2019. augusztus 9., péntek 13:37

Hazugságokon alapuló C-vitamin-ellenes kampány a sajtóban
    Budapest, 2019. augusztus 9., péntek (OTS) - Július elején közzétettek egy cikket A C-vitamin pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára címmel. Dr. Lenkei Gábor orvos átolvasta a cikkben megnevezett tudományos közleményt, és egyesülete felvette a kapcsolatot a hivatkozási alapként megnevezett vizsgálatokat vezető Coralia Rivas kutatóval. Kiderült, hogy a cikk hamisan hivatkozik a kutató asszonyra, és a cikkben szereplő állítások nincsenek benne a tudományos tanulmányban. Így a lakosságot félretájékoztatták. Lenkei Gábor egy rövidfilmet készített a történtekről, amely elérhető a weboldalán.

        Lenkei doktor utánajárt a cikkben hivatkozott chilei kutatóorvosok C-vitaminnal és rákkal kapcsolatos kutatási eredményeinek. A cikk egy olyan tudományos közleményre hivatkozik (Free Radical Biology and Medicine c. folyóiratban publikálva), amelyben nincs benne az a tartalom (alább) ami a cikkben közölve lett.

-    "Pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára a C-vitamin."
-    "A C-vitamin képes megerősíteni a tumorsejteket, és ellenállóbbakká teszi őket a kezelésekkel szemben."

Válaszlevelében a félrevezető adatokat tartalmazó újságcikkben megnevezett tudós, Coralia Rivas, azt is megírta, hogy a tudományos szakirodalom szerint, a sajtóban megjelent valótlan állításokkal szemben:

1.    laboratóriumi kísérletekben a nagy adag C-vitamin a ráksejtek eltűnését segítette elő;
2.    a szándékosan legyengített immunrendszerű, majd rákkal beoltott kísérleti egerek esetében a nagy adag C-vitamin csökkentette a daganat növekedésének mértékét.
Dr. Lenkei Gábor rövidfilmje megtekinthető: https://www.drlenkei.org/videok/
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.