OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. május 15., csütörtök 09:31

Növelte árbevételét az első negyedévben a Masterplast (1. rész)
    Sárszentmihály, 2014. május 15., csütörtök (OTS) - 2014. első negyedévében 14,8 millió eurós árbevételt ért el a Masterplast Nyrt., ami 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vállalat eredménye jelentősen javult 2013. hasonló időszakához képest, pozitív EBITDA eredménnyel zárta az első három hónapot.

    Pozitív első negyedévet zárt a hőszigetelőanyagokat és egyéb építőipari anyagokat gyártó- és értékesítő Masterplast, a vállalat a kedvezőbb iparági környezet kínálta lehetőségeket kihasználva növelni tudta árbevételét, miközben a múlt évben meghozott, költségcsökkentő és hatékonyságjavító intézkedésekre támaszkodva   mérsékelte veszteségét. A január-márciusi időszakban 14,84 millió eurós bevételt ért el a társaság, ami 6 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

A szezonális hatások miatt hagyományosan a leggyengébbnek számító első negyedévben is 200 ezer eurós pozitív EBITDA eredményt ért el a Masterplast Nyrt., ami több mint egymillió eurós javulást jelent 2013. hasonló időszakával összevetve. Jelentős mértékű pozitív változás történt a vállalat adózott eredményében is, a cég 685 ezer eurós veszteséggel zárta az első három hónapot, míg egy évvel korábban még 1,1 millió eurós volt a veszteség.

2014. első három hónapjában kisebb élénkülés jelei voltak érzékelhetők az új lakások szegmensben a cégcsoport egyes piacain, így Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában, illetve itthon és északi szomszédunknál a felújítási piacon is érzékelhető volt némi fejlődés. Emellett jelentősen befolyásolta a 2014-es építőipari környezetet a szokatlanul enyhe tél is, ami a kivitelezési munkák korábbi kezdésével élénkítette a keresletet. Ezen tényezők mellett ki kell emelni az export piacokon tapasztalható felfutást, hiszen ebben a szegmensben 80 százalékos volt a fejlődés 2013. első negyedévéhez képest.

A második negyedéves piaci adatok és tapasztalatok adhatnak tényleges iránymutatást azzal kapcsolatban, hogy az egyes piacokon tapasztalt növekedés egy esetleges iparági trendforduló kezdete-e, vagy csak az enyhe tél okozta átmeneti élénkülés.

"Elégedettek lehetünk az év első három hónapjában elért eredményeinkkel, hiszen sikerült növelnünk a bevételeinket és üzemi szinten nyereséges időszakot tudtunk zárni. A múlt év második felében meghozott racionalizálási intézkedéseink, illetve a kereskedelempolitika átalakítása pedig egyértelműen érezteti hatását, hiszen nagy mértékben javítani tudtuk operatív eredményünkön "Az első három hónap eredményeihez hozzájárult az is, hogy javult a káli üvegszövet-gyárunk kapacitáskihasználtsága" " - mondta el az első negyedéves eredmények kapcsán Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója.

Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt a vállalat több azonnali intézkedést hozott. A helyi deviza folyamatos leértékeléséhez alkalmazkodva (a hrivnya az euróhoz képest 36,5 százalékot gyengült 2014. első negyedévben) deviza alapú árképzésre tért át, emellett jelentősen csökkentette a vevői fizetési határidőket. A társaság több forgatókönyvet is kidolgozott annak érdekében, hogy biztosítsa üzleti tevékenységét és megóvja vagyonát a politikai és gazdasági válság sújtotta országban. Az ukrajnai válság miatt a Masterplast az ottani EPS és porkeverék gyártás-beruházását 2013-ban végén felfüggesztette. Mivel 2014 első negyedévében a helyzet tovább romlott, a vállalat úgy döntött, hogy a politikai és gazdasági környezet stabilizálódásáig a beruházást nem indítja újra.

A Masterplast Nyrt. igazgatótanácsa május 1-től két új külső taggal bővült, az új tagok egyben az auditbizottságot is képviselik. Dr. Martin Hajdu György a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense, tőzsdei, pénzügyi és szervezetfejlesztési szakértelmével járul hozzá a Masterplast Csoport további fejlődéséhez. Dirk Theuns az ATAB Group, az Asphaltco, a Nebiprofa és az IKO Insulations vezérigazgatója szigetelési anyagok gyártásában szerzett tapasztalataival támogatja a cégcsoport fejlesztését. A szakember több évtizedes szakmai múltjával, kiterjedt nyugat-európai kapcsolatrendszerével hatékonyan támogathatja majd a Masterplast további exportnövelési terveit.(folyt.)



2014. május 15., csütörtök 09:33

Növelte árbevételét az első negyedévben a Masterplast (2. rész)
    Sárszentmihály, 2014. május 15., csütörtök (OTS) -

    Masterplast Nyrt. IFRS szerinti konszolidált pénzügyi eredmények (ezer euró I. negyedév)

                                      2013   2014
==================================== ====== ======
Árbevétel                            13977  14842
------------------------------------ ------ ------
EBITDA eredmény                      -809   202
------------------------------------ ------ ------
Adózott eredmény                     -1100  -685
------------------------------------ ------ ------
Egy részvényre jutó eredmény (euró)  -0,08  0,04
------------------------------------ ------ ------

Háttérinformáció:
Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió egyik vezető építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 12 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal. A vállalat 2013-as árbevétele 81,3 millió eurót ért el. A cég részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén lehet kereskedni.

További tájékoztatás:
Nagy Richárd
Nemzetközi marketing és PR vezető
MASTERPLAST Nyrt.
Mobil: +36-30-620-45-19
E-mail: nagyrichard@masterplast.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.