2022. szeptember 16., péntek 18:00

A 10. Színházi Szemlével zárta 2022-es évadát a Városmajori Szabadtéri Színpad
    Budapest, 2022. szeptember 16., péntek (OTS) - A centenáriumát ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad 2022-es évada az ünneplésről szólt. Közel négy hónap alatt a rendkívül színvonalas szezon több mint 80 különböző, izgalmas programja: nagyszabású operettbemutató; látványos tánc- és színházi előadások; klasszikus, könnyűzenei és crossover koncertek; gyerekkoncertek és egyéb különleges rendezvények idén közel 40 ezer nézőt vonzottak Budapest patinás nyári színházába.

    A Városmajori Szabadtéri Színpad június 1. és szeptember 12. között kínált változatos és tartalmas szórakozást minden korosztály számára. A városmajori park szívében található intézmény 2022-ben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A színház saját bemutatója is a centenáriumra reflektált: Nyáry Krisztián és Horváth János Antal 100 év Major, avagy az eszméimet nem cserélem című előadásban a Városmajor irodalmi titkairól meséltek.

A születésnap alkalmat teremtett a színház múltjára való visszatekintésre: helyi lakosokkal és művészekkel készített interjúkon és beszélgetéseken keresztül mutatva be az intézmény történetét. A visszaemlékezésből kültéri kiállítás is született, s a Budasteppel közösen pedig park-és színháztörténeti séták indultak.

A jubileumi évadot a Szabadtéri Színházak Szövetségének (SZSZSZ) rendezvénye, a Szabadtéri Színházak Találkozója nyitotta meg, a közönség 2022. június 1. és 8. között 9 emblematikus produkciót láthatott az SZSZSZ elsősorban vidéki színházainak kínálatából válogatva.

Az elmaradhatatlan, augusztus végi Városmajori Színházi Szemle is idén jubilált: tizedszer került megrendezésre. A versenyprogramban három vidéki, három határon túli, valamint egy fővárosi előadás szerepelt, melyeket a négyfős szakmai zsűri mellett idén elsőként egy ötfős közönségzsűri is figyelemmel kísért.

A Színházi Szemlén szereplő produkciókon kívül számos vidéki és fővárosi színház, társulat vendégelőadását élvezhették a nézők a Városmajorban. Három előadással (Balkon kilátással, A szív hídjai, Válaszfalak) érkezett az Orlai Produkciós Iroda, Tatabányáról az Illatszertár, míg Miskolcról a Tartuffe előadás vendégeskedett nálunk. A 6Szín teátrum egyik legsikeresebb, Meg se kínáltak című előadása a Majorban is nagy sikert aratott Thuróczy Szabolccsal a főszerepben, Szentendréről pedig az Árvák című produkció nyűgözte le a közönséget. A Városmajorból indult útjára az Armel Opera Festival új bemutatója, a Mulat a Monarchia. Visszatért korábbi nagy sikerére való tekintettel a TRIP Rejtő-darabja, A tizennégy karátos autó, de hoztak is idén egy bemutatót: a Jules Verne regénye nyomán készült 80 nap alatt a Föld körült. Visszatért a Radnóti Színház az Egy csepp mézzel és idén, első alkalommal vendégszerepelt a városmajori deszkákon a Katona József Színház is Székely Kriszta nagyszerű rendezésével, a Poppea megkoronázásával.

A prózai és zenés-szórakoztató előadások mellett a nyár egyik legizgalmasabb koncertszínházi kínálatából is válogathattak az érdeklődők. Voltak visszatérő fellépők, mint például Palya Bea, Horgas Eszter és Falusi Mariann, a Benkó Dixieland Band, vagy a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar, de voltak idén debütálók is, például a Honeybeast, a 30Y, aki a Resti című kocsmakoncertjével érkezett. Kern András és Hernádi Judit a Lövölde tér című nagysikerű produkciójukkal léptek fel, a Swing á la Django zenekar pedig Bangó Margitot kísérte a színpadon. Szintén a jubileumi megemlékezések közé tartozott Födő Sándor és Bíró Eszter felemelő élményt nyújtó Kaddisa, amellyel az 1944 decemberében és 1945 januárjában kivégzett városmajori áldozatoknak állítottak emléket.

Természetesen gyerekkoncertekből sem volt hiány: Halász Judit, az Alma együttes, a Kaláka, a Rutkai Bori Banda és Szalóki Ági szórakoztatták hétvégenként a legfiatalabbakat.

A sikerre való tekintettel 2022-ben is folytatódott a Budapest Filmmel együttműködve a Kertmozi programsorozat, júniustól augusztusig 8 érdekfeszítő és elgondolkodtató alkotás elevenedett meg a mozivásznon. A Kertmozi programsorozata idén különös jelentőséggel bírt, hiszen 1922. július 30-án nyitotta meg kapuit a Révész Artúr tervei szerint készült szabadtéri mozi, a Városmajori Szabadtéri Színpad előde. A fellépők kedvenc filmjei mellett a százéves Nosferatu című némafilm is repertoárra került.

A nyár elején, június 9. és 12. között a színház ismét helyet adott a Margó Irodalmi Fesztiválnak, ami a korábbiakhoz hasonlóan színes és izgalmas irodalmi és zenei programokkal kedveskedett azon nézőknek, akik kíváncsiak voltak a legfrissebb megjelenésekre, egyedi zenei-irodalmi koprodukciókra vagy a rég nem látott írókra.

www.varosmajoriszinpad.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.