2022. szeptember 8., csütörtök 13:05

Az EIG lesz a Repsol teljes globális kutatási és termelési üzletága 25%-ának tulajdonosa egy új együttműködési megállapodás eredményeként (1. rész)
    Washington, 2022. szeptember 8., csütörtök (Business Wire/OTS) - A leggazdaságosabb mezőkre alapuló, széles körű kutatási és termelési portfólió megbízható energiaellátást biztosít a növekvő kereslet kielégítése céljára - A globális energia- és infrastruktúraszektor egyik vezető intézményi befektetője, az EIG szeptember 7-én bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött a Repsol S.A.-val (a továbbiakban "Repsol") a Repsol Upstream, egy újonnan létrehozott, a Repsol teljes kutatási és termelési (upstream) olaj és gáz üzletágát magába foglaló, globális kutató és termelő (exploration & production [a továbbiakban "E&P"]) vállalat 25%-os tulajdonrészének megvásárlásáról. A stratégiai együttműködés azonnal rendelkezésre álló tőkét biztosít a Repsol számára az energiaipari átalakulásba (nevezetesen a Repsol megújuló energiára alapuló villamosáram-termelésének, megújulótüzelőanyag-termelésének és cirkuláris termékszegmenseinek növelésébe) való beruházásai céljára.

    A megállapodás értelmében az EIG egy újonnan alapított, az EIG 100%-os tulajdonát képező leányvállalata, a Breakwater Energy tulajdonába kerül a Repsol Upstream 25%-os tulajdonrésze összesen megközelítőleg 4,8 milliárd USA dollárért (beleértve a kötvényeket), míg a Repsol tulajdona lesz a fennmaradó 75% (ami azt jelenti, hogy a Repsol Upstream teljes vállalkozási értéke körülbelül 19,0 milliárd USA dollár). A társaság többségi tulajdonosa és így irányítója is a Repsol lesz, és pénzügyi kimutatásai a Repsol konszolidált kimutatásainak részét fogják képezni.

A Repsol Upstream a piacvezető cégek közé tartozó, nagyobbrészt gázt kitermelő, globális E&P vállalat, amely birtokolni és működtetni fogja a Repsol globálisan diverzivikált upstream eszközportfólióját, és nyereséges, rugalmas működést biztosít a legfontosabb regionális központokban, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokra összpontosítva. A Repsol Upstream az előrejelzések szerint 2022 második felére körülbelül 590000 hordó-olajegyenértéket fog kitermelni naponta, és a 2021. december 31-i állapot szerint 2,3 milliárd hordó-egyenérték mennyiségű bizonyított és valószínű tartalékkal rendelkezik, amelynek megközelítőleg 70%-a gáz. Továbbá a Repsol Upstream 2021. december 31-i állapot szerint 3,8 milliárd hordó-egyenérték mennyiségű feltételes forrással is rendelkezik.

A vállalkozás kötelezettséget vállalt arra, hogy vezető szerepet játszik az üvegházhatású gázok (greenhouse gas [GHG]) kibocsátásának csökkentése terén, és előzetesen a Repsol meglévő célkitűzéseit vette át, ideértve a szén-dioxid-intenzitás 75%-os mérséklését a 2016. évi kiinduló értékhez képest 2025-re, valamint egy szén-dioxid-mentesítési terv végrehajtását (melynek részeként új rövid- és középtávú GHG-emisszió-csökkentési célok kerülnek kidolgozásra). A vállalat rendelkezik egy zöld kutatási üzletággal is, mely különféle szén-dioxid-leválasztási és -tárolási (Carbon Capture and Storage [CCS]), geotermális és hidrogéntárolási projektek végrehajtásával foglalkozik.

A Repsol Upstream megtartja az üzletág jelenlegi alkalmazottjait és meglévő vezetőségét. A vállalat a várakozások szerint kiaknázza a Repsol vezető upstream vállalatként szerzett szakértelmét, valamint az EIG globális kötvény- és tőkepiaci szaktudását és az upstream tevékenység terén elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban, az Északi-tengeren, Brazíliában és az ázsiai és csendes-óceáni régióban szerzett tapasztalatait. A Repsol Upstream ugyanakkor támaszkodhat az EIG által a Harbour Energy közelmúltbeli létrehozása, átalakítása és sikeres tőzsdei bevezetése során szerzett tapasztalatokra is. Az EIG úgy véli, hogy az ügylet biztosítani fogja a Repsol Upstream számára a jövőben a piaci likviditást - mind a Repsol, mind az EIG azon a véleményen van, hogy 2026 után reális lehetőség lesz a vállalkozás amerikai egyesült államokbeli tőzsde jegyzésére, amennyiben a piaci feltételek kedvezően alakulnak.

