2024. március 18., hétfő 09:05

Rekord számú felvételi jelentkezés az Óbudai Egyetemre - A tavalyi kiemelkedő adatokat is meghaladja a mostani jelentkezők száma
    Budapest, 2024. március 18., hétfő (OTS) - Az Óbudai Egyetem azon négy hazai felsőoktatási intézmény egyike, amely összességében növelni tudta 2024/25-ös tanévre jelentkezők számát - hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor az Oktatási Hivatal március 13-án nyilvánosságra hozott adatait elemezve. Mint mondta: jelentősen bővült a műszaki területek iránt érdeklődők száma, illetve jelentős, rekordszámokban megmutatkozó előrelépést értek el többek között azzal, hogy több mesterképzésük - így például az adattudomány, kiberbiztonsági mérnöki, a kórháztechnikai és orvostechnikai mérnöki, valamint a sportközgazdász szakok - iránt igen nagy az érdeklődés. A rektor úgy véli, hogy a gazdasági élet szereplőivel való folyamatos együttműködés, a piaci elvárásokhoz rugalmasan igazodó képzési portfólió hozta meg a sikert.

    Az Óbudai Egyetemre (ÓE) összesen 20 181 jelentkezést adtak be, amely 15,93 százalékkal magasabb, mint a 2023-as eljárás első közzététel adata (17 408) - tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente kiemelve, hogy az első helyen az ÓE-re jelentkezők száma 4744, amely 8,7%-kal magasabb a tavalyi kezdő adatnál (4363). A rektor elmondta, hogy mindkét 2024-es mutatószám a valaha létezett legmagasabb az Óbudai Egyetem történetében, jóval meghaladja a 2019 előtti adatokat. Mint fogalmazott: a jelentősen átalakuló felvételi rendszer az egyetemeket is arra ösztönzi, hogy igyekezzenek minél hatékonyabb képzési portfóliót kialakítani. A tendenciák arra mutattak, hogy az alapképzés mellett a mesterképzések megerősítésére van szükség, ezért szinte mindegyik a karukon bevezettek új MSc-szakokat. Az elképzelés mellett szólnak a mostani jelentkezési számok - mutatott rá Prof. Dr. Kovács Levente. A most meghirdetett adattudomány mesterszakra 105-en, míg a kiberbiztonsági mérnöki mesterszakra is több mint százan adták be a jelentkezésüket, a kiberbiztonsági mérnöki alapszak szintén igen népszerű, ide nappali és levelezőképzésre összesen 162-en jelentkeztek. De népszerű a most indult sportközgazdász-, valamint a kórháztechnikai és orvostechnikai mérnöki MSc-képzés is - tette hozzá a rektor. Az Óbudai Egyetem számára mindig is fontos volt, hogy vidéki helyszíneken is magas színvonalú képzést nyújtson, a székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kar mellett a meghirdetett salgótarjáni és ceglédi szakokra is sokan jelentkeztek - mutatott rá a rektor.

Prof. Dr. Kovács Levente szerint az egyik legfontosabb eredményük, hogy a műszaki területeken meghirdetett szakjaik iránt nőtt az érdeklődés. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy a piaci szereplőkkel folyamatos és élő kapcsolatuk van, ennek köszönhetően olyan rugalmasan változtatható képzési struktúrát alakítottak ki, amely a gyorsan változó körülményekhez is jól tud alkalmazkodni. Példaként említette azt a globális tendenciát, amely szerint az informatika képzési terület iránt csökken a jelentkezői érdeklődés , de számos olyan új terület léphet be, amellyel erősíthetik a műszaki felsőoktatást.

Fontos információ, hogy március 25-én újra megnyitják az e-felvételi felületet a jelentkezők számára, akik a dokumentumaikat 2024. július 10-ig pótolhatják, és eddig lehet módosítani a megjelölt felsőoktatási képzések sorrendjét is. A ponthúzásra a Pont ott Parti keretében július 24-én kerül sor.

Budapest, 2024. március 18.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.