2024. február 29., csütörtök 22:10

Sikeresen lezárult a z-könyv - multidimenziós anatómia és sebészeti e-könyv projekt
    Budapest, 2024. február 29., csütörtök (OTS) - A z-könyv (z-book) egy olyan oktatási tankönyv - zoomolható e-könyv -, amely a nagy komplexitású tartalmakat több dimenziós, zoomolható módon jeleníti meg.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20240229_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20240229_002.jpg

A konvencionális tankönyvek lineáris szövegfolyama csak közvetett módon tudja bemutatni komplex tárgyterületek fogalmi struktúráját, ami megnehezíti a tartalom befogadását. Az e-könyvek csak követik a nyomtatott könyvek struktúráját, nem használják ki az elektronikus megjelenítési formák számos új lehetőségét.

A z-könyvben, a megszokottól eltérő módon, egy végtelen virtuális vásznon vizuálisan kerül feltérképezésre a tartalom struktúrája és válik - a földrajzi térképekhez hasonlóan - zoomolhatóvá. A tartalmi hierarchia egyre mélyülő szintjei egyre mélyülő zoomszinteken kerülnek elhelyezésre, így minden szinten egy jól áttekinthető fogalmi halmazt és annak kapcsolati rendszerét képes bemutatni. Az ábrázolás dimenziószáma ki-be kapcsolható, egymásra helyezett rétegekkel növelhető tovább.

Ennek a formátumnak köszönhetően a z-könyv növeli a könyvben történő információkeresés és a tanulás hatékonyságát.

A koncepció alapját, az informatikában más területeken már sikeresen alkalmazott, úgynevezett "Zooming User Interface (ZUI)" vizualizációs technika adja, mellyel egy minden tekintetben új fajta íráshordozó felület hozható létre. Az információk megjelenítésének újragondolásával jelentősen javítható az egyes alkalmazások hatékonysága és felhasználói élménye. Jó példa erre a Google Maps (földrajz) vagy a Prezi (prezentáció) akik már a gyakorlatban bizonyították a ZUI használatának pozitív hatásait.

A projekt tudományos eredményeiről megjelenítés alatt álló publikáció készült az alábbi (mellékelt) vizuális összefoglalóval.

A EUROSTARS-2 pályázat támogatásával két cég (4D Soft Kft. - Budapest, Inova GmbH - Heidelberg) és a heidelbergi Orvostudományi Egyetem közreműködésével egy konzorcium került létrehozásra, egy anatómiai tankönyv prototípusának előállítására és a tanulási hatékonyságra vonatkozó hipotézis validálására. Az EUREKA EUROSTARS E! 114533 - z-book pályázati támogatás keretében a projekt három év alatt valósult meg.

A z-könyv első kipróbálható verziója és a hozzátartozó tudományos publikációk a www.z-book.eu oldalon elérhetők. A z-book platformot a 4D Soft Kft. mint konzorciumvezető az NFKI pályázati támogatásával fejlesztette ki.

A magyar projekt címe: 2019-2.1.2-NEMZ-2020-00008

Támogatás összege millió forintban: 80 182 459 Ft

Projekt kezdet dátuma: 2021.01.04.

Projekt befejezés dátuma: 2024.01.31.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.