2020. május 25., hétfő 09:00

Pannonia Bio közlemény (1. rész)
    Budapest, 2020. május 25., hétfő (OTS) - A Pannonia Bio Zrt. örömmel jelenti be, hogy 2020 márciusától Pavel Kudriavtcev tölti be a cég vezérigazgatói pozícióját. A társaság egyúttal büszkén teszi közzé a HÉTFA Kutatóintézet által készített közgazdaságtani hatástanulmányt, amely a Pannonia Bio elmúlt öt éves tevékenységét vizsgálja.

    A HÉTFA hatástanulmány szerint a Pannonia Bio tevékenysége csak 2019-ben mintegy 712 millió euróval járult hozzá Magyarország GDP-jéhez miközben 2580 munkahely fenntartását támogatta, valamint közel 220 millió euró összegű adóbevételt generált a helyi és központi költségvetés számára. A vizsgált adatok azt mutatják, hogy minden liter etanol, amelyet a Pannonia Bio 2019-ben előállított, több mint 1 euró GDP növekedést eredményezett Magyarországnak. Bár a tanulmány nem vizsgálta a Pannonia Bio által végzett széleskörű tevékenységek környezetvédelmi hatását, elmondható, hogy a vállalat által előállított etanol a közlekedési szektorban alkalmazva éves szinten 800 ezer tonna szén-dioxid megtakarítást képes elérni.

A Pannonia Bio jelenleg egy több éves (2019-2021) fejlesztési célú befektetési terv megvalósításán dolgozik, melynek keretében 150 millió eurót meghaladó értékű beruházásokat hajt végre a megújuló energia, energiahatékonyság-fejlesztés, biogáz, valamint a termésnövelő szerek és takarmány szektorokban.

Pavel Kudriavtcev, a cég vezérigazgatója szerint "a Pannonia Bio csapatának valamennyi tagja elismerést érdemel, hiszen termelőüzemünk a kialakult válság ellenére továbbra is maximális kapacitáson tudott működni az elmúlt időszakban. Emellett bizakodásra ad okot, hogy a cég által eltervezett befektetési stratégia megvalósítása terv szerint halad tovább. Ezúton szeretnénk köszönetünket kifejezni a Magyar Kormány és kiemelten az Operatív Törzs felé, amely magas szintű szakmai munkájával lehetővé tette valamennyi logisztikai és egyéb akadály elhárítását, amelyek veszélyeztethették volna a társaság működését. Különösen büszkék lehetünk arra, hogy a nehézségek ellenére a Pannonia Bio az elmúlt időszakban is növelte foglalkoztatottjainak létszámát." A vezérigazgató hozzátette: "A HÉTFA tanulmány eredményei örömmel töltenek el, hiszen amellett, hogy megmutatják a Pannonia Bio tevékenységének jelentőségét a hazai agráriumban, számszerűsíthető módon adatokkal támasztják alá a cég nemzetgazdaságra gyakorolt pozitív hatását is."

A társaság jelenleg az általa megtermelt etanol mintegy 80 százalékát a COVID-19 elleni védekezésre fordítja. Ez a mennyiség az Európai Unió összes polgárára (460 millió fő) vetítve fejenként havonta 100 ml mennyiségű kézfertőtlenítőszer biztosítására elegendő.

"A koronavírus világjárvány kitörése óta társadalmi kötelezettségünknek érezzük, hogy a rendelkezésre álló eszközöknek megfelelően felajánlásokkal segítsük a helyi közösségek, környékbéli ipari létesítmények, valamint egészségügyi intézmények munkáját. Cégünk folyamatosan vizsgálja a további területeket, ahol segíteni tudja a járványellenes intézkedéseket" mondta Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója.

A Pannonia Bio egy ír tulajdonú vállalat, amely dunaföldvári biofinomító üzemében gabonafélékből állít elő fenntartható biotermékeket. A társaság 2019-ben több mint 1,2 millió tonna hazai kukorica feldolgozásával 500 millió litert meghaladó mennyiségű etanolt, több mint 300 ezer tonna GMO-mentes magas fehérjetartalmú állati takarmányt és mintegy 10 ezer tonna kukoricaolajat állított elő. A Pannonia Bio termékei Európa és világszerte harmincnál is több országba kerülnek exportálásra.

