2022. április 27., szerda 11:34

Játék a programozás - Játékportált fejlesztettek a középiskolás diákok az idei "Kódolj határok nélkül!" nyílt forráskódú programozóversenyen (1. rész)
    Budapest, 2022. április 27., szerda (OTS) - Harmadik alkalommal került megrendezésre a Belügyminisztérium és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. közös szervezésében a nyílt forráskódú megoldásokat népszerűsítő verseny, a "Kódolj határok nélkül!". Az idei bajnokság több mint 50 csapat, azaz több mint 150 diák részvételével indult, majd két online fordulót követően, a 10 legeredményesebb csapat jutott tovább a 24 órás döntőbe, ahol ezúttal egy online társasjátékoknak teret adó platform fejlesztése volt a feladat. A döntőben számos érdekes és egyedi megoldás született, közülük került ki az a három legkreatívabb pályamű, amely végül a dobogót jelentette fejlesztőik számára. A nyertesek 2022. április 26-án, ünnepélyes díjátadó keretében vehették át a díjaikat a Belügyminisztérium Márványaulájában.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220427_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220427_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220427_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220427_004.jpg

A nyílt szabványok évről évre egyre nagyobb szerepet töltenek be az infokommunikációs piacon, a közigazgatásban és a kormányzati informatikában egyaránt, sőt, ma már a fiatal programozók körében is egyre inkább terjed a nyílt forráskód használata. A NISZ-nél 2016 óta külön szervezeti egység felel a nyílt forráskódú alkalmazásokért és a cég által üzemeltetett közigazgatási infrastruktúrában is számos rendszer kiszolgálói oldala már teljesen nyílt technológiákra épül. A Belügyminisztérium és a NISZ kiemelt célja a nyílt forráskódú megoldások hazai népszerűsítése és a "Kódolj határok nélkül!" versenysorozatot is ez a törekvés hívta életre.

Idén már rögtön a nevezéskor kiderült, hogy izgalmas és igazán erőt próbáló megmérettetés várható a középiskolások között, hiszen a szervezők sok visszatérő csapatot köszönthettek a versenyben. Az első forduló több mint 50 csapat részvételével kezdődött, az ország több mint 20 településéről neveztek a diákok. Érdekesség, hogy a döntőbe jutott 10 csapat fele tavalyi, visszatérő versenyző, 7 vidéki és 3 budapesti iskola növendékei, akik a második forduló után mindannyian 80% feletti eredménnyel jutottak tovább a fináléba. Végül most is mint minden évben, a szakmai zsűri által a leginnovatívabbnak és legjobban kivitelezettnek talált alkotás nyerte el a "Kódolj határok nélkül!" középiskolai versenysorozat fődíját.

A nyílt forráskódú programozás közösségépítő ereje az egész verseny során megmutatkozott, a csapatok tagjai egymást segítve, egymásra figyelve oldották meg az egyes feladatokat. A diákok már a verseny első két fordulójában bebizonyították, hogy nem csak szeretnek programozni, hanem értenek is hozzá. A versenyzők a 24 órás végső hajrában munkájukkal még magasabb színvonalat képviseltek és kiemelkedően jól teljesítették a számukra kiírt feladatot. A fejlesztés során különböző szinteken integrálták alkalmazásaikba a nyílt forráskódú megoldásokat és a már bevált technológiák mellett iparági újdonságokat is felvonultattak.

A nyertesek 2022.április 26-án, ünnepélyes díjátadó keretében vették át díjaikat a Belügyminisztérium Márványaulájában, ahová a 10 legjobb csapat kapott meghívást.

"A Belügyminisztérium elkötelezett a nyílt forráskódú technológiák alkalmazása iránt, ezért a cél az, hogy minél szélesebb körben használja nemcsak az államigazgatás, hanem az állampolgárok is. Ezek a technológiák már a mai e-közigazgatási alkalmazások, közszolgáltatások jelentős részében is bevezetésre kerültek" - mondta el Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára a díjátadón "A Belügyminisztérium hitvallása az, hogy a jövő építéséért cselekszünk, megvalósítjuk a jövőt!" - fogalmazott Hajzer Károly.

"A nyílt forráskód nem része az iskolai tananyagnak, így külön elismerésre méltó, hogy a diákok autodidakta módon, saját maguknak fejlesztenek és folyamatosan képzik magukat. Ezt a hozzáállást és szorgalmat sok felnőtt szakember megirigyelhetné" - fejezte ki elismerését Bancsics Ferenc, a NISZ vezérigazgatója a versenyzők szorgalma és teljesítménye iránt. "Idei programozó versenyünk résztvevői méltán lehetnek büszkék magukra, hiszen óriási teljesítményt nyújtottak. Természetesen a felkészítő tanárok munkáját is köszönet illeti, akik külön foglalkoznak a csapatok fejlődésével és mentorálják őket a nyílt forráskód világában" - tette hozzá Bancsics Ferenc.

"Jó volt látni, hogy vannak évről évre visszatérő csapatok, akik ott vannak az első 10-ben. Akik nem jutnak fel a dobogóra, azok sem adják fel, hanem ebből is erőt merítve, még többet tanulnak és addig jönnek vissza, amíg nem nyernek. Minél többször vesznek részt a versenyben, annál több tapasztalatot szereznek. Ezt mutatja a folyamatosan javuló forráskód minőség, dokumentáltság és a kérdések mélysége is. Egyre mélyebb szakmai tartalomban kérdeznek" - összegezte a versennyel kapcsolatos élményeit Szabó Dóra, a NISZ vállalati támogató és nyílt forráskódú rendszerek igazgatója, a zsűri szakmai elnöke. (folyt.)



2022. április 27., szerda 11:34

Játék a programozás - Játékportált fejlesztettek a középiskolás diákok az idei "Kódolj határok nélkül!" nyílt forráskódú programozóversenyen (2. rész)
    Budapest, 2022. április 27., szerda (OTS) -

    A verseny szervezői - a Belügyminisztérium és a NISZ - ezúton is gratulál a nyerteseknek! Továbbra is várják a kihívásokat kereső, lelkes középiskolai csapatokat, akik szívesen megmérettetnék magukat egy nyílt forráskódú programozó versenyen.

A Kódolj határok nélkül! nyílt forráskódú programozó verseny nyertesei:

Középiskolai kategória fődíj:
"Python", a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium csapata (versenyzők: Szatmáry Zoltán, Szekeres Márton, Tersztenyák Zsombor, felkészítő tanár: Augusztunyi Dániel Gyula)

Középiskolai kategória, második helyezett:
"NullExpression" a Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum csapata, (versenyzők: Pap Sándor Dániel, Szabados Gergő, Urbán Tamás, felkészítő tanár: Péter Miklós)

Középiskolai kategória, harmadik helyezett:
"NemesGSZ" a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium csapata (versenyzők: Kincses István Viktor, Mucha István, Paróczai Olivér, felkészítő tanár: Tusjak Brigitta)

A Kódolj Határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.