2024. április 15., hétfő 10:56

Jó befektetés az Óbudai Egyetemen szerzett diploma
    Budapest, 2024. április 15., hétfő (OTS) - Az Óbudai Egyetemen (ÓE) végzett diplomások a legkeresettebbek közé tartoznak a munkaerőpiacon. Az ÓE-n végzettek egy hónapon belül találnak munkát, több mint hétéves ciklust vizsgálva alig van közöttük olyan, aki állást keres, többségük felsőfokú végzettséghez kötött munkakörben dolgozik, és fizetésük is jóval - több területen akár kétszeresével is - meghaladja az átlagot. Az ÓE-diplomák az informatikai és a műszaki területen a legértékesebbek - derül ki az Oktatási Hivatal által fenntartott Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) legfrissebb adataiból.

    A DPR frissdiplomás kutatásának eredménye a társhatóságoktól bekért hivatalos, anonim módon kezelt adatai alapján született meg. A felmérést 30 felsőoktatási intézmény bevonásával végezték, és 90 hónapra visszamenőleg gyűjtötték be az információkat.

Az adatok azt mutatják, hogy a végzés utáni átlagos elhelyezkedési idő nem egészen egy hónap volt az Óbudai Egyetemen 2014 és 2021 végzettek körében. Általánosságban elmondható, hogy az itt mesterdiplomát szerzők töltenek a legkevesebb időt álláskereséssel, de még a felsőoktatási szakképzésben végzettek is másfél hónapon belül találnak munkahelyet. Az ÓE-n végzett alap- és mesterdiplomások több mint 90 százaléka, egyes képzési területeken csaknem 100 százaléka a végzettségének megfelelő szintű munkakörben dolgozik, elsősorban az informatikai, a gazdasági, a műszaki, agrárterületen, illetve pedagógusként.

Az oklevéllel rendelkezők 26 százaléka folytat további tanulmányokat a diplomaszerzés után, átlagosan a végzettek fele az új képzéshez is az ÓE-t választja. Legnagyobb arányban a felsőoktatási szakképzésben végzők kívánnak újabb végzettséget szerezni.

A DPR 2023 kimutatása alapján elmondható, hogy az Óbudai Egyetemen végzettek kiemelkedő jövedelemre tesznek szert, a személyijövedelem-adó alapját képező belföldi jövedelem középértékének kétszerese volt az átlagjövedelmük 2022-ben. A vizsgálat arra is rávilágít, hogy érdemes műszaki és informatikai területen is mesterdiplomát szerezni: az elhelyezkedési és bérmutatók alapján, kapkodnak utánuk, és ők keresik a legtöbbet, fizetésük harmadával haladja meg a csak alapszakos diplomával rendelkező munkatársakét.

Budapest, 2024. április 15.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.