2017. augusztus 11., péntek 10:36

2018-ban nem lesz operaelőadás a Szentmargitbányai Kőfejtőben - Burgenland Tartomány megtagadja ennek a fontos kulturális eseménynek mindenfajta támogatását és ezzel megakadályozza a 2018-as év operaelőadásának létrejöttét
    Ausztria, 2017. augusztus 11., péntek (OTS) - Az Arenaria GmbH és az Esterházy Vállalatcsoport sajnálattal közli, hogy a Szentmargitbányai Kőfejtőben a 2018-as évre tervezett "A trubadúr" című operaelőadás elmarad. Mivel a tartományi vezetők elzárkóznak mindennemű támogatástól ezért a művészekkel és a leadingcsapatokkal történt megegyezéseket fel kell bontani.

    Az Esterházy-csoport 2011 óta összesen öt sikeres és egyre jobb minőségű előadást rendezett, de most "vízválasztóhoz" érkezett. A Tartományi Bíróság egyértelmű határozatának ellenére, mely kimondja hogy az Arenaria GmbH által igényelt támogatást (az éves gyártási költségvetés 8%-a) 2017 tavaszán teljes mértékben megítélte, az új 2017/18-as támogatási igényre semmilyen módon nem érkezett reakció. Hans Niessl tartományi vezetőt egy levélben részletesen tájékoztattuk és támogatását kértük. Mindemellett felvilágosítottuk, hogy a 2018-ra tervezett előadás előkészítéséhez a művészek, a leading team valamint a zenekarok előfoglalása csak július 15-ig lehetséges. Félreérthetetlenül közöltük, hogy ennek a fontos turisztikai és kulturális projektnek a folyatatásához a tartomány egyértelmű nyilatkozata szükséges. A kitűzött határidő óta azonban eltelt három hét anélkül hogy a tartomány vezetősége valamilyen világos, pozitív jelzést adott volna. A tartományi vezetőség évek óta megtagad a szentmargitbányai operaelőadással kapcsolatos mindennemű morális illetve gazdasági támogatást, ami az előadásért felelősök számára már tarthatatlan.

Egész Ausztriában nincs olyan opera- vagy koncertszervező, aki gazdasági vagy eszmei támogatás nélkül működik. Még akkor is ha Esterházy kész arra, hogy az alapítványi célokat követve, a szentmargitbányai operaelőadást magas költségekkel támogassa, nem azt jelenti, hogy az illetékesek teljesen kivonhatják magukat a felelősség alól.  Az Esterházy-kastély, a fraknói vár és a Lackenbachi kastély stb. által nyútjott kínálat kimeríti az Esterházy-csoport pénzügyi lehetőségeit, amelyek magas adóbevételt jelentenek, és minden kigazdálkodott vagyont  Burgelnand kultúrájába fordítanak vissza.

Az operaelőadás illetve a Szentmargitbányai Kőfejtő az évi 100.000 látogatójával fontos gazdasági faktor Burgenlandban. Az üzemeltető, az Arenaria GmbH évente Egymillió euró adót és járulékot fizet az államnak és így Burgenland Tartománynak is. Az operaelőadás és gyártás idejében májustól augusztus végéig mintegy 600 főt foglalkoztatnak. A statiszták és a dolgozók 50%-a Szentmartibánya és környékéről származnak; köztük sok tanuló és hallgató, akik ennek köszönhetően változatos és érdekes nyári munkának lehetnek részesei. Egyetlen előadás gazdasági megtérülése 30 millió euró, amely a tartomány és az egész régió javát szolgálja. Kedvezményezettek elsősorban a szállást kínálók, a vendéglátó egységek, a szállító cégek, a kereskedők stb.

A kiemelkedően sikeresnek mondható "Rigoletto" a terveknek megfelelően 2017. augusztus 19-ig látható a Szentmargitbányai Kőfejtőben. Az Esterházy-csoport továbbra is biztosítja Burgenlandban a sokrétű és színes kulturális kínálatot, ennek megfelelően például 2017. szeptember 6-án a Hebstgold fesztivállal kezdi az őszt Kismartonban. A 2018-as év teljes programtervezete ősszel kerül bemutatásra.

Az Arenaria GmbH és az Esterházy-csoport sajtóosztálya.

Kérdések esetén forduljon:
Mag. Sven P. Jakobson
Leitung Marketing & PR
Oper im Steinbruch St. Margarethen
ARENARIA GmbH
Wollzeile 1-3, A-1010 Wien
T: +43 (0)2682 / 630 04 DW: 7030
M: + 43 (0) 664 / 810 69 12
E: s.jakobson@arenaria.at
www.arenaria.at
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.