2022. június 3., péntek 11:20

Sikeresen lezárult az "Új mechanizmusú hatóanyag fejlesztése retina degenerációs megbetegedésekre" projektünk
    Martonvásár, 2022. június 3., péntek (OTS) - A GINOP 2.2.1-15-2017-00034-es projekt során olyan új mechanizmusú hatóanyag preklinikai fejlesztése került elvégzésre, amely jelentős előrelépést hozhat a szöveti degenerációs kórképek kezelésében. Az európai uniós támogatás összege 726,37 millió Ft, a projekt a Széchenyi 2020 keretében valósult meg.

    Sikeresen lezárásra került a 726,37 millió forint európai uniós támogatás segítségével létrejött GINOP 2.2.1-15-2017-00034-es pályázatunk 2022. február 28-án. A projekt során azonosításra került egy olyan hatóanyag-család, amely egy motorenzim célfehérje család aktivitását modulálja, és ezáltal gátolja a retinális érképzéshez szükséges folyamatokat. A megközelítés újdonsága, hogy az előállított vegyületcsalád más hatóanyagokkal ellentétben a degenerációt okozó kóros szövetképződési folyamatok primer kiváltó tényezőjét közvetlenül gátolja, ezáltal lehetővé téve a kórállapotok hatékonyabb és kevesebb mellékhatással járó javítását. A molekulacsalád tagjainak előállítása, illetve ezen célindikációk szempontjából releváns hatásai szabadalmi oltalommal lettek levédve.

A Széchenyi 2020 program által támogatott projektet megvalósító konzorcium tagjai a Printnet Kft., az ELTE kutatócsoportjai, illetve az ELKH ATK a projekt sikeres végrehajtásához a birtokukban lévő alapkutatási és alkalmazott fejlesztési szaktudást, projekttapasztalatot, infrastrukturális kapacitást és nemzetközi együttműködési kapcsolatrendszert használták fel.

A projekt megvalósítási helyszíne Martonvásár volt.

A projektről bővebb információt a http://retina.kutatas.printnet.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Bárányné Németh Julianna; sajtóreferens

Elérhetőség: +36 30 517 21 89
julianna.nemeth@printnet.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.