2024. március 26., kedd 14:05

Magyarok osztják (el) az észt az EU digitális szabadságharcában - Az Európai Bizottság IPCEI-CIS programja az E-GROUP részvételével
    Budapest, 2024. március 26., kedd (OTS) - Az E-GROUP ICT SOFTWARE Zrt. - egy innovatív csúcstechnológiai magyar középvállalat - alapító-vezérigazgatóját, Kuthy Antalt választották meg a mesterséges intelligencia fejlesztések koordinációjának vezetésre, a 3,5 milliárd eurós (1390 milliárd forintos) IPCEI-CIS EU programban.

    Az IPCEI CIS programot az Európai Bizottság 2023. decemberében hagyta jóvá és közvetlenül valósítja meg az azt alapító 12 európai kormány. A program nyitórendezvényére és első közgyűlésére 2024. március 21-22-én került sor Brüsszelben.

Az Európai Unió azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy létrehozzon egy jövőbe mutató, energiahatékony és biztonságos európai digitális számítási és adat infrastruktúrát, és az azon elosztottan működő mesterséges intelligenciát (MI). A felhőpiacot jelenleg néhány harmadik országbeli nagyvállalat uralja, míg az európai szolgáltatók erősen széttöredezettek, a globális piac kevesebb mint 13%-át képviselik, amely az európai cégek számára rendkívül aggasztó.

Az EU, a program eredményeképp létrejövő többszolgáltatós cloud-edge ökoszisztéma segítségével képes lesz a digitális szuverenitását megvédeni a nem európai - ugyanakkor az európai piacot ma domináló - csúcstechnológiai vállalatcsoportokkal szemben és megakadályozza ezen monopol helyzetben lévő szolgáltatóktól való függést, amelyek az EU digitális függetlenségét veszélyeztetik. Az EU iránya az edge irány, azaz az elosztott adatközpontok és feldolgozó egységek bekapcsolása és kombinálása a felhőben elérhető erőforrásokkal, amely jobban reprezentálja az EU elosztott működéséből adódó sajátosságokat.

A 19 csúcstechnológiai direkt partner és több mint 100 indirekt partner önálló projektjeiből felépülő program, a jelenlegi ipari megoldásokon messze túlmutató, digitális tudásinfrastruktúrát épít fel, így az európai ipar csökkenteni tudja a technológiai függését a nem európai felhő, edge és mesterséges intelligencia technológiáktól. Az E-GROUP vezető szerepet szerzett a program szempontjából is kiemelt fontosságú, mesterséges intelligencia területén.

Az E-GROUP direkt partnerként a FedEU.ai elnevezésű projektjét valósítja meg. Olyan elosztottan működő mesterséges intelligenciát előállító technológiát fejleszt, mely képes biztonságos, szuverén európai mesterséges intelligencia létrehozására, mindezt elosztott európai adatokból úgy, hogy az ehhez felhasznált lokális adatok ezután is az őket birtokló szervezeteknél maradhatnak, megismerésükre nincs szükség.

A FedEU.ai az elosztott adatok összetett problémájára kínál megoldást. Ez ma nagymértékben akadályozza az ütőképes európai MI ipar és minden, arra támaszkodó iparág versenyképességét. Minden szektor jövője és eredményessége azon múlik, hogy Európa milyen mértékben tud szuverén, saját technológiákat birtokolni és bevezetni a termelésébe.

Az IPCEI-CIS program jelentősége túlmutat a 3,5 milliárd eurós összértéken, mivel minden európai iparágnak elkerülhetetlenül szüksége van a működését támogató elosztott digitális számítási kapacitásokra, adathálózatokra és mesterséges intelligencia rendszerekre. Az európai ipar, erős pozíció megszerzése nélkül képtelen felvenni a versenyt a nyugatról és keletről érkező gazdasági kihívásokkal szemben. Az E-GROUP részvétele kiemelkedő szerephez juttatja Magyarországot.
Az IPCEI CIS program másik magyar szereplője a 4iG távközlési és informatikai vállalat csoport, akik az E-GROUP mesterséges intelligencia projektjéhez is kapcsolódó elosztott adatazonosítási eljárást valósítanak meg.
Budapest, 2024. március 26.

Kapcsolódó linkek:

https://fedeu.ai

http://os.mti.hu/hirek/183142/a_gazdasagfejlesztesi_miniszterium_kozlemenye

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_6246

https://www.bmwk.de/Redaktion/EN/Artikel/Industry/ipcei-cis.html
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.