2022. június 13., hétfő 11:25

Két magyar művész is elismerésben részesült a STRABAG Artaward International 2022 döntőjében (1. rész)
    Budapest, 2022. június 13., hétfő (OTS) - A STRABAG Kunstforum örömmel jelenti be a STRABAG Artaward International 2022 fődíját és négy elismerését.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220613_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220613_003.jpg

A STRABAG Artaward International az egyik legmagasabban dotált festészeti és rajzművészeti magándíj Ausztriában: évente egy fődíjat és négy, összesen 35 000 euróval járó elismerést osztanak ki. A nemzetközi művészeti díjat ezúttal Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és Ausztriában hirdették meg. A díjakat Dr. Thomas Birtel, a STRABAG SE igazgatótanácsának elnöke adta át 2022.6.9-én Bécsben.

A STRABAG Artaward International 2022 fődíja
ANDREAS WERNER / AT

Andreas Werner (*1984, Merseburg an der Saale) hosszú évek óta az első olyan STRABAG Artaward díjazott művész, aki teljes egészében a rajzolásnak szentelte életét. Különös struktúrák terülnek el a nagy papírlapokon, amelyek egyszerre tűnnek furcsának és ismerősnek - amelyek egyaránt származhatnak a távoli jövőből és az archaikus múltból is. Szilárdan, szimmetrikusan felépített, civilizációs vívmányokra és alapvető társadalmi konstansokra utalnak, amelyek a grafit komor porán keresztül időtlen nehézkességet és melankóliát idéznek fel. Werner rajzaiban sikerül egy olyan utópisztikus dimenziót kifejlesztenie, amely - kultúrtörténeti előzményeik tudatában - sok mindenre utal, de mégis mindent nyitva hagy. Mint ismeretes, minden utópia mindig a jelen társadalmi fejleményeinek rezonanciajelensége, és Werner úgy rajzolja meg grafitceruzájával jelen korunkat, mint egy régész. A művész nemcsak arra képes, hogy a rajz hagyományos médiumának új aspektusokat bontakoztasson ki, hanem mindenekelőtt arra, hogy fenntartsa annak társadalmi-politikai relevanciáját.

Elismerésben részesült:
BERNÁTH DÁNIEL / HU
EZER ÁKOS / HU
MARCIN JASIK / PL
GEORG PINTERITSCH / AT

Bernáth Dániel
Bernáth Dánielt (*1990, Debrecen) az "alkotói szándékomon kívül eső elemek" érdeklik, olyan formák, amelyeket az élő és élettelen természet vagy a kulturális környezet megfigyelésében talál. A konstruktivizmushoz vagy az absztrakt művészethez kapcsolódó 20. századi művészeti mozgalmak gazdag története a geometria, a matematika, a pszichológia, a kibernetika, az intuíció és a természet törvényei felé fordult, amikor a képsík vagy a tér elemeiből felépítette a világegyetemet. Bernáth művei a történelmi ismereteiről tanúskodnak nemzetközi és nemzeti vonatkozásban (Kassák L., Maurer D., Bak I.), valamint a párbeszéd igényéről, különösen az organikus absztrakció modernista mozgalmaival. Bernáth festői esztétikája nagyon pontos és a részletgazdag. A rendhagyó, már-már középkori-archaikus anyagot, az összeragasztott rétegelt lemezeket a művész olyan felületként használja, amelyen több szinten zajlik a képi cselekvés.

Ezer Ákos
A fiatal magyar festőművész Ezer Ákos (*1989, Pécs) a kortárs figuratív festészet képviselője. Műveinek mostani sorozatában furcsán torz alakok groteszk "break dance"-jét hozza létre. Egyforma arcú testek kabaréja, egymásra rétegezve és hibrid formára törve. Ez egy életvidám és nem túl hízelgő kép egy kor emberéről egy olyan világban, amelyet ő maga teremt és alakít át. Míg más kortárs művészek minimális gesztusokkal és kvázi spirituális ürességgel állnak elő, addig Ezer Ákos inkább a túltengést, a sűrítést, a tömeget és a színek kaleidoszkópját részesíti előnyben. A művész nagyméretű festményeit (235 x 200 cm) szinte teljesen megtölti: a férfialakok összetett szerkezetekbe préselődnek és tömörülnek, néha kényelmetlen, bizarr vagy akár nevetséges testtartásban. Ezer Ákos az iróniával, a humorral és az abszurditással játszik. Ezer harsány színvilága is egy saját fejezet, ami csak aláhúzza a kompozíció abszurditását és eltúlzottságát. Mintha csak megerősítené az amerikai galériatulajdonosok és gyűjtők szlogenjét, miszerint egy sikeres festménynek "viccesnek, színesnek és szexinek" kell lennie.

Marcin Jasik
Marcin Jasik (*1990, Varsó) lengyel művész vásznai meggyőzően szólaltatják meg az absztrakt festészet nyelvét. Egyszerű vízszintes vonalakról és felületekről, intuitív gesztusokról és kifejezésekről szólnak, amelyek a képi térben lebegnek. Jasik festészete reduktív, minimalista és koncentrált. Ez a felszín első "megtermékenyítése", teljes csend, desztillált kivonat, a vonalak és az élet spirituális áramlása. Jasik képein számos művészettörténeti visszhangot találunk, a korai reneszánsz festő, Giotto di Bondone freskóitól az amerikai színmezőfestészetig, úgymint Mark Rothko spirituális felületei, vagy Barnett Newman misztikus vonala a képmező közepén. Marcin Jasik nagyméretű festményei vizuális példabeszédekként is olvashatók - a felső felületek az égboltot, az alsók a földet, valami evilágit és mélyen emberi dolgot ábrázolnak. A horizonton húzódó vörös és fekete vonalak, az élet és a halál akkordjai és a köztük lévő emberi lét koncentrált találkozása vagy örökös feszültsége. (folyt.)



