőződése, hogy felelősségünk több, mint az eredményes, átlátható működés. Segíteni kívánjuk azokat, akik tudásukkal, tehetségükkel, elhivatottságukkal gazdagítják az országot - munkáltatóként a gazdaságban, mecénásként és szponzorként a kultúrában," mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.
    A legtöbb alkotással a festészet történetének egyik legnagyobb hatású alakja, Michelangelo Merisi da Caravaggio szerepel a kiállításon. A mester a kor művészeti elvárásai ellen lázadva vált a manierizmus, valamint a XVII. század eleji naturalisztikus ábrázolás iskolateremtő képviselőjévé. Munkái megkülönböztető jegye az a felfogás, hogy nem ideákat kerget a képein, hanem a valóság törékeny, esendő voltát festi meg. Caravaggiótól sajnos egyetlen művet sem őriz a Szépművészeti Múzeum. Ez alkalommal azonban az MVM támogatásával létrejött kölcsönzések lehetővé teszik, hogy a művész kilenc kiemelkedő alkotását is megismerje a magyar közönség.
    "Hiszünk abban, hogy egy ország valódi erejét történelme, kultúrája mutatja igazán, hiszen a kulturális értékek teremtése jótékony hatással van a nemzetgazdaság növekedésére. Nemcsak az üzleti életben, hanem a kultúrában is kiemelt célja az MVM Csoportnak, hogy nemzetközi színvonalú, valódi értéket teremtsen, hiszen sikeres, regionálisan is meghatározó, integrált nemzeti energetikai társaságcsoportot építünk," mondta Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója. "Az MVM büszke arra, hogy egy ilyen egyedülálló kiállítás megvalósulásához járulhatott hozzá. Ezzel is erősíti a Szépművészeti Múzeum és az MVM hosszú évek óta tartó együttműködését."
    A válogatás alapját a Szépművészeti Múzeum Régi Képtára nemzetközileg is nagyra becsült olasz barokk és rokokó gyűjteményének 30 főműve alkotja. Az olyan élvonalbeli mesterek alkotásait, mint Annibale Carracci, Artemisia Gentileschi, Guercino, Luca Giordano, Bernardo Strozzi, Giovanni Battista Tiepolo, Canaletto, Bernardo Bellotto, további 104 remekmű egészíti ki tíz ország hatvanhét múzeumából.
    A kölcsönző intézmények között szerepel többek között a washingtoni és a londoni National Gallery, a párizsi Musée du Louvre, a madridi Museo del Prado és a Museo Thyssen-Bornemisza, a firenzei Galleria degli Uffizi, a berlini Gemäldegalerie, a drezdai Gemäldegalerie Alte Meister, a bécsi Kunsthistorisches Museum és a római Galleria Borghese. A tárlat anyaga nemzetközileg is figyelemre méltó, hiszen ilyen léptékű, a korszak itáliai festészetének egészét bemutató, átfogó kiállítás évtizedek óta nem volt a világon.
    A XVII-XVIII. századi itáliai festészetnek e két évszázadát a barokk, Európa ez idő tájt uralkodó korstílusa határozta meg. A két évszázad különböző iskoláinak, stílusainak közös jellemzője a valóság utánzása, a realizmus iránti igény, a dolgok kézzelfogható jelenlétének az illúziója, amelynek megvalósításához a művészeknek ekkorra már a festészet teljes eszköztára a rendelkezésükre állt. A kiállítás időrendben, nyolc szekcióban tárgyalja a korszakot, Caravaggio radikális fordulatot hozó római színrelépésétől, a manierizmust felváltó barokk, majd a rokokó és a klasszicizmus kialakulásáig és mestereinek bemutatásáig. A korszaknak szentelt reprezentatív kiállítás egyben a most zajló olasz-magyar kulturális évad magyarországi záróeseménye is.
    A Caravaggiótól Canalettóig című, az itáliai barokk és rokokó festészet remekműveit bemutató kiállítást 2013. október 26. és 2014. február 16. között tekintheti meg a műszerető nagyközönség. A tárlat különleges jelentőséggel bír mind a Szépművészeti Múzeum, mind a hazai kulturális élet számára: az itáliai festészet ezen időszakának hasonló átfogó bemutatójára eddig még nem került sor Magyarországon, és Olaszországban is utoljára 1922-ben rendeztek hasonlót.

További információ:

Lennert Dániel
NOGUCHI PORTER NOVELLI
Bank Center, Citibank torony, Szabadság tér 7., 1054 Budapest | www.noguchi.hu<http://www.noguchi.hu> | M: 70/25-88-202 | T: 1/312-7289 | dlennert@noguchi.hu>



-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a
ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.