2020. június 12., péntek 13:40

A Műegyetem kísérleti hálózattal és laboratóriummal ösztönzi ipari és oktatási 5G technológia fejlesztését
    Budapest, 2020. június 12., péntek (OTS) - "Ipari 5G technológia és a Jövő Gyára" címmel online konferenciát rendezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja (FIEK), közös szervezésben a Villamosmérnöki és Informatikai Karral (VIK). A rendezvény előadói áttekintették a tervezett műegyetemi fejlesztéseket és az 5G technológia ipari és privát alkalmazási lehetőségeit.

    A június 11-i eseményt megnyitó köszöntő beszédekben, Dr. Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Dr. Charaf Hassan dékán hangsúlyozták a digitális technológiák fontosságát, ezen belül az 5G szerepét az egyetemi oktatásban és innovációban. A Műegyetem arra törekszik, hogy elősegítse hazánk az 5G alkalmazások fejlesztésének, innovációjának egyik centruma legyen Európában, ezért a BME 5G kísérleti hálózatot alakít ki stratégiai partnerei támogatásával az egyetem területén. Ennek első lépéseként a közeljövőben, az egyetem 5G Laboratóriumot hoz létre, ahol többek között, médiatechnológiához, robotok és gépek távoli vezérléséhez, virtuális és kiterjesztett valósághoz, dróntechnológiához, 3D "telepresence" rendszerekhez, valamint ipar 4.0 technológiákhoz, illetve logisztikai megoldásokhoz kapcsolódó 5G alkalmazások fejlesztésére és tesztelésére lesz lehetőség. Hozzátették, hogy a Műegyetem nyitott az együttműködésre az intézményekkel és a vállalkozásokkal a jövőbeni 5G fejlesztésekben. A konferencián, amelyet több mint 170-en követtek az interneten, a BME szakértői mellett, a kommunikációs technológiák alkalmazásában élenjáró intézmények, vállalkozások szakemberei ismertették az 5G technológiákhoz kapcsolódó projektjeiket. Az előadók között szerepeltek az 5G Koalíció, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Nokia, a Vodafone Magyarország, valamint a Continental Automotive Hungary Kft. képviselői is.

Az előadások áttekintették az 5G szolgáltatások bevezetésével összefüggő frekvencia-szabályozási feladatokat, a frekvenciakiosztásra vonatkozó hazai ütemtervet, és ismertették a 2020-ban lezajlott 5G frekvenciaárverés eredményét, melyen a mobilszolgáltatók elegendő sávszélességet nyertek el a hatékony 5G szolgáltatások indításához. Elhangzott, hogy a frekvenciasávok elnyeréséhez ösztönző rendszert dolgozott ki, amelyben prioritásként szerepel az 5G kereskedelemi szolgáltatások kiépítése a főbb közlekedési utak és a vasútvonalak mentén, valamint az önvezető autók és az Ipar 4.0 megoldások támogatása.
Az előadók kitértek arra is, hogy a mobilszolgáltatások fejlesztésében és bevezetésében, így az ipari vagy privát 5G technológia esetén is, nélkülözhetetlen a technológia szabványosítása, ehhez kapcsolódik a 3rd Generation Partnership Project (3GPP), amely nemzetközi szakmai szervezetek, távközlési vállalatok és szakmai szervezetek együttműködése mobil hálózati szabványok kidolgozására. Fontos szempont az 5G szolgáltatások bevezetése során az is, hogy a hálózatok kiépítése munkahelyeket teremt.
Az újszerű 5G alkalmazások felölelik többek között a videó megfigyelést, a fix rádiós hálózati hozzáférést, a virtuális valóság jellegű alkalmazásokat, a "smart" stadiont, gépek távoli irányítását, az autonóm járműveket, a robotikát és a folyamatautomatizálást, valamin az e-egészségügyet. Az 5G technológia ipari változata, a privát 5G olyan lehetőségeket ígér, amelyek elősegítik a vállalatok digitális átalakulását és automatizációját, az Ipar 4.0 technológiák elterjedését.
A műegyetemi kutatók, valamint a vállalati előadók kitértek az 5G hálózatok ipari előnyeire is, és olyan megoldásokra, mint pl. dedikált hálózati és rádiós eszközök vagy a "testre szabható" lokális hálózati infrastruktúra. A példák között elhangzott az is, hogy az üzemen belüli kommunikációs vezetékes hálózattal sokszor kihívás elé állítja a vállalatokat a heterogén kommunikációs technológiák alkalmazása és a fix ipari hálózatok rugalmatlansága miatt. Az 5G technológia ezért megoldás lehet a vállalatok belső kommunikációs hálózataiban lévő kaotikus viszonyok felszámolására, melyek már valós járműipari példákkal is szemléltethetők. Elhangzott az is, hogy a privát 5G technológia egyik fontos alkalmazási területe az áruszállítás, a logisztika és olyan 5G logisztikai alkalmazási lehetőségek is megismerhetők már, amelyek a közeljövőben megvalósíthatóak terminálokban, logisztikai szolgáltató központokban vagy repülőtereken.

Az online konferencia a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal FIEK_16-1-2016-007 kódszámú pályázat keretén belül valósult meg.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.