2019. december 4., szerda 17:16

Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep: Megduplázták a csapadékvíz-tározó kapacitásását (1. rész)
    Budapest, 2019. december 4., szerda (OTS) - Idén ősztől már a korábbi záporvíz dupláját képes tárolni - későbbi szennyvíztisztítás érdekében - a Fővárosi Csatornázási Művek Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepe.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20191204_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20191204_004.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20191204_005.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20191204_006.jpg

A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepre a szenny- és csapadékvíz együtt, ún. egyesített csatornarendszeren keresztül érkezik be. A tisztító telepen már 19 éve üzemel záporvíz-tározó abból a célból, hogy az extrém esőzés idején a hígított szennyvizet felfogja: egyrészt azért, hogy a telepet megkímélje egy elöntéstől, másrészt pedig azért, hogy tisztítást követően kerüljön vissza az élő vízbe.

A klímaváltozás következtében jelentkező özönvízszerű esőzések kezelése érdekében idén tavasszal kezdődött meg a záporvíztározó bővítése. 2019. október elejétől az eddigi 3300 m3 helyett 7000 m3 záporvíz tárolására és azt követő tisztítására képes a telep, a 80 ezer m3-es napi kapacitása mellett.

A fővárosi beruházásnak köszönhetően tovább javul a Ráckevei-Soroksári Duna-ág vízminősége.

A kibővített záporvíztározót hivatalosan Tüttő Kata főpolgármester-helyettes asszony avatta fel. Az eseményen részt vett a beruházást korábban szorgalmazó Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester is.

További információ:
Bátori Marianna kommunikációs vezető, tel.: 459-1697, 30/332-9617, elektronikus levél: pr@fcsm.hu
(folyt.)



2019. december 4., szerda 17:16

Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep: Megduplázták a csapadékvíz-tározó kapacitásását (2. rész)
    Budapest, 2019. december 4., szerda (OTS) -

    Háttér-információ a szerkesztő figyelmébe:

A főváros csatornahálózatának nagyobb részét elődeink a XIX. század végén, a XX. század első felében úgy építették meg, hogy a szennyvíz és a csapadékvíz nincsen elkülönítve egymástól, így egy, közös rendszeren keresztül folyik el. Ez azt jelenti, hogy esős időben, a közterületeken keletkező, valamint az egyesített csatornarendszerbe bekötött ingatlanokról elvezett csapadékvizeket is a tisztítótelepekre vezeti a rendszer. A tisztítótelep kiépített biológiai kapacitása meghaladja a keletkező szennyvíz mennyiségét, ezáltal biztonságot nyújt a száraz időben érkező szennyvizek előírt mértékű, jó hatásfokú tisztításához, vagyis a kiépített kapacitás és a tényleges szennyvízterhelés különbségének mértékéig a csapadékvizeket is tisztítani képes.

A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen a biológiai tisztítófokozat előtt a szárazidei szennyvízmennyiség ötszörösét kezelni képes előmechanikai tisztítófokozat fogadja a csapadékos időben megnövekvő vízmennyiséget. Az előmechanikai tisztítóegységből a biológiai tisztító fokozatba folyik a szennyvíz, annak tényleges kapacitásának mértékéig. A biológiai tisztítókapacitást meghaladó mennyiségű, előmechanikailag már kezelt szennyvíz a záportározóba érkezik, ahol ülepedik. A tározóban felfogott vízmennyiséget a későbbiekben a biológiai tisztító fokozatra vezetik.

Az elmúlt évtizedekben a fővárosban a beépített, lebetonozott, burkolt felületek nagysága rohamosan nőtt, csökkent a városban a zöld felület, és ezért kevesebb víz tud beszivárogni a talajba, ugyanakkor a csapadék intenzitása és gyakorisága is jelentősen megnőtt. Ezek miatt, nagy záporok esetén, az elvezető és tisztító művek terhelése egyre nagyobb.

A tisztítótelep folyamatos és biztonságos működtetése érdekében, a biológiai fokozat által már be nem fogadható, szennyvizet is tartalmazó csapadékvizek - az üzemeltetési engedélyben foglaltaknak megfelelően - a telepet automatikusan megkerülik. Amennyiben ez nem történne meg és a többletvizek is bevezetésre kerülnének a telepre, a teljes biológiai tisztítótelepi rendszer összeomlana és hónapokig használhatatlanná válna. Ha a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen túlterhelés miatt huzamosabb időre leállna a biológiai szennyvíztisztítás, naponta átlagosan 60 ezer m3, két-három hónap alatt akár 5,4 millió m3 kellően nem tisztított szennyvíz folyna bele a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba. Ez súlyos környezetkárosítást okozna.

Hasonló rendszerek működnek európai nagyvárosokban is, ahol a felhőszakadások nagy elöntéseket és tisztítatlan vízlevezetéseket okoztak. A dél-pesti telepen a csatornahálózatból érkező vizek tisztítására napi 360 ezer m3 előmechanikai és 80 ezer m3 biológiai tisztító kapacitás áll rendelkezésre. Mivel a csatornahálózatból érkező szárazidei szennyvíz-mennyiségnél nagyobb a kiépített biológiai kapacitás, csapadékos időben kb. 20.000 m3/nap esővízzel hígított szennyvíz biológiai tisztítása is megtörténik.

A záportározó befejezett bővítésével lehetőség nyílt a csapadékhullám első 40 percének, előmechanikai tisztítást követő ülepítésére, és a 7000 m3 víz tározására, illetve a csapadék megszűntével a tározott víz biológiai tisztítófokozatra történő vezetésére, tisztítására.

Korszerű szennyvíztisztítási technológiája révén a dél-pesti telep biológiai tisztítófokozata folyamatosan az előírt határértékek alatti, jó minőségű, tisztított vizet bocsát a Duna-ágba. A dél-pesti telepről elfolyó tisztított víz minőségét az FCSM - a hatóságok által elfogadott módon - rendszeres vizsgálatokkal ellenőrzi. Ezeket az eredményeket folyamatosan frissítve közzé is teszi a www.fcsm.hu honlapon
(http://www.fcsm.hu/szolgaltatasok/szennyviztisztitas/delpesti_szennyviztisztito_telep/).

2009 óta Budapesten a csapadékmentes időben keletkezett szennyvíz 100%-a biológiai tisztítást és tápanyag-eltávolítást követően kerül az élő vízbe. A beruházásoknak köszönhetően tovább javult a Duna vízminősége, beleértve a Ráckevei-Soroksári Duna-ág tápvizének minőségét is.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.