OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. február 26., szerda 11:00

Az EU-nak el kell ítélnie az Egyesült Arab Emírségek emberi jogokkal való visszaéléseit
    London, Bejrút, 2014. február 26., szerda (APA/OTS) - A Gulf Centre of Human Rights (Öböl-menti Emberi Jogi Központ) szeretné emlékeztetni az Európai Uniót az emberi jogok érvényesítése és védelme iránt vállalt elkötelezettségére. Mivel az Európai Parlament február 27-én, csütörtökön szavazni fog arról, hogy az Egyesült Arab Emírségek (EAE) csatlakozhat-e a Schengeni Megállapodáshoz, joggal merül fel a kétely, hogy vajon az emberi jogokat továbbra is elsődleges fontosságúnak tekinti-e az Európai Parlament.

    "Mi, mint a régióban tevékenykedő emberi jogi szervezetek, az emberi jogok megsértése elleni határozott állásfoglalást várunk az EU részéről az olyan, állampolgárait elnyomás alatt tartó országok tekintetében, mint amilyen az EAE. Az EU-nak teljesítenie kell az emberi jogok és a demokrácia közel- és közép-keleti országokban való érvényesülésének elősegítése és védelme érdekében vállalt összes kötelezettségét" - fejtette ki Khalid Ibrahim, a Gulf Centre for Human Rights társigazgatója.

"A tétlenség, a cselekvés hiánya nem elfogadható az olyan országok uralkodóival való kapcsolatok terén, mint az EAE" - magyarázta Khalid Ibrahim. Az EU-nak az Európai Parlament 2012. október 26-i állásfoglalásában ("Állásfoglalás az emberi jogok helyzetének rosszabbodásáról az Egyesült Arab Emírségekben") foglaltak szerint kellene eljárnia. Az állásfoglalás szerint "súlyos aggályokat vet fel az Egyesült Arab Emírségekben a szólásszabadsághoz, továbbá a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságához való alapvető emberi jogaikat békésen gyakorló ebmerijogvédők, politikai aktivisták és civilszervezetek képviselőinek elnyomása és megfélemlítése, valamint az ellenük intézett támadások", és ezért arra szólítja fel a hatóságokat, hogy "azonnal szüntessék meg az e személyek elleni jelenlegi fellépéseket" és "bocsássák szabadon a meggyőződésük miatt bebörtönzötteket és a fogva tartott aktivistákat, köztük az emberijogvédőket is."

Ennek ellenére, több mint egy évvel az állásfoglalás kiadása után minden jel arra utal, hogy az EAE hatóságai nem mutatnak hajlandóságot a nemzetközi aggodalmak eloszlatására. A Gulf Centre of Human Rights az elmúlt évben az EAE-ben az emberijogvédők és aktivisták elnyomásának drámai felerősödését figyelte meg, amely több tucat állampolgár, köztük ügyvédek és egyetemi tanárok letartóztatását és fogva tartását eredményezte. A szólásszabadságot és gyülekezéshez való jogot szigorúan korlátozzák, és ezt a helyzetet tovább súlyosbítja azoknak az új jogszabályoknak a bevezetése, amelyek megtiltják, hogy az emberijogvédők és aktivisták igénybe vegyék az internetet és a közösségi médiumok hálózatát.

"Helytelenítjük, hogy az EU nem teljesítette azt a vállalását, miszerint az emberi jogok érvényesítésének elvét beépíti az EAE-vel kapcsolatos összes EU politikába és intézkedésbe, és a múlt héten a Schengeni vízummentesség megadása mellett szavazott, mivel ezt az EAE vezetői könnyen úgy értelmezhetik, hogy az EU elnézi a részükről az emberi jogok ellen elkövetett, a nemzetközi emberijogvédő szervezetek által részletesen dokumentált sérelmeket" - zárta le nyilatkozatát Khalid Ibrahim.

A Gulf Centre of Human Rights felhívja az EU intézményeit és az EU tagállamokat, hogy határozottan, közösen fellépve, nyilvánosan szólítsák fel az EAE-t, hogy azonnal, feltétel nélkül bocsássanak szabadon minden fogva tartott emberijogvédőt és aktivistát; tovább garantálják, hogy az EAE-ben az összes emberijogvédő mindenkor a megtorlástól való félelem és korlátozások (ideértve a jogi zaklatásokat is) nélkül gyakorolhassa törvényes emberi jogait.

Kapcsolat:
Khalid Ibrahim
Co-Director
Gulf Centre for Human Rights
Tel.: +961 70159552
Khalid@gc4hr.org
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.