A jövőbeni befektetési tervek kapcsán Pavel Kudriavtcev elmondta, hogy "a Pannonia Bio ezen a nyáron kezdi meg egy jelentős méretű, ú.n. "fejlett bioüzemanyagok" előállítására képes biofinomító üzem felépítését. Az itt megtermelt bioüzemanyag várhatóan elegendő lesz ahhoz, hogy Magyarország teljesítse az EU-s Megújuló Energia Irányelvben meghatározott "fejlett bioüzemanyagokra" vonatkozó előírásokat 2020-ban és az ezt követő néhány évben. Emellett a társaság egy hatalmas energiahatékonyság javítást célzó beruházás keretében fejlesztéseket hajt végre meglévő üzemegységein, melynek eredményeként 0,8 PJ energia megtakarításra lehet számítani. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy Magyarország teljesítse a kitűzött energiahatékonyság javítási céljainak 10%-át. A napenergia iparágban végrehajtott befektetéseknek köszönhetően ez év végére legalább 35 MW kapacitású működő naperőmű lesz a Pannonia Bio tulajdonában, melynek köszönhetően olyan vidéki területeken is lehetőségünk nyílik a munkahelyek és bevételek támogatására, ahol korábban nem volt jelen a vállalat."

Pavel Kudriavtcev több évtizedes operációs és menedzsment tapasztalattal csatlakozott a Pannonia Biohoz. Korábban nemzetközi szinten is jelentős alkoholipari vállalatokban töltött be különböző vezetői pozíciókat. A Pannonia Bio vezérigazgatói székében Julian Pattont váltja, akinek hároméves tevékenysége alatt a társaság teljesítménye és profitabilitása kétszámjegyű százalékos növekedést produkált. (folyt.)



2020. május 25., hétfő 09:00

Pannonia Bio közlemény (2. rész)
    Budapest, 2020. május 25., hétfő (OTS) -

    Teljesítmény és kilátások:

A 2019-es esztendő rekord év volt a Pannonia Bio Zrt. történetében, 27.5%-kal nőttek az eladások, amelyek átlépték a 367 millió eurós határt. Továbbá 152%-kal nőtt a cég adózás előtti bevétele is - 95,8 millió euró -, melyet az erős etanol árak is elősegítettek.

Az előző év végét követően gyengült a közlekedési ágazat irányából érkező etanol kereslet a koronavírus járvány miatt. Ez gyengítette az etanol árát, amely jó eséllyel befolyásolhatja a cég profitjának alakulását a 2020-as évben. A koronavírus járványon túl, a Pannonia Bio egyre bővülő üzleti kilátásai pozitívak, mivel a vállalat remek ütemben halad előre 150 millió eurós beruházási programjával, amely számos meglévő és új termék területeket érint, különösképp a napenergia és az innovatív termékek, anyagok előállításában.

További információ, kapcsolat:

Zatkalik Dániel
Public Relations Officer
Tel: +36 30 352 0535
press@pannoniabio.com

Megjegyzés a szerkesztők számára:

A Pannonia Bio egy ír családi tulajdonú mezőgazdasági cég, a ClonBio Group Limited (ClonBio) leányvállalata, amely Kelet-Közép-Európa legnagyobb kukorica feldolgozóját üzemelteti. Világszínvonalú termelési eljárásokat alkalmaz és ezen felül támogatja az új, innovatív biotermékek bevezetését.

Pannonia Bio Társadalmi és Gazdadasági Hatástanulmányát - melyet a HÉTFA kutatóintézet jelentése alapján készítettek a következő linken érheti el: https://pannoniabio.com/media/media/pannonia_bios_social_and_economic_impact_assessment

A HÉTFA Kutatóintézet tanulmányát a következő linken érheti el: https://pannoniabio.com/userfiles/ckfinder/files/2020%20Pannonia%20Economic%20Impact%20Assessment%20(Ex%20Post).pdf

 

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.