2019. június 11., kedd 13:01

Olvasó vagyok - Június 13-án nyit a 90. (jubileumi) Ünnepi Könyvhét. (1. rész)
    Budapest, 2019. június 11., kedd (OTS) - Budapesten az idén izgalmas, új helyszínen, a Duna-korzón rendezik meg a legnagyobb múltú könyves eseményt.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190611_001.jpg

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az idén 90. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri rendezvényét, az Ünnepi Könyvhetet, melyhez a 2001-es Olvasás Éve óta 18. alkalommal kapcsolódnak a Gyermekkönyvnapok eseményei. Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozata ebben az évben június 13. és 17. között a tavaly megújult, friss arculattal és változatos programokkal színesíti Budapest és az ország kulturális életét. https://unnepikonyvhet.hu/jubileumi-90-ünnepi-könyvhét

Az elmúlt másfél évtizedben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a szépirodalom ünnepéhez kapcsolta a Gyermekkönyvnapokat, hogy a korábban szerényebb médiafigyelmet élvező gyermekirodalomra irányítsa a szakma és az olvasók érdeklődését, ezáltal a digitális információhordozókon felnőtt fiatal generáció tagjai újból felfedezzék az olvasás örömét, és tudatos könyvvásárlóvá váljanak. A könyvkiadást is sújtó gazdasági válság ellenére a magyar szerzők és illusztrátorok műveinek piaca látványosan fejlődött.

A hagyományos helyszín, a Vörösmarty tér felújítása miatt az Ünnepi Könyvhét szervezői és a rendezvényre kitelepülő 168 kiadó idén a Dunakorzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen várják a könyvbarátokat. A színpad a Március 15. tér mellett helyezkedik majd el. A kiadók fél-egyórás könyvbemutató beszélgetésekkel, zenés irodalmi programokkal várják a felnőtt és gyermek olvasókat.
https://unnepikonyvhet.hu/sites/default/files/ukh_programok_.pdf

A könyvhét központi helyszínén másfélszáz, egységes kiállítású könyvárusító pavilon épül, ezekben összesen több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó kínálja könyveit.
https://unnepikonyvhet.hu/helyszín

Supka Géza álma az irodalom, a könyvkiadás, író és olvasó találkozásáról 2019-ben is egy öt napon át tartó, majdnem kétszáz kiállítót mozgató, könyvbemutató beszélgetésekkel, dedikálásokkal, zenés programokkal tarkított, hétvégi kavalkád.

Az Ünnepi Könyvhét a kortárs magyar irodalom, a magyar könyv ünnepe.
Könyvheti mű lehet minden kortárs magyar szerző első kiadású műve, illetve a klasszikus magyar irodalom új kiadásai.  2019-ben fenti feltételnek megfelelő több mint 300 új könyv jelenik meg erre az alkalomra és került fel a könyvheti listára, köztük verseskötetek, prózakötetek, esszégyűjtemények, irodalomtudományi és történelmi munkák. https://unnepikonyvhet.hu/könyvheti-jegyzék-és-újdonságlista
A könyvheti újdonságokat tartalmazó, 20.000 példányban kiadott, színes prospektus nem csupán a könyvheti helyszínekre, hanem az ország többszáz könyvesboltjába is eljut. A könyvheti prospektus címlapját és az esemény kreatívjait Tabák Miklós grafikus tervezte.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az olvasást népszerűsítő szlogenje (Olvasó vagyok) szellemében az egész országban szeretne programjaival minél több embert megnyerni az olvasás és a magyar irodalom ügyének.

Budapesten és sok vidéki városban (pl. Győrben, Kecskeméten, Szegeden, Nagykőrösön, Balatonfüreden, Ózdon, Esztergomban, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Nyíregyházán, Miskolcon, Dunaújvárosban, Nagykátán, Székesfehérváron, Debrecenben, Kiskunfélegyházán) a kiadók több száz dedikálást szerveznek szerzőiknek, az érdeklődők pódiumbeszélgetéseken, könyvbemutatókon ismerhetik meg az új műveket, melyeket ezúttal is jelentős kedvezményekkel vásárolhatnak meg a kiadók standjainál. https://unnepikonyvhet.hu/dedikalasok

Az Ünnepi Könyvhét ünnepélyes fővárosi megnyitóján a díszegyenruhába öltözött Tűzoltózenekar hagyományos koncertje után Gál Katalin, az MKKE elnöke és Simon Márton költő mondanak beszédet a Március 15. téren június 13-án, csütörtökön 16 órakor. A vidéki eseményeket Miskolcon Szőcs Géza nyitja meg. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (képviseletében Lafferton Kálmán) és Miskolc önkormányzata emléktáblát avat Supka Géza tiszteletére.

