2022. június 9., csütörtök 11:02

Elindult az innovatív paprikafajtákat nemesítő projekt Szentesen
    Budapest, 2022. június 9., csütörtök (OTS) - A Duna-R Kft. a GINOP Plusz-2.1.1-21 felhívás alapján támogatási kérelmet nyújtott be "Fehér Blocky F1 fajták nemesítése TM2, TSWV és BS2 - Xanthomonas rezisztenciák beépítésével" címmel. A kísérleti fejlesztés célja két olyan hibrid paprika fajta nemesítése, melyeknek vírus, - és baktérium ellenállósága egyedülálló a világon. A cég a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból a Pénzügyminisztérium döntése alapján 58,76 millió Forint összegű, vissza nem térítendő támogatásra vált jogosulttá.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220609_001.jpg

A GINOP PLUSZ-2.1.1-21-2022-00002 azonosító számú, "Fehér Blocky F1 fajták nemesítése TM2, TSWV ÉS BS2 - Xanthomonas rezisztenciák beépítésével" című támogatást nyert projekt megvalósítása 2022.01.06-án indul. A megvalósítás helyszíne a cég szentesi telephelye (6600, Szentes, Bolgárkertész utca 4.), ahol modern technológiai eszközök segítségével két év alatt valósul meg a beruházás a vállalat helybéli munkavállalói (kísérleti technikusok, kertészeti szakmunkások, mérnökök) által. A kedvezményezett munkavégzése arra irányul, hogy versenyképes paprika hibridekkel és kiváló minőségű vetőmaggal szolgálják ki a kertészeket és agrártudományokban tevékenykedő szakembereket, valamint vállalatokat. A cég a fenntartható mezőgazdasághoz kapcsolódóan innovatív megoldást keres a paprika fajták terén. Ezen új, nemesített paprika fajták segítségével a növényvédelmi beavatkozások környezeti terhelése csökkenthető lesz, mert a nemesítők olyan ellenálló géneket építenek be, mint a TM2 (dohánymozaik és Óbuda paprika vírus ellen), TSWV (paradicsom bronzfoltosság vírus ellen) és a BS2 (Xanthomonas ellen). A fejlesztés eredményeként a termesztés biztonságosabb lesz, illetve a fogyasztói igények magasabb színvonalon elégíthetőek ki. A beruházásnak köszönhetően a vállalat a meglévő munkahelyek megőrzésen túl további 10%-ban teremt új munkahelyet Szentesen.
A projekt befejezésének tervezett dátuma: 2023.12.31.

A projektről bővebb információt a https://duna-r.hu/szechenyi-terv-plusz/ oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Buda Erika, sajtóreferens
elérhetőség: + 36-20/270-0912, buda.erika@duna-r.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.