"Az energiaipari átalakulás minden általunk meghozott döntés alapját adja, ezért nagy örömünkre szolgál, hogy egy elismert, nagyra becsült céggel, a Repsollal működhetünk együtt ennek az ágazatban a változás vezetőjévé válást lehetővé tévő, fantasztikus lehetőségnek a kiaknázása során" - jelentette ki R. Blair Thomas, az EIG elnöke és vezérigazgatója. "A környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (environment, social and governance [ESG]) hatások értékelése kulcsfontosságú eleme az EIG alapvető befektetési és portfóliókezelési egységei értékelési tevékenységének, és nagy várakozással tekintünk a világklasszis energiatermelőnek és az energiaipari átalakulás egyik vezetőjének számító Repsollal való közös munka elé, melynek során továbbfejleszthetjük a vállalat legjobb ESG gyakorlatait. Most, amikor a világ a dekarbonizáció és a megbízhatóság kettős célkitűzésének megvalósításáért küzd, úgy gondoljuk, az együttműködésünknek köszönhetően képesek leszünk arra, hogy kielégítsük a hozzáférhető, hatékony és biztonságos energia iránti növekvő globális igényeket."

"Célunk az, hogy vezetője legyünk az energiaipari átalakulásnak, és ez az úttörő megállapodás lehetővé teszi számunkra, hogy továbbra is kövessük az upstream üzletág stratégiai irányvonalát, és ugyanakkor elősegítsük a vállalat és a több területet átfogó energiatermelési profil átalakítását a nettó zéró kibocsátás 2050-re való elérése érdekében" - mondta a Repsol vezérigazgatója, Josu Jon Imaz. (folyt.)



2022. szeptember 8., csütörtök 13:05

Az EIG lesz a Repsol teljes globális kutatási és termelési üzletága 25%-ának tulajdonosa egy új együttműködési megállapodás eredményeként (2. rész)
    Washington, 2022. szeptember 8., csütörtök (Business Wire/OTS) -

    
A megállapodás értelmében az EIG jogot nyer arra, hogy két tagot jelöljön ki a Repsol Upstream nyolctagú igazgatótanácsából. Négy tagot a Repsol jelöl ki, a fennmaradó két tag pedig független tag lesz. Az EIG továbbá jogot nyer két rangidős ügyvezető kinevezésére a Repsol Upstream vezetőségébe, akik közül az egyik ESG igazgatóként fog tevékenykedni, a másik pedig különleges projektek végrehajtását (ideértve az első nyilvános tőzsdei kibocsátásra való felkészülést) fogja irányítani.

Az ügylet zárására várhatóan az eljövendő hathónapos időszakban kerül sor a szokásos zárási feltételek teljesülésének függvényében.

Az ügylet során az Goldman Sachs & Co LLC és a J.P. Morgan lép fel az EIG pénzügyi tanácsadójaként. Az ügylet finanszírozásával kapcsolatban tőkepiaci tanácsadóként a Goldman Sachs & Co LLC, a J.P. Morgan és a Lazard működik közre. Az EIG jogi tanácsadójának szerepét a Latham & Watkins tölti be.


Amit az EIG-ről tudni kell…

Az EIG a globális energia- és infrastruktúraszektor egyik vezető intézményi befektetője, amely elsősorban energiaipari és az energiaiparral kapcsolatos infrastrukturális projektekbe és vállalatokba való magánbefektetésekkel foglalkozik világszerte, és a 2022. június 30-i adatok szerint 24,0 milliárd USA dollár értékű eszközt kezel. 40 éves fennállása alatt az EIG hat kontinensen, 38 országban több mint 41,5 milliárd USA dollárt fektetett be az energiaszektorban lebonyolított 387 projektbe vagy energiaipari vállalatba. Az EIG ügyfelei közé tartozik jó néhány a legnagyobb amerikai egyesült államokbeli, ázsiai és európai nyugdíjbiztosítási programok, biztosítótársaságok, alapítványok és állami vagyonalapok közül. Az EIG központja Washington, D.C.-ben található, és a cég irodákat működtet Houstonban, Londonban, Sydney-ben, Rio de Janeiróban, Hongkongban és Szöulban is. További információkért kérjük, látogasson el az EIG honlapjára a www.eigpartners.com internetes címen.


Amit a Repsolról tudni kell…

A Repsol több energia-előállítási területet átfogó profillal rendelkező, globális vállalat, amely a nettó zéró kibocsátás 2050-re való elérése érdekében végzett munkájának köszönhetően az energiaipari átalakulás egyik vezetőjének számít. A teljes energia értékláncban jelen lévő vállalat világszerte 24000 alkalmazottat foglalkoztat, és termékei, amelyeket mintegy 100 országban forgalmaz, körülbelül 24 millió ügyfélhez jutnak el.

A nettó zéró kibocsátás 2050-re való elérése érdekében a Repsol a dekarbonizációs technológiák egy integrált modelljét alkalmazza, amelynek alapja a fokozott hatékonyság, a kibővített megújulóenergia-alapú energiatermelés, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású tüzelőanyagok előállítása, új megoldások kidolgozása az ügyfelek számára, a cirkuláris gazdaság, valamint áttörést hozó projektek végrehajtása az ágazat szénlábnyomának csökkentése érdekében.

Tekintse meg az eredeti sajtóközleményt a következő internetes címen: businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20220906006122/en/

Kapcsolat:
Médiakapcsolatok:
EIG
FGS Global
Kelly Kimberly / Brandon Messina
+1 212-687-8080
EIG-SVC@sardverb.com

Repsol
+34 91 753 8787
prensa@repsol.com


Forrás: EIG


E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.