2024. március 27., szerda 14:28

A Xella Csoport tudományos alapú célokat tűz ki az ambiciózus fenntarthatósági ütemterve részeként
    Duisburg, 2024. március 27., szerda (APA/OTS) - Átfogó intézkedések a makrogazdasági környezethez való alkalmazkodás érdekében - A Xella Csoport, a fenntartható, hatékony és megfizethető falazati megoldások vezető európai szolgáltatója az előző évben jelentős előrelépést tett fenntarthatósági kezdeményezései terén, és jó úton halad, hogy a 2030-ra kitűzött fenntarthatósági céljait elérje. 2023 egyik fontos mérföldköveként(1) a Science Based Targets Initiative (SBTi) jóváhagyta az 1., 2. és 3. hatókörbe tartozó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó törekvéseit.

    A vállalat célja, hogy (2) az évtized végére 42 százalékkal csökkentse piaci alapú CO2-kibocsátását az 1. és 2. hatáskörben (3). Ezenkívül pedig a vásárolt árukból és szolgáltatásokból származó 3. hatáskörbe tartozó kibocsátásokat (melyek a globális CO2-kibocsátás 85% -át teszik ki) 2030-ig 25%-kal csökkentse. Az első célkitűzést az egyre energiahatékonyabb termeléssel, a megújuló energiák növekvő használatával és a szén fokozatos kivonásával érik el a vállalat üzemei. A második céltervét a Xella a kulcsfontosságú partnerekkel való stratégiai kapcsolata, a receptúrák optimalizálása és a termékei körforgásos felhasználása által kívánja elérni.

Ezen felül a Xella Csoport elkötelezte magát amellett, hogy a gyártási maradékot nem szállítja hulladékdepóba, sőt 2030-ig eléri, hogy semmilyen pórusbeton és mészhomoktégla hulladék ne kerüljön többet a lerakókba. Falazóanyagainak to-vábbi újrahasznosíthatóság érdekében a Xella úgy tökéletesíti az értékesítési lán-cát, hogy újrahasznosításra szakosodott vállalatoktól másodlagos anyagot fogad be, melyet a saját kutatás-fejlesztési egysége - a Xella Technologie- und Forschungsgesellschaft GmbH (T&F) - felhasznál, a zúzott és őrölt pórusbetonból új termékeket fejleszt.

Biztonsági és megfelelőségi beruházások
A Xella javította társadalmi céljait is, különös tekintettel munkatársainak biztonsága érdekében. Az elmúlt évben a balesetek száma 36 százalékkal csökkent. A Xella emellett Radmila Petrovic-ot kinevezte jogi és megfelelési vezetőnek, és felvette a Végrehajtó Bizottság tagjai közé, hogy az irányítást és a megfelelést még inkább a vállalat legfelsőbb szintjére emelje.

Christophe Clemente, a Xella Csoport vezérigazgatója szerint:
" Az építőipar kulcsszerepet játszik az európai éghajlati célok elérésében. A Xella-nál jelentős előrelépést értünk el az energia- és erőforrás-hatékonyság előmozdítá-sa terén, és fáradhatatlanul azon dolgozunk, hogy fenntartható termékeink teljes életciklusa során kiemeljük a körforgásos elvek fontosságát."

Cécile Fages, a Xella Csoport fenntarthatósági és kommunikációs igazgatója el-mondta:
"Tudjuk, hogy a Xellának jelentős társadalmi és környezeti felelőssége van. Ezért különösen büszke vagyok arra, hogy a Csoport 2030-ig tartó dekarbonizációs útját jóváhagyta a Science Based Targets Initiative. Ez segíti a Xellát üzleti céljainak megvalósítását azáltal, hogy alacsony CO2-kibocsátású építőanyagokat biztosít a piac számára."

A Xella fenntarthatósági erőfeszítéseit külső ESG-szakértők szintén elismerték. 2023 júliusában a vállalatot iparágvezetőként tüntette ki a Sustainalytics, egy füg-getlen ESG minősítő ügynökség. 17,5-es pontszámmal és alacsony kockázati pro-fillal a Xella a második helyen végzett a világ 142 építőanyagokkal foglalkozó válla-lata között.

Sikeres alkalmazkodás a makrogazdasági feltételekhez
Európában a 2023-as év rengeteg kihívást rejtett az új lakásépítési piac számára, mely összességében példátlan méretű, egyharmados visszaesést szenvedett el. A Csoport teljes bevétele meghaladta az 1 milliárd eurót (szemben az előző évi 1,4 milliárd euróhoz képest). A normalizált EBITDA mintegy 205 millió eurót tett ki (2022-ben ez az érték 291 millió euró volt).
Az elmúlt év során a Csoport számos projektet indított a termelési hálózatának fej-lesztésére, fix költségeinek csökkentésére és a kihívásokkal teli makrogazdasági helyzethez való sikeres alkalmazkodására vonatkozóan, miközben ambiciózus fenntarthatósági ütemtervéhez változatlanul ragaszkodik.
Ezek a kezdeményezések és a várató piaci fellendülés bizakodásra ad okot, a Csoport középtávon a válság előtti szint fölé tervezi a növekedést.

     - A kép elérhető az AP (https://apmultimedianewsroom.com/multimedia-newsroom/partners/news-aktuell) -

További információk a Xella Csoport honlapján is elérhetők: https://www.xella.com/en_US/sustainability-report-2023
    

Kapcsolat

Xella International GmbH
Cécile Fages
fenntarthatósági és kommunikációs igazgató
Düsseldorfer Landstraße 395
47259 Duisburg, Németország
Mobil: +49 (0)160 99055743E-mail: cecile.fages@xella.com

(1) A 3. hatáskörbe tartozó CO2-kibocsátások olyan kibocsátásokat foglalnak magukban, melyeket nem a vállalat állít elő, és melyek nem a tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló eszközökből származó tevékenységek eredményei, hanem amelyekért közvetetten felel az értéklánc során.
(2) A 2. hatáskörbe tartozó CO2-kibocsátásokra vonatkozó piaci alapú módszer a vállalatok által szándékosan válasz-tott villamosenergia-kibocsátást tükrözi.
(3) A 2021-es évhez képest.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.