2019. március 14., csütörtök 14:17

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcra emlékezik a közmédia
    Budapest, 2019. március 14., csütörtök (OTS) - Nemzeti ünnepünkön, pénteken, március 15-én a közmédia élő közvetítésekkel, bejátszásokkal, archív anyagokkal, flashmobokkal, stúdióbeszélgetésekkel, valamint filmekkel idézi meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190314_003.jpg

A jeles napon a Duna Televízió élőben közvetíti 9.00-ás kezdettel Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonását, majd 10.30-tól láthatják a nézők a Múzeumkertben tartott díszünnepséget. Az élő bejelentkezések előtt 8.30-tól, illetve azokat követően a nap folyamán többször jelentkezik a külön erre a napra összeállított "A haza minden előtt" című ünnepi műsor változatos tartalommal. Lesznek stúdióműsorok, beszélgetések, többek között Szendrei Júliáról, a huszárokról, a hadtörténetről, vagy hogy miként ünnepeltünk a rendszerváltáskor, de szó esik majd a felújított Múzeumkertről, illetve archív koncertekkel és megzenésített versekkel is várják az érdeklődőket. 15.05-től a csatorna Mit kívánt a magyar nemzet címmel történelmi sétára invitálja a televíziónézőket Bécsbe, Pozsonyba és Budapestre. Délután és este a filmeké a főszerep: 16:15-től Jókai Mór klasszikus regényének filmváltozata, az Egy magyar nábob, majd 19:30-tól a Kárpáthy Zoltán című játékfilm többek között Venczel Verával, Latinovits Zoltánnal, Halász Judittal és Darvas Ivánnal lesz látható. Várkonyi Zoltán két filmje között 18.30-tól a Honfoglaló kvízjáték is tematikus adással készül. Az este egy lebilincselő és izgalmas magyar ismeretterjesztő filmmel folytatódik, az Elpusztítani mindent - Az ismeretlen polgárháború 1848/49 című alkotással, amely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egy kevésbé ismert eseményére irányítja rá a figyelmet, az Erdélyben kibontakozó etnikai konfliktusokra, valamint a Délvidék tragikus eseményeire. A nap zárásaként a Duna Televízióban a rendszerváltoztatás 30 ével ezelőtti eseményeit is megidézi a közmédia, A kétségbeesés méltósága - Emlékek Csengey Dénesről című magyar dokumentumfilmmel.

Az M5 kulturális csatorna flashmobokkal készül a Kárpát-medence több településén, illetve 14.00 órától élőben közvetíti a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását, amelyről 22.00-tól a Duna Televízión is látható lesz egy rövid összefoglaló. Az M5 csatorna nézői március 15-én kedvükre válogathatnak a tematikus filmek közül: 15.00-tól az 1987-es magyar tévéfilm, A komáromi fiú, 19:05-től a fekete-fehér 1938-ban készült zenés film, a János vitéz, 21.00-től pedig Almási Évával Gertrudis szerepében a Bánk bán kerül műsorra.

Az M2 Petőfi TV a Magyar gondolat - szabad gondolat című ismeretterjesztő filmmel idézi meg Kossuth Lajost, az 1948/49-es események egyik vezéralakját.

A televízióadók mellett a Kossuth Rádió is tematikus nappal várja pénteken a hallgatókat a nemzeti ünnep alkalmából. Délelőtt 10 órától Szabadságra hangolva címmel lesz hallható a Kossuth Rádió ünnepi műsora, benne Orbán Viktor ünnepi beszédével. 13.04 perctől a Harminc éve szabadon című műsorában a rendszerváltás első szabad ünnepét, 1989 március 15-ét idézi meg. Ezt követően 15.32-től a segesvári csata helyszínére kalauzolja a hallgatókat Segesvár: most minden kiderül címmel. Este, 18.30-tól A nap kérdése különkiadásában Völgyi-Tóth Zsuzsa beszélgetőtársaival olyan kérdéseket jár körbe, mint hogy miért üresek a polcok, hol vannak a Kádár-rendszerben írt, betiltott művek.

Műsorainkat az interneten keresztül is követhetik, illetve korlátozott ideig visszanézhetőek a mediaklikk.hu oldalon.

MTVA Sajtó Osztály
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.