OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. február 26., szerda 11:00

Az Egyesült Arab Emírségek nem felel meg a schengeni tagság feltételeinek
    London, 2014. február 26., szerda (APA/OTS) - Az Európai Parlament február 27-én, csütörtökön szavaz strasbourgi plenáris ülésén arról, hogy az Egyesült Arab Emírségek (EAE) csatlakozhat-e a Schengeni Megállapodáshoz, melynek értelmében állampolgárai vízum nélkül utazhatnának az EU tagállamokba. Az EU-nak azonban figyelembe kell vennie bizonyos körülményeket: az EAE-ben továbbra is sérülnek az emberi jogok, és semmi jele sincsen annak, hogy a helyzet javulni fog. Ezért az EAE nem kerülhetne fel a vízumkötelezettség alól mentesülő országok listájára addig, amíg nem vállal kötelezettséget az EU állampolgárok jogainak tiszteletben tartására.

    Az emberi jogok védelmét illetően az EAE-ben az utóbbi hónapokban jelentős mértékben romlott a helyzet. A politikai kirakatperek egyre gyakoribbá váltak, és ma már egyre többször céloznak olyan állampolgárokat, akik a közösségi médiumokban felemelik a szavukat a hatóságok visszaélései ellen. Egyre több támadás éri ugyanakkor a politikai foglyok családtagjait is.

Nem megfelelő bánásmódban részesülnek az európai polgárok
Sok esetben európai polgárok is az emberi jogokkal való visszaélések áldozatává válnak az EAE-ben. Nemzetközi felháborodást keltett például, amikor egy norvég nőt házasságtörésért bebörtönöztek, miután feljelentést tett a rendőrségen azért, mert megerőszakolták. Egy másik esetben David Cameron arra kényszerült, hogy nyomozás indítását kérje 3 brit állampolgár ügyében, akiket dubai rendőrtisztek állítólag kínzásnak vetettek alá. Talán mondani sem kell, hogy a bevándorló munkavállalók helyzete sem javult, és továbbra is számos visszaélésre kerül sor velük szemben.

A fentiek azonban nem kerültek napirendre, amikor az EU Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága annak ellenére szavazott az EAE vízumkötelezettség alól mentesülő országok közé való felvétele mellett, hogy az érvényben lévő előírások szerint a vízummentesség jóváhagyásakor figyelembe kell venni az adott ország emberi jogok biztosítása terén érvényesülő politikáját. Nem került szóba az Európai Parlament múlt évben kiadott állásfoglalása sem, amely az Egyesült Arab Emírségekkel kapcsolatos egyértelmű és határozott elveken alapuló, az emberi jogokkal való folyamatos visszaélések megszüntetését célzó uniós politika kialakítását szorgalmazta.

Az EAE csak ígérget, de nem tesz semmit
Bár az Emírségek hatóságai az Egyesült Nemzetek Kínzás elleni egyezményének aláírásával és az Emberi Jogi Tanácsba való belépéssel nyilvánosan elkötelezték magukat az emberi jogok védelme mellett, ezek a lépések azonban valójában csak ködösítésnek, reklámfogásnak bizonyultak.

Az EAE részéről konkrét, számonkérhető kötelezettségvállalásra van szükség
Az Európai Parlamentnek nem kellene döntést hoznia addig, amíg az EAE nem léptet életbe az emberi jogok ellen elkövetett sérelmek megszüntetését és orvoslását célzó megfelelő mechanizmusokat. Bár érthető, hogy Európa szeretné szorosabbra fűzni a kötelékeket az EAE-vel, ez nem valósítható meg az emberi jogok védelme és a jogállamiság iránti alapvető elkötelezettség kárára.

Kapcsolat:
Rori Donaghy
The Emirates Centre of Human Rights
Tel.: +44 785 0062 105
Mail: roridonaghy@gmail.com
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.