Immár nyolcadik éve tartják meg májusban az Ünnepi Könyvhetet Kolozsváron.
A magyar kulturális élet Budapest-központúságát tovább oldotta, hogy 2013-ban Székesfehérvár, egy évvel később Szeged, 2015-ben Győr, 2016-ban pedig Gyula városa adott lehetőséget arra, hogy az adott város legszebb közösségi pontja a budapestihez hasonló, gazdag könyves programsorozat helyszínévé váljon. 2017-ben a város polgármesterének kezdeményezésére Debrecen volt az országos vidéki megnyitó helyszíne. 2018-ban Szekszárd vállalta ezt a szerepet, 2019-ben pedig Miskolc.
https://unnepikonyvhet.hu/videki_esemenyek

Június 13-án 17.30 órától kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban a könyvhéttel majdnem egyidős, több évtizedes múlttal rendelkező hagyomány, a Szép Magyar Könyv Verseny díjainak átadására 5 kategóriában, valamint a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a főpolgármester különdíjának és a Tamás László-emlékdíjnak az átadására. https://unnepikonyvhet.hu/szep-magyar-konyv-2017-verseny

Az Ünnepi Könyvhét egyik izgalmas színfoltjaként a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők egyesülése négy alkalommal egyórás sétahajózásra hívja a Duna-korzó közönségét. Mesehajó indul szombaton és vasárnap 14 órától a Vigadó tértől, melyen szombaton a Könyvmolyképző Könyvet könyvért játékán vehetnek részt az érdeklődő, ifjabb olvasók. A Móra Kiadó is érdekes meglepetésekkel várja a mesehajón az érdeklődő gyerekeket. A vasárnapi programjuk címe: Időutazás Esterházy Pál világába Molnár Krisztina Ritával.(folyt.)



2019. június 11., kedd 13:01

Olvasó vagyok - Június 13-án nyit a 90. (jubileumi) Ünnepi Könyvhét. (2. rész)
    Budapest, 2019. június 11., kedd (OTS) -

    Irodalmi hajóra szállhatnak a műfaj kedvelői a Vigadó téren: szombaton 15.30-tól a Hatszín Teátrum Dilettánsok, dilettánsok - egy óra a magyar irodalom legrosszabb verseivel című programjával szórakoztatja a közönséget. Fellépnek: Georgita Máté Dezső, Kövesdi Péter és Nádasdy Ádám. Vasárnap pedig a Könyvmolyképző Az élet nagy titkai On Sai könyveiben című programmal készül a felnőtt olvasóknak. A rendezvények ingyenesek, regisztrálniuk kell az érdeklődőknek.

Az MKKE szombat este 18-19-ig zenés irodalmi műsorral kedveskedik a könyvhét közönségének a Március 15. téren: Hallgatási gyakorlatok - Szabó Imola Julianna, Pion István és Simon Márton estje.  Zenél: Gyarmati Gábor. Szombat este 20 órától az Anima Sound System programja következik: DJ-set irodalmi idézetekkel és emblematikus Anima-dalokkal.
https://unnepikonyvhet.hu/sites/default/files/ukh_programok.pdf

Az Ünnepi Könyvhéttel egyidőben zajlik a Margó Irodalmi Fesztivál, melynek az elmúlt évekhez hasonlóan a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet. Az ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, színházi produkciókkal és koncertekkel tegye közösségi élménnyé az irodalmat és teremtsen kapcsolatot az irodalom és társművészetei között. A Margó Fesztivál az idén június 12-től 16-ig várja programokkal az érdeklődőket. http://www.margofeszt.hu/hu

A www.unnepikonyvhet.hu honlapon megtalálhatóak a könyvheti dedikálások, a budapesti, vidéki programok és a könyvheti újdonságok listája. A Szép Magyar Könyv Verseny 2018-as mezőnyének legjobbjait is megismerhetik az érdeklődők.

Sajtókommunikáció

Tegyi Timea
90. Ünnepi Könyvhét / kommunikációs vezető
Mobil: 20 382 2657
E-mail: kommunikacio@mkke.hu

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése
www.mkke.hu
https://unnepikonyvhet.hu/
https://www.facebook.com/unnepikonyvhet/

https://unnepikonyvhet.hu/helyszín
https://unnepikonyvhet.hu/dedikalasok
https://unnepikonyvhet.hu/sites/default/files/ukh_programok_.pdf
https://unnepikonyvhet.hu/szep-magyar-konyv-2017-verseny
https://unnepikonyvhet.hu/könyvheti-jegyzék-és-újdonságlista
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.