2022. június 13., hétfő 11:25

Két magyar művész is elismerésben részesült a STRABAG Artaward International 2022 döntőjében (2. rész)
    Budapest, 2022. június 13., hétfő (OTS) -

    
Georg Pinteritsch
Georg Pinteritsch (*1986, Villach) egzisztenciális kérdéseket és társadalmi fejleményeket tárgyal erősen szimbolikus motívumok, művészettörténeti ikonográfiák és általános emberi topikok segítségével. Az első látásra heterogénnek tűnő képi elemek szigorú kompozíciós rendnek vannak alávetve, amely a kép keletkezésének kiindulópontja és alapja. Az aprólékos technika és a meditatívnak nevezhető részletszeretet ellenére a tudatalatti és a titokzatosság is alapvető szerepet játszik. Motívumait több hónapon keresztül dolgozza ki kartonra vagy fára. A vonalak, vonások és felületek rendezett szerkezetűek, tartalmuk azonban nem is lehetne ellentmondásosabb. Így a szépség és a csúfság, a hedonizmus és az aszkézis, a világi és az isteni, az explicit erotika és az implicit erőszak, a szimbolikus és a realista egyszerre ütközik és egészíti ki egymást. Pinteritsch a múlt képi bizonyítékainak tudatában olyan panoptikumot hoz létre az emberi viselkedésről, amely egy számológép és egy perzsa miniatűr véletlen találkozásához hasonlít a tapétaasztalon.

***

"A globális válságok és kihívásokkal teli idők ellenére is a kultúra iránti elhivatottság mélyen rögzült a STRABAG-nál. Büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket, hogy a STRABAG Artaward International díjjal immár 27. alkalommal támogathatjuk számos fiatal, feltörekvő művész karrierjét, és hozzájárulhatunk a fiatal művészgeneráció fontos nemzetközi kapcsolatépítéséhez." - Dr. Thomas Birtel, a STRABAG SE igazgatótanácsának elnöke

Az öt díjazott művész munkáit bemutató kiállítás 2022.6.10-19.8.10. között tekinthető meg a STRABAG Artlounge-ban Bécsben. A kiállításhoz katalógus is készül. 2022 szeptemberétől a STRABAG Artlounge-ban minden díjazott művésznek önálló kiállítása nyílik.

"A STRABAG Kunstforum büszke arra, hogy a STRABAG Artaward díjjal 27 éve támogatja a fiatal művészeket, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkeznek és milyen neműek. Ugyanilyen büszkék vagyunk arra is, hogy három egymást követő évben egy nemzetközi művészeti szakértőkből álló neves zsűrivel dolgozhatunk együtt. A zsűri tagjai szabadon és függetlenül, a STRABAG Kunstforum iránymutatásai nélkül hozzák meg döntéseiket. A STRABAG Kunstforum igazgatójaként azonban szeretném biztosítani minden résztvevőt arról, hogy a zsűrizésre bejutott 77 pályamű között sok más díjra érdemes pályamű is volt. Bár megértjük az idei zsűri döntésével kapcsolatban a díjátadó ünnepség előtt megfogalmazott fenntartásokat, annál inkább várjuk a jövő évi sok és mindenekelőtt változatos pályázatokat!" Wilhelm Weiß, igazgató STRABAG Kunstforum

Ukrán művészek részvétele 2023-ban
A hároméves ciklus, amelyben Lengyelország, Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Ausztria vesz részt, jövőre lép az utolsó fordulóba. Így ukrán művészek jövőre pályázhatnak a STRABAG Artaward International 2023-ra.

"A háborús övezetekből és a menekültek millióiról érkező hírek és képek mélyen megérintettek. Személyesen engem és minket, mint konszernt is megdöbbentettek! Európai építőipari vállalatként szolidárisak vagyunk az ukrajnai emberekkel, és egyértelműen elkötelezettek vagyunk az európai értékek, a demokrácia, a világra való nyitottság, a béke és az emberség mellett a világon mindenhol. Arra való törekvésünkben, hogy ezeket az oly fontos értékeket az élet minden területén gondozzuk, meggyőződésünk, hogy a művészet egy értékes, szabad és kritikus módon járul hozzá az együttélésünkhöz. Szolidaritásunk jeleként jövőre a STRABAG Artaward Internationalra a résztvevő országok - Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Magyarország és Ausztria - művészei mellett ukrán művészeket is meghívunk. Dr. Thomas Birtel, a STRABAG SE elnöke

Letölthető anyagok:
Az alábbi linken az elismerésben részesített művészek bemutatkozását és további információkat - német és angol nyelven - valamint fotódokumentációt talál:
https://www.dropbox.com/sh/w2slv03abpw2d4n/AABavvHKPx4kzf6HX5M-RrU4a?dl=0
 (Érvényes: 2022.6.16.)
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.