2022. szeptember 20., kedd 15:35

A Károli Szabadegyetem következő rendezvényének vendége: Prof. Dr. Bagdy Emőke
    Budapest, 2022. szeptember 20., kedd (OTS) - A nyári szünet után, szeptember 28-án folytatódik a Károli Szabadegyetem. A Prof. Dr. Trócsányi László rektor által elindított ismeretterjesztő rendezvénysorozat következő vendége Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa. A pódiumbeszélgetés során a Korszellem és pszichológus hivatás című témában beszélget Prof. Dr. Bagdy Emőkével pályatársa, Dr. F. Földi Rita klinikai szakpszichológus, neuropszichológus, intézményünk Fejlődés és Neveléslélektani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense az est folyamán.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220920_015.jpg

A pódiumbeszélgetés központi témája a pályaszocializáció, azon belül is a hivatás művelésében megjelenő személyiség. Professzor asszony a témaválasztás kapcsán kifejtette, hogy "mesterem, Mérei Ferenc szakember nevelő munkája során megtapasztaltam, hogy a hivatás művelésében a személyiségi tényező, a kapcsolat kezelésének mikéntje főképp a humán szolgáltató szakmák területén szinte fontosabb, mint a magas szintű szaktudás".

Prof. Dr. Bagdy Emőke 20 éves felsőoktatási vezetői tapasztalat birtokában alapította meg és indította útjára a Károli Gáspár Református Egyetemen 2000-ben a Pszichológiai Intézetet és a pszichológia szakot. A rendkívüli népszerűségnek örvendő pszichológia szak megalapítása során a pszichológus képzésben is - a fent említett - szakmai személyiség kiművelésére helyezte a fókuszt, hiszen a szolgáló, edukatív, reedukatív-korrekciós, újranevelő, oktató-nevelő pedagógiai, gyógyító orvosi és segítő-gyógyító pszichológusi munkában is jelentős szerepe van a személyiségi alkalmasság fokozásának, az interperszonális érzékenység növelésének. A szakmai önismeret fejlesztése, az önreflektív lelki munka és szupervízió megkerülhetetlen sarokkövei lettek egyetemünk pszichológusképzésének is.

Prof. Dr. Bagdy Emőke a pályaszocializáció alkalmazását tartja élete fő művének, hiszen az életmodell szerint "a lélektől-lélekig terjedő spirituális terrénumban enélkül a személyiségi önismereti pallérozódás nélkül érzelmileg analfabéták, iskolázatlanok maradunk. Az élet minden kapcsolati területén fontos az önismeret és a kapcsolatok értő kezelése, ha már egyszer elkerülhetetlenül munkaeszköz a személyiségünk". 1995-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen írt habilitációs értekezést a témában A hivatás-személyiség fejlesztése, pályaszocializációs modellkísérlet címmel.

Professzor asszony kimagaslóan sikeres életpályát mondhat magáénak: számtalan szakkönyv, tanulmány és ismeretterjesztő mű szerzője, a legrangosabb pszichológiai társaságok és egyesületek tagja, elnöke. Nemcsak kiváló oktató és szakalapító, hanem szakmájának nemzetközi hírű, elismert tudósa is. A Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Tanszékének alapításától 2004-ig tanszékvezetői, 2005-2010 között intézetvezetői tisztséget töltött be. 2010-től az egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének professor emeritája.

Egyetemünk vezetése 2012-ben Pro Universitate díjjal jutalmazta, emellett az Egyetem Rektorának Elismerő Oklevelét két alkalommal is - 2007-ben és 2021-ben - megkapta. 2013-ban a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült, valamint ebben az évben kapta meg a Prima Primissima díjat is.

A 18 órakor kezdődő pódiumbeszélgetést - a nagy sikerre való tekintettel - 17 órától ismét vezetett, történelmi séta előzi meg, melynek keretében az érdeklődők a Károlyi-Csekonics-palota gyönyörűen felújított belső tereit tekinthetik meg. A Károli Szabadegyetem rendezvényére a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken található jelentkezési felületen lehetséges: http://www.kre.hu/szabadegyetem/regisztracio/

     Közkapcsolati és Kommunikációs Főigazgatóság
     1088 Budapest, Reviczky u. 6.
     sajto@kre.hu
     www.kre.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.