2022. szeptember 28., szerda 13:40

Hidrogénautótól a V43-as villanymozdonyig - Több mint 250 program a Kutatók éjszakáján az Óbudai Egyetemen
    Budapest, 2022. szeptember 28., szerda (OTS) - Az Óbudai Egyetem idén is izgalmas kísérletekkel, inspiráló előadásokkal, laborbejárásokkal, szórakoztató bemutatókkal és játékos programokkal vár a Kutatók éjszakáján szeptember 30-án mindenkit, aki szeretné megismerni a különböző tudományterületek titkait. Az egyik legizgalmasabbnak a Jövő (Mirai) nevű, hidrogén meghajtású autó kipróbálásának lehetősége ígérkezik.

    Egyetemünk 7 karán közel 250, minden korosztály számára változatos programot kínál a Kutatók éjszakáján nemcsak Budapesten, hanem Székesfehérváron és Salgótarjánban is - tájékoztatott Prof. Dr. Felde Imre. Mint fogalmazott: az egyik kiemelt célunk, hogy a fiatalok figyelmét a műszaki pálya felé irányítsuk, és felkeltsük érdeklődésüket a kutatómunka iránt.

A látogatók többek között kipróbálhatják a Toyota Mirai (japánul Jövő) nevű, hidrogén meghajtású, már fogalomban kapható autóját a Neumann János Informatikai Karon. Ugyanitt az új technológiák, például az 5G, a kiterjesztett és virtuális valóság, a mesterséges intelligencia és a felhőalapú számítástechnikáról tudhatnak meg többet az érdeklődők interaktív eszközök segítségével, egyebek mellett a Huawei kamionjában, és kipróbálhatják, mekkora élmény egy Forma 1-es autó vezetése!
A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar udvarán bemehetnek az ott kiállított réges-régi V43-as villanymozdony belsejébe, de sakkozhatnak egy delta robottal is. A Bejczy Antal iRobottechnikai Központban kicsik és nagyok megismerkedhetnek a mindig vidám, táncoló Cruzr robottal. Villámot generálhatnak a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon, a Keleti Károly Gazdasági Karon megtudhatják, hogyan kerüljünk harmóniába önmagunkkal és másokkal. A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karon egy izgalmas program részeként végigjárhatják a szabaduló-szobát. Az Ybl Miklós Építéstudományi Karon érdekes előadásokon keresztül ismerhetik meg azt építészek munkájának szépségeit. A Székesfehérváron a robotok már a "spájzban lesznek", és drónok repkednek, Salgótarjánban VR szemüveggel szemlélhetjük a világot.

A programokról bővebben: http://uni-obuda.hu/kutatok-ejszakaja
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.